Voernijd en voerstress bij paarden

Voernijd en voerstress bij paarden

Wat is voernijd of voerstress bij paarden? Waardoor kunnen voernijd en voerstress bij een paard ontstaan en wat kun je ertegen doen?

Wat is voernijd of voerstress bij paarden?

Onlangs heeft Zook in korte tijd 2x moeten verhuizen. Absoluut niet ideaal, verhuizen is stressvol, laat staan 2x. Gelukkig staat hij nu op een geweldig fijne plek, met veel ruimte en 2 maatjes. Niet te veel prikkels, dat past bij hem (en mij). Maar, door alle veranderingen is één ding wel erger geworden, namelijk zijn stress rond eten.

Hij kan erg fel zijn rond het hooi, andere paarden weg jagen en een netje of hooibak voor zichzelf claimen. Ik denk dat iedereen wel een paard kent die dit doet. Sterker nog, nagenoeg álle paarden waar ik bij kom, hebben hier in meer of mindere mate last van. Dit gedrag staat vaak bekend als voernijd. Maar ik denk dat die term wat ongelukkig gekozen is. Paarden die dit doen, krijgen vaak ook een niet zo positieve stempel mee: hij is agressief, boos, chagrijnig of dominant. Terwijl zo’n paard eigenlijk schreeuwt om hulp. Ik kies liever voor de term voerstress.

Wat is voernijd en voerstress bij paarden

Ik kies liever voor de term voerstress

Want dat is wat het is. Paarden die zulk gedrag tonen, hebben stress over eten. Ze zijn bang dat er niet genoeg gaat zijn. Dát is de reden achter hun gedrag. Niet dat het lelijke horken zijn die al het eten voor zichzelf willen hebben. Van nature eet een paard zo’n 16 uur per dag, telkens kleine beetjes. De maag is relatief klein ten opzichte van de rest van het spijsverteringsstelsel. Het is dus ook niet logisch of mogelijk om een aantal grote maaltijden per dag te eten, daar is de maag niet op gebouwd. Een andere reden is het maagzuur. De maag is behoorlijk zuur van zichzelf. Zo zuur, dat jij het niet op je hand wilt krijgen. Om dit te neutraliseren, heeft je paard speeksel nodig. Wat geproduceerd wordt tijdens het eten. Dat is dus de reden dat je je paard écht niet langer dan 4 uur zonder ruwvoer moet laten staan (en dat vind ik zelf al aan de lange kant). Daar wordt die maag hartstikke zuur van en dit geeft risico op pijn en maagzweren.

Helaas, de meeste paarden die ik tegenkom, hebben érgens in hun leven wel een situatie gekend waar te weinig eten was. OF ze stonden te lang zonder ruwvoer, OF ze stonden met te veel paarden en te weinig eten, OF misschien wel genoeg eten, maar te weinig plaats voor iedereen. En ziehier, de grote reden achter voerstress. Ook Zook heeft toen ik nog niet beter wist, maar 4x per dag een hoopje voordroog gekregen. Wat natuurlijk met een uurtje of 2 op was. Al die paarden die stonden te trappen tegen de deuren als je ’s ochtends de stal open deed… Ja, logisch, die beesten kregen rond 21.30 uur voor de laatste keer eten! En dit is écht geen unieke situatie. Later in de hit actief, weinig te doen, veel verveling, eten was daar voor veel paarden super belangrijk. En hoewel de stations afgesloten waren, stonden ze elkaar er voor regelmatig weg te jagen, of het etende paard in de billen te bijten.

Paarden met voernijd en voerstress hebben hulp nodig

Wat ik hoop, is dat je gaat zien dat dit soort situaties, of variaties er op super stressvol zijn! En dat ontzettend veel paarden ze mee hebben gemaakt. Nu Zook op zijn nieuwe stal staat, is zijn basis stress nog hoger. Hij kent alle geluiden en geuren nog niet goed. En vertrouwen dat er altijd genoeg te eten is, moet nog opgebouwd worden. Paarden zoals Zook zijn geen klootzakken. Ze hebben hulp nodig. Met een goed uitgedacht voerbeleid. Paarden in het wild verspillen geen energie over eten. Dat is echt een gedomesticeerd dingetje. Wat kun je doen om voerstress te verminderen?

Hoe kun je voernijd en voerstrees voorkomen

Hoe kun je voernijd en voerstress te voorkomen

  • Zorg dat er altijd genoeg is
  • Maak meerdere voerplekken
  • Kijk naar de favoriete plekken, en maak daar indien nodig meerdere voerpunten. Zo hoeft er geen ruzie te komen over een fijne plek
  • Maak ook voerplekken dichterbij elkaar. Zo kunnen de paarden apart eten, maar toch samen staan
  • Zet de voerplekken op een handige manier, zodat paarden er makkelijk samen aan kunnen eten zonder elkaar in de weg te staan
  • Kijk waar frustratie ontstaat en hoe je dat op kunt lossen

Logo PaardenfeestMeer informatie

Heb je vragen of wil je begeleiding bij voernijd? Je kunt me altijd bellen of mailen voor meer informatie of een afspraak: