Aardepaard kenmerken

Aardepaard kenmerken uitleg en tips. Waaraan kun je Aardepaarden herkennen? Weet jij hoe jouw paard leert? Waarmee je jouw Aardepaard geïnteresseerd kunt houden zonder zijn lijf of geest te over (of onder) belasten? Hoe kun je het Aardepaarden het beste trainen en begeleiden?

Aardepaard kenmerken tips en informatie

Het Aardepaard is de typische manege pony. Lief, geduldig, rustig en vergevingsgezind. Bijzonder goede eigenschappen voor een paard dat velen de beginselen van het paardrijden moet leren. Het liefst van alles combineren ze eten met relaxen. Ze zijn zeer energie zuinig. Toch moet je hem niet onderschatten. Aardepaarden zijn zeer intelligente dieren. Ze denken alleen soms wat trager dan de andere types. Je zou het “diepe denkers” kunnen noemen.  Je herkent ze aan hun vaak wat grovere uiterlijk. Als ze uit balans zijn, kunnen zijn ofwel heel dik, of juist heel dun zijn.

Aardepaard kenmerken tips en informatie over Aardepaarden

Ga je te snel of ben je onduidelijk? Dan sluit Aarde zich af

Op de foto hierboven zie je Billy. Een paard met veel Aarde. Een grote schat, kalm en geduldig. Sinds een goed jaar mist hij één oog, als gevolg van maanblindheid, maar hij heeft zich bijzonder goed aangepast. Hij is niet de snelste, hij heeft de typische zware tred van een Aarde paard, maar toch vindt hij het leuk om samen iets te doen. Het is voor hem wel belangrijk dat je rustig bent en duidelijk in je lichaamstaal. Ben je zelf ongeduldig, ga je te snel of ben je te onbewust van je lijf waardoor je veel te veel signalen geeft, dan raakt hij uit balans en onzeker. Dram je dan nog steeds door, zonder iets aan jezelf te veranderen, dan sluit hij zich gewoon af. Er heeft ooit iemand met hem gewerkt die nog veel moest leren en erg onduidelijk was in haar hulpen en lichaamstaal. Bij haar ging hij gewoonweg stilstaan als het hem te veel werd.

Eens geleerd, vergeet een Aardepaard het nooit meer

Wil je op een fijne manier met een Aarde paard werken, dan is het dus heel belangrijk dat je de tijd voor hem neemt en rekening houdt met hoe zijn hersenen werken. Het mag misschien wat langzaam gaan, een Aardepaard is beslist niet dom! Eenmaal geleerd, zal hij het ook nooit meer vergeten. Nog een reden om extra zorgvuldig te zijn in het leerproces, als je hem iets “verkeerds” leert, zal het niet mee vallen dit weer ongedaan te maken. Voor een ruiter met veel sportieve ambities is het Aardepaard misschien niet de beste match. Hij kan leuk meekomen in veel disciplines, maar zal nergens echt in uitblinken. Het is geen geboren atleet, wel een geweldige alrounder. Je moet hem misschien soms even overtuigen dat bewegen ook leuk is, maar heeft hij eenmaal de smaak te pakken, zal hij op een prettige manier mee werken.

Mentale spelletjes en iets lekkers

Aardepaarden werken graag met hun hersens. Vooral als er iets lekkers mee te verdienen valt. Voor een snoepje zullen ze alles doen. Hier kun je dus enorm goed gebruik van maken. Clicker training, hersenwerk, het is helemaal aan dit type besteedt. Zorg voor snacks die laag in energie en suikers/zetmeel zijn en leer hem dat hij kan ontspannen rondom voer. Dat is namelijk wel zijn zwakste punt. Als er eten in het spel is, kan het lieve, geduldige dier, zomaar veranderen in een lompe hork.

Aardepaard en het risico op burnout

Met een Aardepaard heb je het meeste succes als je de training op deelt in kleine, hapklare brokjes. Zeker als je hem nieuwe dingen wilt leren, doe je er goed aan om kleine stapjes te zetten, met een grote kans op succes. Regelmaat is belangrijk voor dit type. En regelmatige, rustige beweging ook, om te veel vetopslag in toom te houden. Overvraag het Aardepaard niet. Vanwege zijn goedmoedige karakter kun je de neiging hebben om te denken dat hij álles goed vindt. Een Aarde paard verdraagt veel, maar het risico dat je zijn grenzen overschrijdt is daardoor wel aanwezig. Kijk maar naar de manege paarden die “ineens” zuur en narrig worden. Dat zijn dikwijls Aardepaarden met een flinke burnout!

Cursus Pijn bij Paarden HerkennenBasiscursus pijn bij paard herkennen

De online Basiscursus pijn bij paard herkennen helpt je om pijnsignalen van jouw paard of pony te herkennen. Bovendien het lichaam van je paard kan niet liegen! Hier ligt een schat aan informatie opgeslagen…lees verder >

Bijpassende tips en advies