Peesblessure paard herkennen

Peesblessure paard herkennen

Peesblessure paard herkennen. Als een paard kreupel loopt, is een veel gehoord advies om het paard gewoon even rust te geven. Lijkt ook een goed advies, want in een deel van de gevallen, loopt het paard daarna weer prima. Wat hierbij nog wel eens vergeten wordt, is dat afwezigheid van pijn, niet per se betekent dat er ook geen schade is. Daarbij komt ook nog eens dat lang niet alle peesblessures pijnlijk hoeven te zijn. Peesblessures hebben een “geniepig” verloop, waarbij je zomaar eens de plank mis zou kunnen slaan door te denken dat er niets meer aan de hand is op basis van het beeld: een paard zonder zwelling dat goed loopt.

Peesblessure bij een paardHoe kun je een peesblessure bij je paard herkennen?

Grofweg verloopt het herstel van pezen in 3 fases: een ontstekingsfase, waarbij dan vaak zwelling en/of pijn te zien is. Dit duurt meestal 10 tot 21 dagen. In deze fase ruimt het lijf het aangedane weefsel op. De tweede fase is de proliferatie fase, waarbij nieuwe peesvezels worden aangemaakt. Tot slot, na ongeveer 8 à 9 weken gaat de derde fase in, de remodelleringsfase. Hier maakt de pees weer grotere bundels, in de richting van krachten die er op komen te staan. Het nieuwe weefsel is vaak van mindere kwaliteit dan het oorspronkelijke materiaal, dus de pees kan wat zwakker blijven.

Een peesblessure bij een paard is niet altijd pijnlijk

Ik denk dat veruit de meeste peesblessures ontstaan door overbelasting, dus verkeerde training. Telkens een klein beetje schade, totdat de pees echt stuk gaat. Als je vervolgens niets aanpast aan je training, loop je het risico een nieuwe peesblessure te ontwikkelen. Als onderdeel van herstel wordt vaak longeren aangeraden. Als je dat doet, zou ik er wel voor zorgen dat je een paard in balans kunt longeren. Anders ben je precies het juiste aan het doen om een nieuwe blessure te ontwikkelen. Verder worden de pezen nogal eens ingepakt (helaas ook door invloedrijke “bekende” paardenmensen) in bandages. Fancy voor de foto misschien (smaken verschillen). Maar zó slecht voor de pezen. De temperatuur onder die bandages kan veel te hoog worden. Met blessures als mogelijk gevolg.

Hopelijk helpt deze info je om een vervelende peesblessure te voorkomen en denk je niet té snel dat alles weer ok is!

Cursus Pijn bij Paarden HerkennenBasiscursus pijn bij paard herkennen

De online Basiscursus pijn bij paard herkennen helpt je om pijnsignalen van jouw paard of pony te herkennen. Bovendien het lichaam van je paard kan niet liegen! Hier ligt een schat aan informatie opgeslagen…lees verder >

Meer informatie

Heb je vragen of wil je begeleiding bij het vroegtijdig herkennen van een peesblessure? Je kunt me altijd bellen of mailen voor meer informatie of een afspraak:

Bijpassende tips en informatie