Paard tanden poetsen zonder dwang

Hoe kun je een paard tanden poetsen zonder dwang? Zoals je misschien op de foto wel kunt zien, heeft Zook best wat aanslag op zijn tanden. Er moet tijdens zijn tandartsbehandeling ook best wat verwijderd worden. Hoe handig zou het zijn, als ik dat in de tussenliggende maanden zelf bij kon houden? Zook zijn tandarts vond dat een super goed idee!

Paard tanden poetsen zonder dwang

Nu wil ik er wel voor zorgen dat dit proces ok voelt voor Zook, het liefst zelfs leuk! En daarom ben ik hem stap voor stap aan het uitleggen wat ik van hem wil. We zijn begonnen met rustig stil staan, terwijl ik naar zijn lip wijs. Daarna ben ik zijn lip gaan aanraken, om vervolgens de stap te zetten naar dat HIJ mijn vinger aan raakt. Dat geeft hem gelijk een stukje controle. Hij kon al enkele seconden zijn lip tegen mijn vinger omhoog houden en vanmiddag mocht ik zijn lip zelfs even vast houden!

Paard tanden poetsen tips

Toch een beetje harde blik

Je ziet aan zijn oog denk ik wel dat de blik nog een beetje hard is. Zijn rimpel boven zijn oog is ook wat meer driehoekig. Hoewel hij voor de rest ok was, neem ik dit signaal wel serieus. Mogelijk heb ik zijn lip iets te lang beet gehouden (niets menselijks is mij vreemd, geef me één vinger, en ik neem je hele hand. Of lip, in dit geval ?). Ter vergelijking een foto van de fase er voor (bovenaan de pagina), waarbij ik zijn lip nog niet vast houdt, maar hij hem alleen met zijn lip aan raakt. Zie je het verschil?

Niet alleen het gedrag, maar ook hoe het voelt

Voor mij gaat het juist over dit soort kleine dingen. Niet alleen het gedrag moet “kloppen” maar ook hoe het voor het paard voelt. Het mooie van deze manier van werken, waarbij ik echt kleine stapjes neem, is dat ik dus ook kan waarnemen welk deel van het proces lastig is voor het paard. Vroeger zou ik gewoon Zook zijn lip hebben gepakt en zijn hoofd met behulp van een halster hebben stil gehouden. Vermoedelijk was het me dan ook wel gelukt. Had hij waarschijnlijk wel geleerd dat schudden niet zou helpen, of misschien zelfs wel meer druk zou geven. Kortom, het zou een minder prettig proces voor hem zijn geweest. Op deze manier valt er ook voor hem iets te halen (gewenst gedrag levert een hooibrokje op!) en is het voor hem dus leuk om mee te doen

Logo PaardenfeestMeer informatie en tips


Bijpassende tips en informatie