Heeft jouw paard respect

Heeft jouw paard respect voor jouw ruimte? Het gaat vaak over kleine dingen!

Heeft jouw paard respect voor jouw ruimte? Uit hoe een paard met de eigenaar mee loopt, kun je vaak al opmaken of het paard respect heeft voor de ruimte voor de eigenaar. Alhoewel ik het liever heb over “wederzijds begrip” voor de ruimte die de ander nodig heeft. Want net zo goed als ik mijn paard liever niet in mijn jaszakken heb, mag hij het aangeven als hij door mij niet in zijn gezicht wil worden geaaid! Ik geloof niet in “instant-oplossingen”. Respect van je paard komt in mijn ogen vooral door goed naar jezelf te kijken, je bewust te zijn van je eigen gedachten, je lijf en je emoties.

Heeft jouw paard respect voor jouw ruimte?

Respect voor elkaars ruimte gaat vaak over heel kleine dingen. Tijdens workshops zie ik ontzettend veel combinaties en valt me op dat het vaak in heel subtiele dingen zit. In de omgang met onze paarden sluipen juist die kleine “foutjes” er heel snel in.

Waaraan zie je of een paard respect heeft voor jou en jouw ruimte?

Aangezien ik van de zijlijn mee kijk en volledig onbevangen naar de combinaties kijk, is het voor mij heel makkelijk om die kleinigheden te signaleren. Dingen die mij opvallen:

  • Paard geen vertrouwen
    Touwtje trekken gaat écht niet helpen!

    Een paard dat met net iets te veel energie op de eigenaar af komt, waardoor die steeds naar achteren gaat. Vaak gaat dit met telkens een stapje en heeft de eigenaar het bijna niet door.

  • Geen connectie tijdens het wandelen. Het paard sjokt er afgesloten achteraan of loopt de eigenaar steeds voorbij
  • Als een paard zijn hoofd opzij draait, en daarbij de eigenaar “raakt”
  • Mensen die hun paard willen aaien en het paard draait het hoofd weg. Sommige paarden houden er niet van om op hun hoofd geaaid te worden. Je paard in dit soort dingen erkennen (en het dus niet doen!) toont aan dat je het hebt gezien en dat je het respecteert
  • Plukken aan kleding of handen

Minder subtiel gedrag is er natuurlijk ook, zoals dwars door je heen rennen of juist niet mee willen lopen, maar het gaat me juist om die kleine dingen. Daar is in mijn ogen de meeste winst te behalen.

Wat kun je doen om het respect van je paard te verdienen?

Het belangrijkste in mijn ogen: wees eerlijk. Dus ga je niet stoerder voordoen dan je bent, maar voel eerst eens hoe je je echt voelt. Er wordt nog maar al te vaak gezegd dat je het paard moet laten merken dat jij de baas bent. Maar het overlevingsinstinct van een paard is er voor gemaakt om energie feilloos op te pikken. Heeft die leeuw net gegeten en ben ik veilig, hoef ik mijn energie niet te verspillen? Of kan ik maar beter maken dat ik weg kom? Communicatie tussen paarden gaat ook via energie en lichaamstaal en ik ben er vrij zeker van dat wij mensen vaak een hoop signalen missen. Dus een paard voor de gek houden en je stoerder voor doen dan je bent… Gaat hem niet worden! Doen alsof je kalm bent, terwijl je eigenlijk toch wel nerveus bent? Vergeet het maar… De enige conclusie die je paard zal trekken, is dat je onbetrouwbaar bent met je gemixte signalen. En het ene paard vergeeft je dat, maar een ander paard wordt daar zelf onzeker van, of boos.

Maar ik voel me niet zo stoer, hoe kan mijn paard respect voor mij krijgen?

Paard met vertrouwen
Samen wandelen langs de weg. In vertrouwen, op eigen benen.

Tja, wil je echt dat je waardevol bent voor jouw paard en je dus zijn respect hebt? Dan kun je in mijn ogen niet terug vallen op “trucjes” en snelle oplossingen. Het gaat voor mij echt over naar jezelf kijken. Eerlijk zijn over wat je tegenkomt en daarin durven te ontspannen. Ook als je het niet zo fijn vindt wat je ziet. Doe regelmatig ademhalingsoefeningen voor ontspanning en meer contact met je lijf. Zorg er voor dat je je lichaam leert kennen. Waar heb je ruimte in je lijf, waar zit spanning. Wees je bewust van onnodige spierspanning. Ontdek hoe je overkomt als je ergens van overtuigd bent en hoe je overkomt als je maar doet alsof. Train en stretch jezelf, zodat je jouw paard begrijpt als je hem aan het trainen bent. En “werk” vooral aan jezelf als je níet bij je paard bent! Neem les, volg coaching als je dat nodig hebt. Laat iemand met je meekijken. Dat kan met je paard zijn, maar ook zonder paard! Een doel voor ogen hebben is goed, maar vergeet vooral niet om onderweg ook om je heen te kijken!

Gerelateerde informatie