Gespannen paard oefening

Ademt jouw paard wel goed door? Tip om een gespannen paard te helpen

Een gespannen paard zet vaak zijn adem vast. Dat is niet zo handig, want net als bij mensen, zorgt een oppervlakkige ademhaling dat het lichaam in een soort “stress-modus” blijft. Heb je wel eens goed gekeken naar de buik van jouw paard als hij ademt? Een paard ademt zo’n 8 tot 16 keer per minuut. Maar ik sta wel eens versteld naar een paard te kijken. Net of hij gewoon níet ademt! Of heel gespannen, alsof hij in schokjes inademt.

Eén van de mooiste Bodywork oefeningen

Vandaag deel ik één van mijn favoriete Bodywork oefeningen met je. Een oefening die me altijd het gevoel geeft heel sterk met mijn (of een ander) paard verbonden te zijn. Een oefening die me ook altijd een beetje stil maakt en ontroert… Het paard uitnodigen in je handen te ademen. Let op, super belangrijk is dat het een uitnodiging blijft. Niets moet, het mág.

Het paard in je hand laten ademen, hoe werkt dat?

Klein beetje anatomie

diafragma paard
De oranje lijn geeft de plek van het middenrif aan.

Even een klein beetje anatomie, zodat je weet wat je staat te doen. Het diafragma, of middenrif is de belangrijkste ademhalingsspier van het paard (van de mens trouwens ook). Deze koepelvormige spier scheidt hart en longen van de organen die verder naar achteren liggen. Elke keer als deze spier zich aanspant, gaat hij naar achteren waardoor er een soort vacuüm in de longen ontstaat. Zo stroomt lucht naar binnen. De ribbenkast zet uit en wordt gelift, het borstbeen gaat naar voren. Zodra de longen vol zijn, ontspant het middenrif en zakt weer terug.

Problemen van het middenrif en mogelijke gevolgen

Het middenrif kan makkelijk geblokkeerd raken door bijvoorbeeld stress, een niet passend zadel, vermoeide spieren, ongeschikte voeding, een scheef zittende ruiter of blessures ergens in het lijf. Wat kun je merken? Vaak zie je een holle rug, stijve schouders, strakke rug, strakke nek en arme bespiering van de achterhand en de adem wordt oppervlakkiger. Natuurlijk kunnen deze dingen ook allemaal andere oorzaken hebben, maar alles staat met elkaar in verbinding. Daarom is je paard uitnodigen om dieper door te ademen helend op meerdere niveaus.

Aan de slag met je eigen paard

Adem paard oefeningOk, genoeg gekletst, aan de slag! Ga ter hoogte van de flanken van je paard staan, met je gezicht naar je paard toe. Leg je handen losjes op zijn ribbenkast. Zorg dat je zelf comfortabel staat, je armen en schouders ontspannen, je tong, je kaken, je hoofd, je ogen. Knieën van het slot. Ontspan je gedachten en nodig je paard uit om naar je handen te ademen. Om met elke inademing naar je handen toe te komen en zijn buik uit te zetten. Nodig uit om het diafragma zijn werk te laten doen, stel je voor hoe dat ontspannen naar achteren komt, en weer terug. Stel je voor hoe de tussenribspieren ontspannen, zodat de ribbenkast makkelijk uit kan zetten. Hoe meer je dit in jouw lijf kunt voelen, hoe makkelijker je paard op je uitnodiging in zal gaan.

Tip paard leren ontspannenEventueel kun je ook nog kiezen om één hand onder de buik, en één hand op de lendenen te leggen. Blijf rustig een paar minuten zo staan. De kunst is om met je aandacht bij je paard en zijn ademhaling te blijven en zelf het goede voorbeeld te geven.

Jouw gespannen paard nog beter helpen?

Je zult merken hoe belangrijk het is dat jij een extreem goed contact hebt met je eigen lijf. Wil je leren hoe je zelf nog beter kunt ontspannen zodat jij het beste voorbeeld voor je paard kunt zijn? Doe dan mee met de workshop Word de perfecte danspartner van je paard. Meer informatie vind je hier. Een mooie oefening die je zelf kunt doen ter voorbereiding van de Bodywork oefening is deze visualisatie die ik van de week deelde op mijn Facebook pagina! Veel plezier en geniet!