Jolien Dalenberg

Aangenaam, ik ben Jolien Dalenberg!

Share

Voor je overweegt om contact met “Jolien Dalenberg” op te nemen, kan ik me voorstellen dat je wel wilt weten wat voor vlees je in de kuip hebt ;-). En terecht. Voor mij is het een van de belangrijkste redenen om wel of niet bij iemand een opleiding te volgen, les te nemen, zijn of haar boek te lezen of bij mijn paard te laten komen, het gevoel dat ik van iemand krijg. Dus, hier gaan we dan met de pagina over mij.

Allereerst: waar komt die Jolien Dalenberg vandaan?

Bazooka en Jolien
Samen op de hei

Ik ben geboren in Den Helder en heb 18 jaar in de kop van Noord Holland gewoond, in een dorpje met de onmogelijke naam Hippolytushoef 😉 – waar het overigens heel fijn wonen was. Op mijn 18e ging ik studeren in Utrecht. Theater, film en televisiewetenschappen. Tjee, als ik nu nog eens zou mogen kiezen, zou ik waarschijnlijk iets heel anders doen. Dierenfysiotherapie of natuurgeneeskunde geloof ik. Maargoed, het heeft me wel in de richting van Utrecht gebracht, waar ik nu nog steeds woon in een soort mini-woongroep met twee andere mensen en vier katten.

Paardengek (duh!)

Toen ik nog een klein Jolientje was, was ik – heel cliché – gek op paarden. Mijn ouders vonden het echter niet zo’n puik plan als ik op paardrijles ging. Probeerde mij te ontmoedigen, door te zeggen dat ik dan stallen moest uitmesten, en het paard ook moest verzorgen. Wat mij natuurlijk geen enkel punt leek. Mijn oma woonde gelukkig vlakbij een manege, dus als ik maar enigszins de kans kreeg, ging ik daarheen om de paarden te aaien. Heerlijk vond ik het om die paardenlucht op te snuiven! En toen kwamen mijn andere opa en oma met een van de beste cadeaus ooit: 10 paardrijlessen voor mijn negende verjaardag. Tot mijn 23ste heb ik op die manege gereden. Zowel op manege paarden als op enkele “eigen” paarden die daar stonden. Toen ik studeerde in Utrecht, reed ik wekelijks richting Den Helder voor mijn rijles. Zelfs na een stevig avondje stappen, sleepte ik mezelf naar de trein om dat uurtje rijden toch niet te missen 😉 .

Ponykampen als fantastische leerschool

Over-mij-ponykamp
Rijden in de mooie Drentse bossen tijdens het kamp

Vanuit die manege heb ik ponykampen begeleid voor kinderen tussen de 10 en 16. Daar heb ik zo ongelofelijk veel plezier gehad en tegelijk heel erg veel geleerd. Snel de paarden en de kinderen inschatten om de juiste combinaties te maken. Kinderen met heimwee zich thuis laten voelen, zorgen dat de kinderen die niet zo stevig in hun schoenen stonden het ook geweldig hadden, flexibel en creatief zijn, snel ongemak bij de paarden herkennen. Het waren vermoeiende, maar geweldige weken.

Bazooka, mijn grote paardenliefde

Bazook Emmen
2010: Bazook nog heel terughoudend

In 2008 kwam een grote droom van mij uit: mijn eigen paard Bazooka. Hij is echt mijn grote paardenliefde. Toen ik hem kreeg, was hij net twee, hengst en weinig in handen geweest. Als je maar naar hem keek, stoof hij al van je weg. Uren heb ik bij hem in zijn box gestaan, zonder ook maar iets van hem te vragen. Gelukkig won zijn nieuwsgierigheid het van de angst. Zo kregen we contact. Ik heb hem zelf ingereden, wat verrassend makkelijk ging. We hadden al zoveel dingen gedaan behalve rijden, dat we al een aardige band op hadden gebouwd. Nog steeds leer ik van hem. Zachter, subtieler, minder willen, nog beter luisteren, zijn taal nog beter leren spreken en verstaan. Mijn vriend!

Een gelukkig paard op 1

Genieten van een massage
Genieten van een massage

Voor mij staat een gelukkig paard op 1. Nu is Bazooka op 11 jarige leeftijd afgekeurd vanwege zijn pezen. Rijden zit er niet meer in. Voor mij is dat geen probleem, ik heb zoveel plezier van hem als paard. Rijden was nooit het belangrijkste. En er kan zo ontzettend veel nog wel! Wandelen, kleine vrijheidsdressuur oefeningen, schriktraining en gewoon samen zijn. Hij is een ontzettend belangrijke plek voor mij om tot rust te komen. Daarbij leer ik van hem heel goed luisteren en zijn in het moment. Hij is mijn grootste inspirator om meer te willen weten over dat paardenlijf. Dankzij hem verdiep ik me meer en meer in de anatomie en de beweging van paarden. Maar ook in het gedrag. Hij vertelde me al die tijd al dat hij niet geschikt was als rijpaard. Gelukkig kon ik hem goed genoeg verstaan. Ook die vaardigheid, het zien en interpreteren van zijn communicatie, blijf ik verder ontwikkelen.

Tot slot

DromenHopelijk heb je nu een beeld gekregen van mij. Toch best lastig, vond ik! Had ik nog moeten vertellen dat ik gek ben op wandelen? Dat ik heel graag naar zee ga? Hoe dol ik ben op tapas? Dat ik intens kan genieten van dagjes zwerven met fijn gezelschap zonder eindbestemming of doel? Hoe graag ik kinderboeken lees en dat één van mijn favorieten “Koosje” van Yvonne Kroonenberg is? Had ik moeten zeggen dat ik soms ontzettend koppig en fanatiek ben en spelletjes speel om te winnen? Dat ik doe alsof ik goed tegen mijn verlies kan, maar er stiekem gigantisch van baal als een ander wint? Of mijn droom moeten delen? Namelijk wonen in een boerderij in de natuur, met workshop ruimte aan huis. En Bazook bij de buren in een paddock paradise. En dat het mijn grote wens is om een uitzonderlijk goede paardentrainer en coach te zijn die mensen inspireert en motiveert om sámen lol te hebben? Nou ja. Dat weet je nu ook dus!

Veel liefs, Jolien Dalenberg!

Opleidingen en nascholing

Hoewel deze pagina bedoeld is om mij als persoon wat beter te leren kennen, hier toch ook de belangrijkste opleidingen en nascholing die ik heb gevolgd.

  • Sportmassage bij Gisella Bartels (mei 2015 – december 2016)
  • Snijzaal in Utrecht o.l.v. drs. Claudia Wolschrijn en Gisella Bartels (2016 en 2017)
  • Student bij Noora Ehnqvist (2016 – heden)
  • Academische Rijkunst bij Greetje Hakvoort (2016-2017)
  • Body Awareness & Release bij Lucie Klaassen (16-09-2017)
  • Anatomie en Biomechanica Advanced bij Equine Studies, Raquel Butler (september 2017)
  • Technisch trainen bij Mireille den Hoed (heden )

Contact Informatie

Mocht je contact met mij op willen nemen, dat vind ik ontzettend leuk! Zo kun je mij bereiken:

Share