paard stretchen

Je Paard Stretchen. Zinvol Of Juist Niet?

Je paard stretchen voor meer souplesse en lenigheid. Een tip die ik regelmatig voorbij zie en hoor komen. Soms laten mensen me ook graag zien hoe goed hun paard de “worteltjes oefening’ kan. Naar links, naar rechts en tussen de benen door. Sommige paarden zijn daar inderdaad heel goed in. En de oefeningen kunnen zeker nuttig zijn. Maar het zegt niet álles over de beweeglijkheid van de wervels, en er zijn ook wel wat dingen waar je rekening mee moet houden. Doe je het namelijk niet goed, dan werk je blessures in de hand! Een ook een paard dat de worteltjes-stretches goed uit voert, kan nog steeds blokkades hebben. 

Waarom is je paard stretchen goed?

Maar laten we met het positieve beginnen: waarom is stretchen goed voor je paard? Een aantal redenen:

  • Het kan je paard soepeler maken
  • Je paard wordt zich bewuster van zijn lichaam
  • Een stretch kan ook bijdragen aan de rompstabiliteit
  • Bij langdurige blessures / boxrust, kun je de gewrichten van je paard toch in beweging houden, wat stijfheid kan helpen voorkomen

Er zitten dus zeker wel voordelen aan een goed uitgevoerde stretch. Alles wat je niet gebruikt, “roest”. Wervels en spieren zijn bedoeld om te bewegen, dus is het absoluut niet verkeerd ze in beweging te houden. Ook na een behandeling van bijvoorbeeld een fysiotherapeut kan het zijn dat je enkele stretches mee krijgt, om het lijf van je paard verder te verbeteren. Dankzij het werk van de therapeut wordt de beweeglijkheid van de wervels bijvoorbeeld geoptimaliseerd. Paarden moeten vaak rustig aan gaan voelen dat hun beweeglijkheid is toegenomen en dat blokkades zijn verdwenen.

Wat zijn de risico’s van het stretchen?

Bij veel stretches wordt gewerkt met voer om het paard te lokken. Er zijn paarden die zo op voer gericht zijn, dat ze hun eigen lichaam niet meer voelen in de stretch. Het enige waar ze op uit zijn, is dat brokje of worteltje. Verder kun je gemakkelijk te snel en te veel in één keer willen. Het is best lastig om je in te leven in de lenigheid of juist stijfheid van je paard. Jij kunt wel vinden dat je paard nog wat verder kan stretchen, maar hij kan dat niet altijd. Verder is het ook niet slim om koude spieren te stretchen.

Een lenig paard kan nog steeds blokkades hebben

Als een paard heel makkelijk het snoepje bij zijn flank weg kan halen, is het verleidelijk te concluderen dat het paard niets mankeert in de wervels. Echter, het kan nog steeds zijn dat een paard iets mankeert. Stel dat halswervel twee en drie wat geblokkeerd zijn, dan zijn er zat paarden die zoveel ruimte in de overige halswervels hebben, dat ze alsnog het snoepje weten te pakken. Zonder de tweede en derde halswervel te bewegen. Vaak zie je dan ook dat de hals rechte stukken heeft, in plaats van een mooi rondlopend geheel.

Op de foto hieronder kun je een beetje zien wat ik bedoel. Het midden van de hals blijft nog wat recht, Bazook haalt de meeste beweging uit zijn onderste halswervels. Rechtsom is zijn lastigste kant, hij wil hier ook nog wel eens opzij stappen als ik een stretch vraag. Ook in de training is rechtsom buigen voor hem lastiger dan linksom. Iets waar ik dus altijd rekening mee houdt.

Stretch paard

Tips om je paard op een veilige en gezonde manier te stretchen

Je paard stretchen kan dus prima zin hebben, maar je moet wel met een paar dingen rekening houden:

  • Lok liever met een plukje hooi in plaats van snoepjes of worteltjes als  je paard nogal op eten gefixeerd is, zo blijft hij iets beter zijn lichaam voelen
  • Houd het voer dicht onder de mond, zodat het paard niet te veel met schokkende bewegingen naar het eten reikt
  • Warm het paard voor de stretches even op door bijvoorbeeld 10 minuten te stappen. Heeft je paard boxrust, bouw dan je stretch echt heel langzaam op
  • Verwacht niet te veel in één keer. Laat je paard een aantal seconden de stretch vast houden en bouw vanuit daar langzaam op.
  • Let op dingen als het kantelen van het hoofd, wegstappen met voor- of achterbenen, het krom trekken van de voorbenen. Dit zijn allemaal signalen dat je paard onder de stretch uit probeert te komen.

Vraag bij twijfel altijd deskundige hulp. Je paard stretchen kan heel erg goed zijn, maar je kunt er ook blessures mee in de hand werken. Ga er dus wijs mee om en luister naar de signalen die je paard geeft!