Paard met Trauma Behandeling Tips en Advies

Paard met Trauma Behandeling

Paard met Trauma Behandeling Tips en Advies. Hoe kun je een paard met trauma het beste behandelen? Wat zijn de do’s en don’t bij een trauma behandeling? Welke soorten trauma’s kunnen paarden oplopen? Wat is de beste aanpak bij de behandeling van het trauma?

Paard met Trauma Behandeling Tips en Advies

Voor mijn werk kom ik regelmatig bij paarden met trauma’s. Deze trauma’s kunnen lichamelijk zijn, bijvoorbeeld na een blessure, maar ook emotioneel en mentaal. En over die trauma’s, wil ik het graag gaan hebben. Wat kun je doen om een paard met een trauma weer te helpen ontspannen? Hoe leer je een paard met een trauma dat mensen wél te vertrouwen zijn? Hoe geef je een getraumatiseerd paard weer zijn levensvreugde terug? Daar ga ik in deze blog verder op in.

Gehoord worden is nummer één voor een paard met trauma

Een inkoppertje misschien (hoop ik). Maar in mijn ogen de belangrijkste reden dat een paard een emotioneel trauma oploopt, is omdat hij op structurele basis niet gehoord wordt. Omdat, bewust of onbewust, wat hij te zeggen heeft, vierkant niet begrepen wordt, of genegeerd. Ik heb meerdere paarden uit het buitenland ontmoet waar paarden soms dagen opgesloten stonden in een donkere stal, waar ze met veel geweld en druk zijn beleerd. Waar een paard werd geleerd om te gehoorzamen. Of hij het nu wel of niet had begrepen. Dit knakt bij veel paarden letterlijk hun ziel. Ze geven het op om te communiceren. Ze worden toch niet gehoord. Dus het eerste wat we een getraumatiseerd paard moeten laten ervaren, is dat wij WEL willen luisteren. Gehoord worden, is essentieel om die geknakte ziel weer uit te nodigen voorzichtig de ogen weer te openen.

Het paard bepaald de grenzen

Als ik ga werken met een getraumatiseerd paard, mag HIJ de grenzen aangeven. Ik op mijn beurt, doe mijn best ze serieus te nemen. Hiervoor zet ik bodywork in. Het paard bepaalt waar tot waar ik hem mag benaderen. Het kan dus heel goed zijn, dat ik op een meter afstand moet blijven. Het is niet mijn doel om er voor te zorgen dat ik hem tóch mag aanraken. Mijn doel is om het paard te laten ervaren, ik hoor je, ik zie je en ik vind het belangrijk wat je zegt. In het begin zullen paarden hier nauwelijks op reageren. Zeker niet als het trauma écht heel diep zit. Het zijn dus mega subtiele signalen die het paard af geeft. ALS er al iets qua communicatie ontstaat.

Help het paard de spanning los te laten

Een paard met een trauma draagt onherroepelijk veel spanning met zich mee. Ik geloof dat elke nare ervaring die niet écht geuit kon worden, vast blijft zitten in het lichaam. Paarden wie letterlijk de mond gesnoerd wordt, kunnen hun angst of boosheid niet meer uiten, als ze maar lang genoeg onderdrukt worden. Dat betekent dat er heel vaak bergen spanning in het lijf zit. Het bodywork helpt ook deze spanning los te laten. Stapje voor stapje, in het tempo van het paard.

Laat het paard met trauma zijn emmertje legen

Voor mij hebben alle paarden een emmertje. Een gezond paard, met een fijn leven, heeft een vrij lege emmer. Er komt wel eens wat in misschien, maar dat kan hij prima aan. En tijd genoeg om die emmer weer te legen. Een paard met een trauma heeft een overvol emmertje. Daar kan werkelijk niets meer bij . Het stroomt over. Die moeten we eerst helpen zijn emmertje te legen. Pas dan ontstaat er ruimte om weer iets met ons te gaan doen. Om de wereld weer te gaan ontdekken. Het is soms een uitdaging om de ingang te vinden bij een beschadigd paard. Maar als het lukt, is de voldoening reusachtig.

Logo PaardenfeestBehandeling van een paard met trauma door Jolien Dalenberg

Als jij een emotioneel beschadigd paard hebt, kan dat best een uitdaging zijn. Soms kom je er niet helemaal uit, hoe graag je ook zou willen. Ben je benieuwd naar mijn ideeën? Meld je dan aan voor één van mijn gratis wekelijkse advies gesprekken. Meer weten of een afspraak maken? Stuur een mail naar jolien@paardenfeest.com of bel naar 06-53240214.

Bijpassende informatie en tips