paard trainen

Je paard trainen: Maar het gaat toch om de achterhand?

Als mensen hun paard trainen, ligt er heel vaak veel focus op de achterhand. We willen ons paard immers sterker, fitter en gezonder maken. We willen dat hij ons goed kan dragen en heel wat jaartjes mee gaat. Dan is de achterhand inderdaad van belang. Maar de voorhand ook is een minstens zo belangrijke sleutel! Lees hier waarom!

“Maar het gaat toch om de achterhand?”

Zo grappig: gisteren wilde ik eigenlijk deze blog al schrijven, maar ik moest weg en kwam er niet meer aan toe. En precies bovenstaande vraag stelde de ruiter die ik les gaf later die avond. De les ging over de schouders verplaatsen en hoe belangrijk het is dat we dat kunnen.  Ik geloof niet in toeval, dus de blog moet er uit ? .

En ja, ze heeft gelijk, de achterhand is absoluut belangrijk als we het paard trainen. We willen immers dat een paard ons beter gaat dragen. Ze lopen al voor zo’n 3 /5 met het gewicht op de voorhand, en als wij er op gaan zitten, wordt dat beslist niet minder. Om het allemaal iets eerlijker te verdelen, is het dus fijn als de achterbenen meer gewicht overnemen. Wat er echter vaak gebeurt, is om dat te bereiken, ruiters hun paarden harder laten lopen, om die achterbenen te activeren. Maar wat gebeurt er dan echt? Laten we eens even lekker technisch kijken 😀

Je paard trainen? Het toverwoord is Balans

Het toverwoord in dit verhaal: balans. Als we naar het gewicht over de voor- en achterbenen kijken, hebben we het over de horizontale balans. Maar er zijn nog meer vlakken waarop het paard in balans moet zijn. En één daarvan is de verticale balans. Dus: het paard moet met zijn linkervoorbeen even veel gewicht dragen als met het rechtervoorbeen. En dat doen de meeste paarden niet van nature. Net als mensen, zijn paarden links of rechts “handig”. Van de horizontale balans kun je zeggen dat hij een beetje in balans komt. Dat heeft te maken met de mate van verzameling (en kracht). Bij de verticale balans is dit heel zwart wit: het paard is of WEL of NIET in balans.

De S-bochten minder scherp maken

Wervelkolom paard
De gele lijn geeft ongeveer aan hoe de wervelkolom loopt.

Als het paard verticaal in balans is, kan het de hals verlengen. De wervels in de hals lopen in een S-vorm. Tussen de schouderbladen gaan de halswervels over in de borstwervels. Als het paard de hals verlengt, wordt de onderste bocht van de S minder scherp en kan het paard de schoft liften.  Als het paard niet in balans is, zal het in de hals en de rest van het lijf gaan compenseren om deze onbalans op te vangen. Dan gaat hij zich opkrullen, achter de loodlijn lopen, het hoofd kantelen, de hals overdreven buigen of zich op een andere manier vast zetten. Pak maar eens een goed gevulde boodschappentas (bijvoorbeeld je weekboodschappen) en houd die met gestrekte armen recht voor je uit. Je tas is het hoofd van je paard, je armen de hals. Ik hoop dat je hierbij je bekken wat kantelt en door je knieën zakt, dat is namelijk wat beter voor je rug. Net als bij het paard ? .  Hel nu eens over met je gewicht naar links en voel wat er gebeurt in je lijf. Wat moet je allemaal doen om dit te compenseren? Niet eenvoudig toch? En zeker niet relaxt.

Schoftlift helpt het achterbeen onder te treden

Goed, terug naar het paard. Het loopt verticaal in balans met de hals op lengte. Let op, dat is niet een neus die over de grond gaat. Dat is te veel van het goede, komt er nog meer gewicht op de voorhand en maak je je paard niet sterker. Op borsthoogte is een mooi uitgangspunt! Nu kan het paard de schoft gaan liften. De romp hangt tussen de schouderbladen met spieren en banden. Een paard heeft geen sleutelbeen zoals wij mensen. Dat betekent dat die spieren best hard moeten werken om die hele borstkas met inhoud te liften. Als de rug dan iets opbolt, is er ruimte voor het bekken om te wat naar achteren te kantelen en dán kunnen de achterbenen echt ondertreden en meer gewicht overnemen. Zo komt het achterbeen tot dragen. Onderstaand filmpje laat zien wat er met een schoftlift gebeurt (let ook op hoe de hals verlengt):

Train de verticale balans van je paard

Is het paard verticaal niet in balans, dan gaat hij dus compenseren in het lijf, kan de schoft niet worden gelift en blijft de rug hol. Een holle rug gaat samen met een naar voren gekanteld bekken. En dat maakt nu juist dat het achterbeen verder naar achteren zwaait dan naar voren. Dan heb je in plaats van een dragend achterbeen, een stuwend achterbeen. Dus daarom is de verticale balans een VOORWAARDE voor een paard om ook horizontaal in balans te komen. Ga je jouw paard trainen? Denk dan ook eens na over de verticale balans!

Hulp bij jouw training nodig?

Twijfel je over de balans van jouw paard? Of weet je niet goed hoe je hem dit moet aanleren? Ik kan je helpen met je training. Mijn voorkeur is om op de grond te beginnen, zodat je paard zonder jou zijn balans kan vinden. Lijkt het je wat? Hier vind je meer informatie over mijn privé trainingen.