Lomp paard. Waardoor gedraagt een paard zich lomp?

Lomp paard. Waardoor gedraagt een paard zich lomp? Wat kunnen de oorzaken zijn van het lompe gedrag? Waar komt het gedrag vandaan en hoe kun je er het beste mee omgaan? Bestaan lompe paarden eigenlijk wel of niet? 

Lomp paard. Waardoor gedraagt een paard zich lomp?

Haar paard explodeert zo nu en dan (ogenschijnlijk) zomaar. Haar mens wil haar eigenlijk niet kwijt, maar ja, ze heeft zelf wat fysieke dingen die niet bepaald beter worden door het vallen, en het maakt haar misschien ook wat onzeker… Ze volgt bij mij een traject om te kijken of we dit kunnen oplossen. Maar allereerst moeten we natuurlijk de oorza(a)k(en) achterhalen. Hiervoor gaan we eerst kijken naar de fysieke en emotionele belastbaarheid van haar paard.

Bestaat er zoiets als een lomp paard?

Het is zo mooi om te zien hoe er kwartjes vallen. Het paard had een nogal nauw gangspoor, zowel voor als achter. Dit betekent, dat ze haar voeten min of meer voor elkaar plaatst. Alsof ze op een koord danst. Verder was haar proprioceptie niet helemaal ok. Op het moment dat ze naar links of rechts kijkt, zwiebert ze met haar voeten gelijk een andere kant op. “Hoe denk je dat dit voelt voor haar, om zo te lopen?” vroeg ik. “Alsof je elk moment kunt struikelen,” zei mijn klant. En ik zag een kwartje vallen. “Valt ze daarom zo tegen me aan als ik naast haar loop?” Dat zijn voor mij GOUDEN momenten. Ik weet natuurlijk niet 100% zeker of haar paard dat om die reden doet, maar ik vind het wél heel aannemelijk. Ik zie het vaker. Paarden die niet zo stabiel zijn, wiebelig lopen, niet zoveel controle lijken te hebben over de plaatsing van hun voeten, die zoeken steun. Ze blijven in de bak graag aan de wand plakken. Als je op buitenrit met ze bent, en er is een tweede paard, moet je uitkijken dat je benen niet geplet worden. En ja. Als je wandelt, loop je het risico op een schouderduw.

Lomp paard Waardoor gedraagt een paard zich lomp

Een paard is zelden bedoeld lomp en onbeschoft

Vanuit “ouderwets” oogpunt wordt zo’n paard als lomp en onbeschoft gezien. Maar het is zelden lomp bedoeld. In dit geval is het heel waarschijnlijk dat deze merrie simpelweg steun zoekt. De meeste paarden die niet zo gecoördineerd lopen, hebben hier in meer of mindere mate spanning van. Als mensen dan ook nog eens boos op ze worden, verkrampen ze alleen maar meer. Daarom vind ik het zó belangrijk om te zoeken naar de reden achter gedrag. En als je het niet kunt vinden, het paard eigenlijk altijd het voordeel van de twijfel te geven en er vanuit te gaan dat er écht een reden voor is.

Maak een gratis afspraak met Jolien Dalenberg

Het is soms lastig om alleen in te schatten wat er met jouw paard aan de hand is. Om je hierbij te kunnen helpen kunnen we allereerst een gratis telefonische of online afspraak maken om een inschatting te maken van de oorzaken en problemen van jouw paard. Bovendien je me altijd bellen of mailen voor meer informatie of het maken van een afspraak.