Valse knik paard

Wat is een valse knik bij paarden en waarom is het slecht?

Een valse knik bij paarden, je hebt er vast wel eens over gehoord. En meestal heb je dan ook begrepen, dat het niet goed is. Maar waarom is het niet goed? Wat zijn de effecten op het paardenlichaam? Welke blessure risico’s zijn er aan verbonden? En waaraan herken je een valse knik? 

Hoe ziet een valse knik er uit?

Valse knik

Ter hoogte van de gele pijl, zit de tweede halswervel. Je ziet dat die overduidelijk het hoogste punt is van de hals. Hij komt zelfs bijna een beetje naar boven. Dit noem je een valse knik. Je wil juist dat het stuk achter de oren (dus nog voor de tweede wervel) het hoogste punt is. Verder zijn de halswervels te veel in een gedrongen S-vorm getrokken. Op de foto er onder, zie je waar de halswervels ongeveer lopen (de laatste halswervels zijn misschien iets te laag in getekend, maar het geeft een beeld).  Dit paard heeft een horizontale halsrichting, waardoor de S-vorm minder scherp is dan bij bijvoorbeeld Friezen vaak het Halswervels paard schematischgeval is.  Bij de oranje pijl, kun je zien dat er als het ware een deuk zit in de bespiering. Naast een “gat” in de halsspieren, zie je rechts naast de pijl ook een deukje voor de schoft. De hals loopt daar in een flauwe U.  Terwijl je juist wil dat de halslijn als een flauwe N loopt!

Waarom is een valse knik slecht?

Ten eerste is het zeer oncomfortabel voor het paard. Hij kan zijn omgeving minder goed zien omdat zijn kin naar zijn borst is getrokken. Daardoor is zijn blikveld meer naar de grond gericht en kan hij dus minder om zich heen kijken. Bovendien komt de luchtpijp in een scherpe hoek te staan. Op de eerste foto zie je een groene lijn lopen. Dat is de plek waarop de luchtpijp ongeveer zit. Daardoor krijgt het paard moeite met ademhalen.

Naast dat het heel oncomfortabel is, loop je ook nog eens grote risico’s op blessures! Er komt spanning te staan op gewrichten, pezen en de nekband (ligament nuchae) die daar loopt. Deze spanning zorgt voor irritatie en kan uiteindelijk leiden tot ontstekingen aan de wervels (artrose), spieren en banden. Daarnaast heeft het ook effecten op de rest van het lichaam.

Blessure risco’s door het hele paardenlijf

De vraag is natuurlijk altijd wat er eerst was, de valse knik, of een andere compensatie in het paard. Maar veel mensen zijn zo gefixeerd op de voorkant en het in de krul laten lopen van hun paard, dat ik even vanuit de hals begin. Een aantal mogelijke gevolgen van de valse knik:

Paard doornuitsteeksels rugHet paard kan zijn schoft niet liften, de borst zakt tussen de schouders, waardoor de rug hol wordt. Dit vergroot de kans op kissing spines. Als het paard met een holle rug loopt, komen de doornuitsteeksels dichter naar elkaar toe komen.  Zie ook de foto hiernaast. Met name de ruimte tussen het tweede en derde uitsteeksel is erg krap.

Het bekken zal zeer waarschijnlijk in plaats van naar achteren, juist naar voren kantelen, waardoor de draagkracht van het paard alleen maar afneemt. Paard gaat stuwen ipv dragen, want het kan door de bekkenstand en holle rug onmogelijk het achterbeen goed onderbrengen. Bovendien komt er zo meer spanning op bijvoorbeeld het SI gewricht te staan, wat toch al een kwetsbaar gebied is. Het paard gaat meer op de voorhand lopen, wat nadelig is voor de pezen en gewrichten. Kortom, je ziet wat een kettingreactie aan mogelijke oorzaken die valse knik kan geven. En dan ben ik nu nog lang niet volledig!

Hoe moet het dan wel?

Halshouding-correct-en-valse-knikDaar is geen pasklare oplossing voor. Balans is ontzettend belangrijk. Realiseer je dat het kracht kost voor een paard om zijn hals op een correcte manier te dragen. Je paard hoeft niet direct bovenin te lopen. Ook met de neus op borsthoogte kan je paard zonder knik lopen. De neus mag iets voor de loodlijn. Vooral niet er achter. Het paard moet vertrouwen krijgen in jouw ruiterhand én in zijn eigen balans. Een paar extra ogen op de grond is heel vaak onmisbaar. Zorg dat je iemand uitzoekt met kennis van biomechanica. Let op, bij de ORUN opleiding is de biomechanica een behoorlijk ondergeschoven kindje. Een dergelijk diploma wil niet zeggen dat iemand ook weet hoe het paard in elkaar zit. Ook het niveau waarop iemand rijdt, zegt niet alles. Op deze foto zie je twee paarden die op hoog niveau gereden worden. Eén daarvan heeft ondanks het niveau een valse knik… Een paard correct trainen kost echt tijd! Als je bereid bent die te nemen, kom je uiteindelijk het verst. En houd je je paard gezond en gelukkig!

Mocht je interesse hebben in wat ik te bieden heb qua lessen? Lees dan hier verder >

Bron laatste foto: The Powder Forest Blog
Maker laatste Foto: Miss Tessmacher