Paard op het blok leren staan

Mijn Paard op het blok leren staan

Hoe zou ik mijn paard op het blok leren staan? Die vraag speelde al een poosje door mijn hoofd. Ik vind het leuk om regelmatig nieuwe dingen te proberen. Om te zien hoe Bazook reageert en mezelf te trainen om creatief en speels te blijven. Omdat ik veel paarden zie die het staan op een vrijheidsdressuur blok heel leuk schijnen te vinden, wilde ik dit ook wel eens gaan uitproberen. Dus op internet gezocht naar een goed en betrouwbaar blok, camera mee en paard er bij.

Hoe leer je een paard op het blok staan?

Als je jouw paard ook wilt leren op het blok te staan, is er een aantal stappen dat je kunt volgen om dit op een prettige en veilige manier te doen. Wil je het jouw paard wat makkelijker maken? Kies dan eerst voor een lager blok, of enkel een houten plank. Zo kan je paard wennen aan het geluid, het gevoel en begrijpt hij op een hoger blok waarschijnlijk sneller wat je van hem wilt.

  • Laat je paard het blok onderzoeken
  • Zet je paard voor het blok, of, nog makkelijker, zet het blok voor je paard
  • Vraag je paard een pasje naar voren en kijk wat er gebeurt. De meeste paarden zullen een stap opzij doen, maar ontneem je paard ook niet de kans om in een keer een grote stap (letterlijk!) te zetten!
  • Kent je paard de jambette? Vraag van daaruit je paard om een voetje op het blok te zetten
  • Als jambette lastig is, of niet lukt (Bazook begreep dat niet), til voorzichtig een Paard op het blok leren staanvoetje op en begeleid hem naar het blok
  • Laat het voetje daar staan, nodig je paard uit om gewicht op zijn voet over te nemen. Als hij dat doet, zet hij zijn andere voet automatisch ook op het blok
  • Herhaal dit een aantal keren, en gebruik een commando (ik tik op het blok en zeg “op”)
  • Laat je paard het nu zonder jouw hulp proberen. Vraag hem een stapje naar voren. Draait hij weg? Draai mee, zodat het blok tussen jullie in blijft. Blijf rustig en geef je paard de tijd!

Paard het blok laten onderzoeken

Mijn paard op het blok leren staan is natuurlijk leuk, maar ik wil vooral dat dit op een vrije en speelse manier gaat. Mijn doel is niet dat hij op het blok gaat staan, alhoewel dat natuurlijk wel mag, maar dat hij zich zelfverzekerd gaat voelen bij nieuwe dingen. En dat hij mij genoeg vertrouwd om die nieuwe enge dingen een kans te geven. Vandaar dat ik mijn paard het blok eerst heb laten onderzoeken. Op het filmpje zie je dat hij in eerste instantie erg terugdeinst voor dit vreemde voorwerp. Samen wil hij er best naar kijken. Ik neem bewust een lage houding aan, omdat ik Bazook zo uitnodig zijn hals te laten zakken. Een paard dat met zijn neus aan de grond is, voelt meer ontspanning dan een paard dat opgericht staat. Even een snoepje op het blok leggen helpt ook. Hiervoor zijn twee redenen:

  • Het paard brengt zijn hoofd omlaag, wat ontspanning triggert
  • Het paard gaat kauwen, wat eveneens ontspanning tot gevolg heeft

Je ziet dat hij op een gegeven moment meer interesse heeft in het zand, dan in het blok. Voor mij een teken dat voor nu het blok minder interessant is.

Eerste stap op het vrijheidsdressuur blok

Omdat Bazook zo relaxt bleef, ben ik nog een stapje verder gegaan en heb hem paard op het blok leren staanuitgenodigd een voetje op het blok te zetten. Zijn eerste stap op het vrijheidsdressuur blok! Hij vond dat prima en al vrij snel nam hij gewicht op die voet. Super goed natuurlijk! Als vanzelf zette hij zijn andere voet er ook bij en daar stond hij dan. Heel relaxt, als de King of the World!

Eisen voor een veilig en betrouwbaar blok

Wil je jouw paard op het blok leren staan? Dan moet boven alles jouw blok veilig zijn. Hier op een rijtje dingen waar je op kunt (moet) letten!

  • Stevig, het moet toch 500-600 kilo kunnen houden
  • Afgeronde hoeken. Mocht het paard er af glijden, heb je niet gelijk een jaap in zijn been
  • Stroeve bovenkant zodat je paard grip heeft
  • Let bij een beginnend paard op de hoogte, 30 centimeter hoog is vaak al een mooie uitdaging!
  • Hol aan de binnenkant, als je het wilt kunnen vervoeren
  • Kan het altijd buiten blijven liggen, kun je ook een grote autoband helemaal opvullen met zand. Let op: hout wordt er niet altijd beter van als je dat in weer in wind buiten laat liggen. Bovendien kan het glad worden door alg aanslag.