Paard begrijpen

Paard begrijpen: kalm of stiekem afgesloten en ongelukkig?

Je paard begrijpen is een belangrijke stap op weg naar een hechte band. Het is nodig dat je hem dus goed kunt lezen. Emoties als angst en woede herkennen we vaak wel. Vrolijkheid lukt meestal ook wel goed, hoewel een overschot aan adrenaline soms ten onrechte voor vrolijkheid wordt aangezien. Maar een afgesloten paard is nog niet zo makkelijk te herkennen. Terwijl dat één van de belangrijkste gemoedstoestanden is om op in te spelen. Deze paarden lijden namelijk in stilte.

Waarom lijdt een paard dat zich afsluit?

Kalm ontspannen paard
Een kalm en ontspannen paard heeft een zachtheid in de blik die je niet ziet bij een afgesloten paard

Paarden die zich emotioneel afsluiten, hebben het min of meer opgegeven te communiceren. Ze voelen zich niet gehoord of begrepen en door zich af te sluiten, beschermen ze zichzelf. Ik zie het heel vaak bij paarden die erg op de gehoorzaamheid getraind zijn, waarbij voorbij wordt gegaan aan hun mentale toestand. Ze doen braaf wat ze gezegd wordt, maar het vuur, ontbreekt. Het hart van het paard zit er niet in. Natuurlijk is het prettig als je paard niet alleen maar zijn eigen ding doet. Het is ook niet of of, maar en en. Paarden die fysiek lijden en daarin niet erkend worden, kunnen zich ook gaan afsluiten. Ze geven het letterlijk op om jou duidelijk te maken dat ze iets mankeert. Tot het echt niet meer gaat. En dan zijn ze vaak zo stuk, dat de eigenaar er niets mee kan. Sommige paarden gaan vechten, staken, bokken, bijten. Anderen sluiten zich dus af. Soms verzetten ze letterlijk geen stap meer.

Leer je paard begrijpen en herken een afgesloten paard

Afgesloten paard
Deze merrie leerde meelopen aan het halster, wat haar iets te vlug ging. Aan haar ogen kun je zien dat ze zich afsluit.

Een afgesloten paard kan gemakkelijk worden verward met een kalm of ontspannen paard. Vandaar dat dit stille probleem heel vaak niet herkend wordt. Een aantal signalen waaraan je zo’n paard herkend:

  • Een “lege” blik in de ogen
  • Paard doet precies wat hem gezegd wordt, maar zal geen eigen initiatief tonen
  • Als de trainer fysiek contact zoekt, draait het paard het hoofd af
  • De mond is wat gespannen

Behalve de de lege blik, kun je de andere dingen ook makkelijk in andere situaties tegen komen. Een heel onzeker paard, zal ook niet snel initiatief tonen. Sommige paarden houden niet van knuffelen, of worden niet graag in het gezicht geaaid. Dan draaien ze zich ook weg als je ze een knuffel wilt geven. Een gespannen mond kan ook een teken zijn van pijn, of boosheid. Maar die lege blik, dat is echt kenmerkend. Het lijkt alsof alles langs het paard heen gaat.

Geef het paard een stem!

Bodywork Bazooka
Bodywork tijdens de training

Persoonlijk vind ik een paard dat zich af sluit, één van de naarste dingen om te zien. Daarom is het paard begrijpen één van de kernpunten in elke training, workshop of les. Bodywork of grondwerk gericht op het tot stand brengen van communicatie zijn manieren om het paard een stem te geven. Hiermee kun je jezelf trainen om de subtielste signalen te herkennen en daar op te reageren. Je kunt het paard uitnodigen om zélf eens initiatief te nemen en te volgen in plaats van te leiden. Verwacht geen enorme sprongen in één keer. Als het zo is, gaaf! Maar vaak duurt het wel even voor het paard weer dúrft te communiceren.

Grondwerkcoaching om elkaar beter te begrijpen

Wil je jouw paard beter gaan snappen? Maar twijfel je vaak of heb je behoefte aan begeleiding hierbij? Ik kom graag! Kijk hier voor de mogelijkheden voor een grondwerk coaching.