Jolien Dalenberg

Mijn allergrootste vriend ernstig geblesseerd en nog deels mijn eigen schuld ook

Bazook, mijn Grote Vriend, mijn maatje, mijn alles. Vanaf zijn tweede bij mij en we hebben alles samen ontdekt. In de laatste jaren ging er steeds meer iets knagen, er klopte iets niet. Rijden deden we al niet meer, maar ook grondwerk voelde niet ok. Anderen zagen niets aan hem, maar ik heb mijn gevoel gevolgd en heb hem laten onderzoeken. Het antwoord: je paard is ongeschikt als rijpaard, vanwege zeer slechte pezen aan alle vier (!) de benen. Een klap in mijn gezicht… Had ik tien jaar geleden geweten wat ik nu weet, had het er misschien anders uit gezien voor ons.

We rolden zijn hele leven zo’n beetje van de ene blessure in de andere. Blessures waar je gelijk een jaar zoet mee bent. Wel heel erg goed voor onze band, dat wel. Zulke pezen aan vier benen, is volgens de dierenarts uitzonderlijk. Maar als ik toen had geweten hoe je blessures in een vroeg stadium herkent, de subtiele signalen van zijn gedrag eerder had begrepen en meer kennis had gehad over technisch écht correct rijden – en dat is helaas nog niet de norm in wedstrijd en juryland, zelfs niet op Grand Prix niveau! -, wie weet wat er dan nog mogelijk was geweest.

Ik zie zoveel onnodig (blessure)leed…

Bazooka en Jolien Dalenberg
Neuzen dezelfde kant op. Als jij beslist dat het genoeg is, zal ik luisteren.

Ik weet bijna zeker dat jij net als ik alles over hebt voor je maatje. Daarom gaat het me ook zo aan het hart als ik dingen zie mis gaan. Ik gun níemand (zoveel) blessureleed of stress. De paarden niet, die vaak in stilte lijden en zo dapper blijven doen wat ze gevraagd wordt, maar ook de mensen niet! En ik gun het al helemaal niemand om er achter te moeten komen dat het voor een groot deel je eigen “schuld” was. Geloof me. Dat doet pijn. Vaak is het zo dat we pas gaan merken dat er iets mis is, als ons paard gaan protesteren. En dan ben je minstens 10 stappen te laat… Ik weet wat de gevolgen kunnen zijn en ik weet ook wat er anders kan.

Mijn Grote Vriend gaat nergens heen, totdat pijn anders beslist, een “opdracht” die me soms best zwaar valt. Wie ben ik om te beslissen over zijn leven? Hij is en blijft mijn grootste leermeester, mijn inspirator. We genieten volop van wat er wél kan, zoals je in onderstaand filmpje kunt zien. Maar voor jouw paard is er waarschijnlijk nog heel veel meer mogelijk. Zeker als je juist die kleine dingen leert zien en je training en management aanpast. Jou en je paard begeleiden in dat proces, zodat jullie vanuit verbinding, in vertrouwen en ontspanning samen kunnen zijn en werken, dát is mijn drijfveer, mijn passie!

Paardenwelzijn staat hoog in mijn vaandel

Bazook Emmen
2010: Bazook geeft me een voorzichtige ja.

Paardenwelzijn staat héél hoog bij mij in het vaandel. Dat houdt onder andere in dat een paard van mij niet enkel “ja en amen” hoeft te zeggen. Als een eigenaar écht durft en kan kijken naar wat een paard zegt, daar kan ik echt door geraakt zijn. Ik word gelukkig als ik een paard zie dat wil communiceren, dat “nee” durft te zeggen, of vol overtuiging “ja”! Een paard dat trots zijn ruiter door het leven draagt, in balans, met schwung en kracht, waarbij de band, samenwerken, elkaar (willen) begrijpen en het wederzijds respect vanaf spat. Dát is wat me kippenvel geeft.

Jolien Dalenberg in een notendop 😉

 • Ik mediteer regelmatig en doe aan body awareness. In een wereld met veel prikkels helpt me dat bij mezelf te blijven en mijn eigen weg te gaan, ook als dat afwijkt van de norm
 • Doordat ik zelf lange tijd enorme rugpijn heb, snap ik als geen ander hoe het voor een paard (of mens) is als je dingen moet doen die je lichaam niet toestaan. En hoe zeer het helpt om ondanks de pijn, toch de rust in je lichaam te vinden
 • Mijn boekenkasten staan vol met kinderboeken. Koosje van Yvonne Kroonenberg is één van mijn jeugdfavorieten, die heb ik zeker al 10x gelezen (ja ik herlees boeken).
 • Ik word heel blij van bewust en gezond eten. Dat houdt voor mij in: zoveel mogelijk biologisch, veel groenten, weinig suiker. Maar ook zeer regelmatig een patatje oorlog én mijn grote guilty pleasure: Ben&Jerry’s ijs, die als ik niet oppas, echt in één keer op gaat (en dan bedoel ik niet dat kleine bakje)

Gaan we elkaar spreken?!

gratis skypesessie

Denk je dat ik je kan helpen om de band, connectie en communicatie met je paard te verbeteren? Loop je tegen dingen aan en ben je benieuwd hoe ik daar tegenaan kijk? Je kunt je aanmelden voor een gratis telefonische sessie van 20 minuten. Via onderstaande button kun je meer te weten komen!

aanmelden vrijheidsdressuur

 

 

Veel liefs, Jolien Dalenberg!

Opleidingen en nascholing

Als het goed is, heb je een beetje een beeld van mij als persoon gekregen. Als je paardenwelzijn net als ik super belangrijk vindt, wil je ook weten waar ik al mijn kennis heb opgedaan voor ik met mijn handen aan je paard ga zitten ;-). Dus hier gaan we:

 • Sportmassage bij Gisella Bartels (mei 2015 – december 2016)
 • Snijzaal in Utrecht o.l.v. drs. Claudia Wolschrijn en Gisella Bartels (2016 en 2017)
 • Student bij Noora Ehnqvist (2016 – heden)
 • Academische Rijkunst bij Greetje Hakvoort (2016-2017)
 • Body Awareness & Release bij Lucie Klaassen (16-09-2017)
 • Anatomie en Biomechanica Advanced bij Equine Studies, Raquel Butler (september 2017)
 • Technisch trainen bij Mireille den Hoed (2018)
 • Dissectie Equine Studies (november 2018) – enorm indrukwekkend, hier lees je mijn verhaal
 • True Connection van Lucie Klaassen (maart – april 2019)
 • Acupressuur bij Luna Nueva, Marlies Garvelink (nov 2018 – heden)

Contact Informatie

Heb je op een andere manier vragen aan me?