type paard

Welk type paard heb jij en hoe kun je dat gebruiken tijdens de training?

Tijdens trainingen en lessen kijk ik heel goed naar het type paard dat tegenover me staat. Ik ben niet zo van het hokjes-denken, maar het zo zinvol om je te verdiepen in je paard! Houd jij rekening met hoe je paard in elkaar zit? Wat weet je van zijn geschiedenis? Zijn er vervelende dingen gebeurd? Vervelend voor een paard kan zijn: onbegrepen zijn door de mens, maar ook heel veel binnen staan of weinig contact met soortgenoten hebben. Ben je je bewust van zijn leertempo en vermogen om te concentreren? Is jouw paard een binnenvetter of geeft hij het direct aan als iets hem niet zint? Karakter, jouw training, eerdere ervaringen en management bepalen hoe je jouw paard het beste kunt benaderen voor het fijnste resultaat!

Minitestje over het karakter van je paard

De volgende vragen geven je hopelijk wat stof tot nadenken over welk type paard jij hebt. Er is geen goed of fout, de antwoorden zijn natuurlijk wat stigmatiserend, maar het gaat me er vooral om dat je gaat nadenken over hoe jouw paard reageert in bepaalde situaties. En vooral, dat je gaat zien hoe jij daar het beste op kunt reageren!

 1. Hoe reageert jouw paard op nieuwe oefeningen?
  1. Let’s do it! na 2x snapt hij het en weet hij het voortaan zelf wel. Ook als jij het niet hebt gevraagd
  2. Je kunt het bijna horen kraken… Het kost even tijd om nieuwe dingen te leren. Eenmaal geleerd, vergeet hij ze ook niet meer
  3. Hij houdt niet zo van nieuwe dingen. Zeker niet als ze wat lastig voor hem zijn. Dan kan hij makkelijk van streek raken, bozig worden of zijn interesse verliezen
  4. Je paard doet altijd zijn best, probeert mee te denken maar blijft wel op jou letten
 2. Een zeiltje is…
  1. Fantastisch speelgoed! Je kunt er op stampen, mee schudden en lekker gek mee doen

   Zeiltje paard
   Een zeiltje is dus om te onderzoeken. Bazook heeft het ook nodig dingen te onderzoeken. Krijgt hij dat niet, bouwt hij gemakkelijk spanning op, wat resulteert in flinke explosies. Zijn nieuwsgierigheid maakt dat hij wel open staat voor nieuwe dingen.
  2. … een zeiltje? Geef me even de tijd om te ontdekken wat dat is. Als ik echt de tijd krijg (en dat kan zomaar 10 minuten zijn), kom ik wel. Weet ik eenmaal wat een zeiltje is, kijk ik er niet meer van op.
  3. Ajakkes, een zeiltje. Ik doe lekker net of hij niet bestaat. En als je doorvraagt, word ik boos, bang of verzet ik gewoon geen enkele stap meer.
  4. Beetje spannend vind ik het wel…. Maar ja, het baasje vraagt… Dus ik doe het. Misschien houd ik wel even mijn adem in. Zeker als mijn baasje niet helemaal relaxt is
 3. Als je paard schrikt….
  1. Doet hij dat best heftig en extravert. Als hij los is, rent hij eerst 100m weg om daarna te kijken waar hij van schrok. Het duurt even voor de adrenaline weg is.
  2. Doet hij een stapje opzij en snurkt wat. Weinig adrenaline.
  3. Dribbelt en snuift hij. Als je te snel door vraagt, bestaat er ontploffingsgevaar. In eerste instantie zie je er weinig aan, maar de adrenaline kan zich behoorlijk snel opbouwen
  4. Wat gesnuif en gedoe, maar blijft, mits jij zelf rustig bent, wel bij je
 4. Eten is voor je paard…
  1. Dol op snoepjes en eten, doet er ook veel voor, maar is ook makkelijk even afgeleid door een paard wat langs loopt, of iets anders leuks
  2. Als er eten is, gaat daar veel aandacht naartoe.
  3. Eten is fijn, maar je paard is niet zomaar omkoopbaar
  4. Best lekker, maar zal het voer niet gauw uit je handen komen jatten
 5. Bazooka Pennydag
  Stilstaan is niet Bazook zijn hobby, tenzij hij veel aandacht krijgt, zoals hier op de Pennydag.

  Stilstaan kan jouw paard…

  1. Niet zo goed. Hij staat direct stil als je het vraagt, maar wil liefst gelijk daarna verder lopen. Of hij gaat frunniken. Heeft hij een opdracht, gaat het wel goed
  2. Prima, hij heeft behoorlijk veel geduld, gaat vaak staan slapen
  3. Best goed, vooral als je hem lekker rustig laat staan en er niet te veel prikkels zijn
  4. Goed, zeker als je paard wat aandacht van je krijgt
neem grondwerkles voor meer inzicht in jouw paard

Wat kun je afleiden uit de antwoorden op de test?

Dit is natuurlijk geen officiële test. Maar wel wat interessante vragen om over na te denken! Sommige paarden hebben even tijd nodig met nieuwe dingen, maar eenmaal gesnapt, zit het er in. Dat zie je vooral bij paarden die meest B antwoorden hebben. Andere paarden slaan dicht als je te snel gaat, zulke paarden zullen vooral reageren met C antwoorden. Uiterlijk zie je er vaak weinig aan, tot de emmer vol is en ze ontploffen. Een ander ontploffen dan een type paard met veel A antwoorden doet.

Paard beleefd
Dit jonge paard zoekt voorzichtig en beleefd contact. Zijn aanraking is zacht, met respect voor mijn ruimte. Als je je als trainer ook zo op stelt; zacht, met helder voor ogen wat jouw en zijn grenzen zijn, zul je fijn samen kunnen werken.

Er zijn ook paarden die ontzettend gehoorzaam zijn, de D-tjes. Die moet je soms een beetje tegen zichzelf in bescherming nemen. Ze zullen niet gauw aan geven dat iets niet gaat. Het risico van blessures ligt dan weer sneller op de loer. Een A paard is daarin weer veel extraverter. Deze paarden leren snel, zijn nieuwsgierig maar ook snel verveeld. Zij gedijen goed bij veel variatie. Iets waar een wat introverter type paard zoals de B paarden, maar ook de C paarden helemaal niet blij van worden.

Ik ga voor nog meer resultaat en boek een les 

Ken je paard en pas daar je training op aan!

Kijk dus goed naar welk type paard je voor je hebt. Het is helemaal fijn als je ook wat van het verleden van je paard weet. Het karakter bepaalt hoe een paard met situaties om gaat. De trainer heeft daar een belangrijke rol in. Iets aanleren, bedoeld of onbedoeld gaat heel snel. Iets afleren gaat meestal veel lastiger.

Als je weet dat jouw paard tijd nodig heeft om dingen te verwerken, doe je er goed aan om regelmatig pauzes in te lassen. Heeft zo’n paard vaak die tijd niet gekregen, heb je grote kans dat ze “lastig” worden. Het karakter bepaalt hoe zich dat uit. Doorgaans zijn dit geen paarden die hun energie verspillen. Zijn zullen zich dus makkelijk gaan afsluiten.  Door te kijken hoe je paard reageert op de dingen uit de test, kun je je een (nog) beter beeld van je viervoeter vormen, wat je absoluut gaat helpen in de omgang met je paard.