Help je Paard Buigen op de volte Oefening en Tips

Buigen op de volte Oefening en Tips

Buigen op de volte Oefening en Tips. Je paard helpen buigen kan heel waardevol zijn voor je training. Maar ook voor jullie band. Buiging, of lateroflexie, het is niet altijd makkelijk voor een paard.

Help je paard buigen op de volte Oefening en Tips

Vaak willen we te veel, of verwarren we een dubbel geklapte hals met een mooie buiging. Goed om je te realiseren is dat buiging gaat over het gehele lichaam. Je wil een mooie gelijkmatige curve in je hele paard. Van hoofd tot staart. Dat betekent dat je maar zoveel buiging kunt vragen, als hij in zijn lijf aan kan. De hals en de staart zijn erg flexibel. De borstwervels (waar je op zit) en de lumbale en sacrale wervels (achter het zadel) zijn helemaal niet zo buigzaam.

Waarom oefeningen die je paard helpen buigen?

Paarden kunnen het ook echt lastig vinden om die lateroflexie te maken. Dat is een mentaal en een fysiek ding. Het gaat namelijk vaak over de controle (deels) overgeven aan jou. En over loslaten. En hoe beter jij dit begrijpt, hoe beter je jouw paard kunt ondersteunen hierbij.

Voorkeurskant van je paard in de lateroflexie

In de buiging gebeuren er heel simpel gezegd twee belangrijke dingen. De ene kant van het paard moet verkorten. De andere kant moet verlengen. Dat is ontzettend belangrijk om je te beseffen als je je paard wil helpen met buigen. Zeker omdat elk paard een voorkeurskant heeft. Hij heeft van nature al een buiging die hij liever aan neemt. Stel dat je paard uit zichzelf makkelijk naar rechts buigt. Dan zijn de spieren aan de rechterzijde van zijn lichaam vaak korter en sterker. De spieren aan de linkerzijde zijn lang, soepel en minder sterk.

Ga je dit paard vragen naar links te buigen, moet hij de rechterzijde oprekken. De kant waar de strakke spieren zitten. Dit kan best een uitdaging zijn. Wil je je paard helpen met buigen?  Dan kan het goed zijn dit zelf te ervaren.

Oefening 1: je nek

Ga zitten of staan en beweeg je hoofd rustig van links naar rechts. Alsof je nee schudt. Ga tot het punt waar je voelt dat het minder makkelijk wordt. Waar je een soort weerstand voelt.

Doe nu nogmaals de oefening en ontspan heel bewust de spieren in je nek van de kant waar je van weg draait. Dus, als je naar rechts kijkt, ontspan dan de linkerkant van je nek. Kijk je naar rechts, ontspan dan heel bewust de rechterkant van je nek. Wat voel je? Voel je verschil? Kom je verder?

Let er goed op dat je ook je kaak en tong ontspant. Adem in als je naar het midden draait, adem uit als je vanuit het midden naar de zijkant beweegt.

Oefening 2: zij-stretch

Ga staan
Vouw je handen in elkaar en breng ze boven je hoofd, alsof je je uitrekt.
Stretch rustig van links naar rechts, alsof je wuivend riet bent.

Voel nu heel bewust de kant die je verlengt. Dus als je naar rechts buigt, focus je op de linkerkant van je lijf. Buig je naar links, focus je op de rechterkant van je lijf.

Laat heel bewust de kant die je verlengt los.
Vertrouw op je benen, dat zij je gewicht kunnen dragen. Met name het been aan de kant van je lijf die je verkort.

Denk aan je spiertjes tússen je ribben. Sta ze toe te ontspannen.
Voel waar de weerstand komt. Bij je been? Je bekken? Of je ribben? Misschien bij je schouders?Wat doet je adem? Hoe lang kan ze nog rustig door stromen?

Wat jij hebt gevoeld in de oefening, kan je paard ook ervaren tijdens het buigen op de volte

Als het goed is, heb je gevoeld wat het effect is van buigen op het lijf. Dat het echt coördinatie vraagt tussen de kant die verkort en de kant die verlengt. Je hebt misschien wel gevoeld dat je stijver bent dan je dacht. Of op plekken waar je het niet had verwacht. Dit soort dingen kan je paard dus ook ervaren! Die ervaring is super belangrijk als je jouw paard wil helpen met buigen!

De volgende keer dat je je paard vraagt te buiten, of te stretchen, neem deze ervaring  mee. Haal het gevoel terug van ontspannen en loslaten wat jou in staat stelde om makkelijker of misschien zelfs verder te buigen. Hoe meer jij je kunt inleven in je paard, en hoe meer jij het goede voorbeeld kunt geven, hoe vloeiender je training zal zijn. En hoe meer je paard op je zal gaan vertrouwen en met je mee zal proberen te doen.

Hulp nodig? Boek een gratis sessie

Kom je er niet uit? Loop je tegen problemen aan met je paard? Zou je het fijn vinden als ik met je mee denk? Wekelijks heb ik ruimte in mijn agenda voor 3 gratis sessies via telefoon. Kijk hier verder hoe je daarvoor in aanmerking kunt komen.

Bijpassende tips en advies