Mijn paard is te dominant! Advies en tips dominant paard

Mijn paard is te dominant! Advies en tips dominant paard. Wat kan je er tegen doen? Blog over dominant paardengedrag. Hoe ga je met een dominant paard om?Waarom is een paard dominant? Hoe kun je het beste met een dominant paard omgaan? Wat is de oorzaak van te dominant gedrag?

Mijn paard is dominant!

“Mijn paard bijt en komt steeds in mijn ruimte, kun jij ons helpen?” Deze vraag kreeg ik toen ik net begon met Paardenfeest. Toen ik nog overal “ja” op zei (en nog steeds is dat mijn wens/neiging om elk paard en mens te willen helpen). Het dier was twee jaar oud, had staan verpieteren in zijn eentje in een weiland. Bang en alleen. De nieuwe eigenaar had overduidelijk de intentie om hem een goed leven te geven. Alleen, in de communicatie ging het nog niet helemaal lekker. Schuw was ie niet meer. Integendeel.

Ik weet nog dat ik een chaotische energie rondom het paard ervoer. Wat nog meer tot uiting kwam toen we van stal naar de bak liepen. Er was erg weinig contact en verbinding van hem uit naar de eigenaar. Hij liep in een stevig tempo (zijn tempo), stopte, ging van links naar rechts, soms dwars over zijn baasje heen. Kortom, veel ongebreidelde, ongestructureerde energie. Het leek wel een bom die op ontploffen stond. Eenmaal in de bak, bleek dat inderdaad ook het geval. Stuiteren, snuiven, willen rennen… En als je wat aan hem vroeg (bijvoorbeeld of hij uit jouw ruimte wilde blijven), dan kwam hij OF overeind, OF hij probeerde je te bijten. Een kei- en kei harde nee. Niet iets wat je zomaar even oplost.

Mijn paard is te dominant Advies en tips dominant paard

Overschot aan energie en ontbreken van grenzen

Dit paard had duidelijk een overschot aan energie en had totaal niet geleerd wat grenzen zijn. Hij was immers altijd alleen geweest. Qua leeftijd was dat precies de fase waar hij in zat: de leeftijd waarop paarden leren wat grenzen zijn. Het beste leren ze dat van andere paarden. Dat maakt het voor ons mensen een stukje eenvoudiger om ónze grenzen aan te geven. En daar school in mijn ogen een belangrijk deel van het probleem. Dit paard was A. niet sociaal opgegroeid, maar volledig solitair, en B. hij stond op dit moment óók niet met andere paarden. Sterker nog, hij kwam niet meer dan 2 uur per dag buiten op een klein paddockje… En er werd 2x per dag hooi gevoerd, dus op stal had hij ook weinig te doen en stond lange periodes met een lege maag bovendien.

Het “waarom” is van groot belang

Voor mij is het “waarom” van groot belang, want dat bepaald voor een groot deel de oplossing. Dit paard hád al een fikse achterstand van het in zijn eentje opgroeien. Dat is een achterstand die je niet makkelijk in haalt (waarschijnlijk nooit helemaal). Als ik het volgens de Chinese filosofie bekijk, vermoed ik dat we hier te maken hadden met een Hout-type. En als die uit balans zijn, kunnen ze boos en zelfs agressief worden. Waarmee het eigenlijk ronduit gevaarlijk wordt voor zowel paard als mens.

Dat was het moment dat ik met mezelf in de knoop raakte… Ik wil niets liever dan paard en mens helpen. Maar hoe kan ik verwachten dat het paard met ons samen werkt, als zulke essentiële behoeften van het dier niet worden vervuld? Waar hij overduidelijk last van had. Geen sociaal contact, bijna de hele dag binnen staan. Niet verwonderlijk dat dit paard zo’n overschot aan energie had. En er zijn ongetwijfeld technieken die dit paard tot gehoorzaamheid kunnen “dwingen”. Maar ik kan en wil dat niet. Het zal sowieso niet simpel worden om een paard dat mentaal zo veel te verwerken heeft gehad hoe op een prettige manier met mensen om te gaan. Dat hij ook anders kan communiceren dat met agressie. Maar als de basis niet op orde is, wordt het voor mij onmogelijk.

Verdrietig en ontgoocheld keerde ik huiswaarts. Voorzichtig heb ik aan de eigenaar duidelijk proberen te maken dat het heel waarschijnlijk is dat een groot deel van zijn gedrag voortkwam uit het feit dat hij zijn ei niet kwijt kon. En dat het heel erg belangrijk voor hem zou zijn om regelmatig met een wijs, ouder paard (of meer) te staan. Deze eigenaar wist alleen niet hoe ze dat voor elkaar zou moeten krijgen.

Een geschikte plek voor jouw paard

Begrijp me goed, ik weet hoe lastig het kan zijn om een geschikte plek te vinden voor je paard. Zeker als je een paard hebt naast allerlei drukke bezigheden. En helemaal als je dan ook nog ambities hebt. Dan wil je een paard niet te ver weg hebben staan en is een binnenbak wel erg fijn. Geld speelt ook nog dikwijls een rol. Maar is het dan eerlijk om dingen van je paard te verwachten, terwijl hij zo duidelijk aan geeft dat hij zich geen raad weet met al zijn energie? Hoe meer ik van paarden ga begrijpen, hoe meer ik snap dat dit eigenlijk niet kan. Er leeft nog erg de gedachte dat het onmogelijk is om die perfecte plek te vinden. En ik zeg ook niet dat het makkelijk is. Ik heb zelf 1,5 jaar gezocht, omdat mijn eisenlijst fiks was. Maar tijdens die zoektocht ben ik best wat tegen gekomen dat écht een heel eind in de buurt kwam.

Steeds meer pensionstal eigenaren doen hun best om iets te creëren waarbij de paarden veel buiten komen in groepsverband, onbeperkt ruwvoer hebben. En misschien moeten we soms, in belang van het paard een concessie doen als het gaat om ons eigen comfort. Want vergeet niet: je paard staat er 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Dat is 168 uur in een week. Terwijl de meeste mensen gemiddeld 14 uur per week op stal doorbrengen. Gewoon om even de dingen in perspectief te zetten ?.

Blog van Jolien Dalenberg

Gratis Adviesgesprek

Wil je meer weten over wat ik voor jou en je paard zou kunnen betekenen? Neem gerust even contact met mij op zodat we kunnen nagaan of ik ook jouw paard goed op weg kan helpen. Je kunt mij mailen via jolien@paardenfeest.com of bellen naar 06-53240214.

Bijpassende Informatie