Bijtend paard

Paard bijt Advies en Tips

Paard bijt advies en tips. Als een paard bijt, worden we daar als mensen natuurlijk niet blij van. Toch is het belangrijk om het “waarom” achter het gedrag op te zoeken. Dit bepaalt namelijk voor een groot deel voor de oplossing die je kiest.

Paard bijt advies en tips, verhaal van een klein, boos merrietje

paard bijtVorige week sprak ik een super lieve paardeneigenaar voor een karakteranalyse van haar pony en haarzelf. Ze vertelde dat het merrietje geboren en opgegroeid was op de kinderboerderij, maar dat ze haar daar min of meer van gered had. Deze kleine meid was namelijk alles behalve een leuke kinderpony. Ze beet, ze sloeg. Het was zelfs zo erg dat ze niet meer uit de wei gehaald kon worden. Als een paard bijt is dat al vervelend. Als het desbetreffende dier op een kinderboerderij staat, is dat natuurlijk vragen om problemen.

Vacht en huidproblemen laten disbalans zien

De rust bij haar nieuwe eigenaresse hielp enorm, maar hoewel het diertje pas zes jaar is, zag ik op de foto niet de gezonde fitheid die je bij zo’n jong dier zou verwachten. Ze zag er mottig uit. Eerlijk gezegd, dacht ik dat het om een ouder paard zou gaan.  Het bleek ook dat ze allerlei “vage” klachten had. Problemen met haar vacht, met haar huid. Voor mij tekenen dat haar afweer niet bestand was tegen alles wat ze op die kinderboerderij mee heeft gemaakt.

Ik ga in mijn sessies en behandelingen veel uit van de oosterse manier van kijken en de Vijf Elementen. Daar staat alles met elkaar in verbinding. Het mooie vind ik, dat ook emoties mee genomen worden als belangrijke oorzaken van ziekte en zeer in het lichaam. Dit paardje heeft veel van het element Hout. De boosheid en irritatie laten een grote onbalans zien, wat je zelf ook kunt verzinnen als een paard bijt natuurlijk. De emoties trekken een negatieve wissel op het lichaam van dit paard. Dit kun je zien aan de problemen met huid en vacht. Die zijn echt tekenen van stress en disbalans. 

Een paard dat bijt opnieuw leren ontspannen

Liggend paardHout paarden moeten misschien nog wel meer dan wel ander type dan ook, leren ontspannen. Houtpaarden gáán maar door, weten niet van stoppen. Mijn vermoeden is, dat het hele systeem van deze merrie eigenlijk constant in de “vecht/vlucht” modus staat. Hierdoor komt ze letterlijk niet tot rust. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met een menselijke burnout. Mensen die burned out zijn, raken ook bij het minste of geringste in de stress. Ze zijn binnen no time overprikkeld. De merrie draagt waarschijnlijk ook nog veel ballast mee van “leuke kinderpony” moeten zijn. Door zacht bodywork kun je zo’n paard helpen te ontspannen. Zo kun je haar leren dat mensen niet alleen maar stress betekenen. Maar dat daar ook rust te halen valt.

Grenzen van het paard respecteren

Voor mij is het belangrijk dat de grenzen van het paard gerespecteerd worden. Ik vind het niet ok als een paard mij gericht aanvalt of bijt, zonder dat ik enige intentie naar het paard heb. Maar als ik iets van een paard wil, mag ze daar iets van vinden. En mag ze ook “nee” zeggen. Dit paardje heeft in haar leventje waarschijnlijk heel vaak “nee” gezegd. Maar dit is nooit begrepen door de mensen op de kinderboerderij. Daarom heeft ze zich waarschijnlijk genoodzaakt gezien steeds harder te gaan “schreeuwen”. En dus een bijtend paard te worden. In het bodywork mag het paard van mij zeggen hoe ver ik mag komen. Dit kan ook betekenen dat ik op een meter afstand blijf. In onderstaand filmpje zie je welk effect mijn bodywork heeft, zelfs als ik het paard niet aanraak.

Hulp bij jouw bijtende paard?

Heb jij een paard dat bijt? Weet je niet goed wat je er aan kunt doen? Heb je hulp nodig? Neem gerust contact met me op! Mail naar jolien@paardenfeest, bellen kan op 06-53240214, of vul onderstaand formulier in!

[contact-form-7 id=”1888″ title=”Contact opnemen”]