ruiter fitness

Ruiter fitness om tot betere prestaties met je paard te komen

Ruiter fitness is iets waar ik me steeds meer in aan het verdiepen ben, naast de body awareness. Bewustzijn is voor mij de eerste stap. Hoe voelt mijn lijf, waar vraagt mijn lijf om. Welke voeding heeft mijn lijf nodig? Hoe ontspannen ben ik? Kan ik mijn adem meer ruimte geven om te stromen? En gaandeweg ontdek ik mijn scheefheden, instabiliteiten en overschotten of tekorten aan kracht. Dus is mijn volgende stap hoe ik mijn lijf kan trainen om een betere ruiter te worden.

Souplesse, kernstabiliteit, kracht en uithoudingsvermogen

Naar welke topruiter je tegenwoordig ook kijkt, ze werken allemaal ook aan hun eigen lijf. Dat komt de prestaties met het paard ten goede, maar is ook voor eigen lijfbehoud. Je kunt je voorstellen dat als je onbewust scheef bent en je rijdt meerdere paarden achter elkaar, dit op een gegeven moment voor problemen gaat zorgen. De meeste ruiters die ik tegen kom, rijden alleen hun eigen paard. Maar ook voor hen kan het ontzettend goed zijn om aan hun ruiter fitness te werken. Of je nu ambities in de sport hebt,  veel buiten rijdt of zelfs als je niet rijd maar bijvoorbeeld vrijheidsdressuur doet met je shetlander. Hoe beter jij je lijf in balans hebt, hoe beter de communicatie met je paard. De belangrijkste elementen om een fitte ruiter (of trainer vanaf de grond) te  worden zijn:

  • souplesse
  • kernstabiliteit
  • kracht en balans
  • uithoudingsvermogen

Ruiter trainingEn ook in deze volgorde. Aan je souplesse kun je dagelijks werken. Net als je kernstabiliteit. Veel van ons hebben zittend werk, wat scheefheden en onbalans in de hand werk. Verkorte borstspieren, strakke heupbuigers, slapende multifidi… Niet alleen als ruiter maar ook in je “gewone” leven kan dit je parten spelen. Lage rugpijn is bijvoorbeeld een veel voorkomende klacht en heeft te maken met bovenstaande. Daarnaast werk je zo’n drie keer per week aan kracht, balans en uithoudingsvermogen. Ga wat vaker op de fiets of pak de benenwagen. Zo pak je je conditie al heel makkelijk mee.

Mijn ruiter fitness favorieten van het moment

Zelf was ik echt wat je noemt een stijve hark. Een poos geleden kwam ik met mijn handen niet verder dan mijn knieën. Inmiddels kan ik de grond weer aanraken. Als ik het kan, kan jij het ook! Hoe heb ik dat gedaan? Ok, eerlijk is eerlijk… Je moet er wel tijd in willen steken. Ik sta (bijna) elke dag een half uur eerder op voor wat yoga. Wil je eerst eens kijken of yoga iets voor je is?

Kijk dan op youtube naar Yoga with Adriene. Zij heeft van alles, voor de complete beginner, maar ook voor de al wat meer gevorderden. “Just checking in with the body” is een van haar veel genoemde uitspraken.

Fit to Ride Ruiter Fitness
Boek over ruiter fitness

Nicola Smith is een dressuur amazone én personal trainer. Ze heeft veel tips en advies ook speciaal voor ruiters. Je kunt je ook abonneren op haar mails en eens in de zoveel tijd lid worden van haar community en trainingsprogramma’s.

Ben je meer van de boeken? Dan is Fit to Ride van Heather Sansom absoluut een aanrader. Het geeft mooi inzicht in welke spieren belangrijk zijn voor ruiter fitness en hoe je dit op bouwt.

 

Zorg voor haalbare doelen

Eigenlijk vind ik dat je het aan je paard verplicht bent om aan jezelf te werken. Of je er nu op stapt, of er aan de hand mee werkt. It takes two to tango, nietwaar! Maar ik weet ook dat heel veel mensen al blij zijn als ze ’s avonds een keer op de bank kunnen ploffen. Mijn advies is: stel haalbare doelen voor jezelf. Liever een kleine verandering die je echt in je leven integreert, dan één keer per maand als een idioot gaan fitnessen. Want dat eerste verandert echt iets, dat tweede geeft je alleen maar spierpijn. Ik ben begonnen met het stretchen van mijn hamstrings. Dat is iets wat je heel makkelijk even tussendoor kunt doen. Onder de douche, bij je paard vlak voor je er op gaat. Het kost je 30 seconden. Die heb je altijd wel ergens over toch! En als je gaat voelen dat het werkt, wil je misschien vanzelf meer. En dan vind je vanzelf de tijd. Als de motivatie er is, komt de tijd vanzelf. Dus zorg er voor dat je gemotiveerd raakt en blijft!