balans oefening ruiters

Hoe goed ben jij in balans op je paard? Tips and tricks

Balans op je paard is wel zo praktisch, anders lig je er voor je het weet naast ?. Trekt jouw paard je wel eens uit het zadel? Merk je dat je niet zo fijn kunt doorzitten? Knijp je jezelf in de galop bijna uit het zadel? Dat zijn allemaal tekenen dat je je nog wat kunt verbeteren in je balans. Enne… het leuke is, dit geldt niet alleen in het zadel, maar ook er naast! Eén van mijn klanten heeft een jong paard dat bezig is zijn grenzen te verkennen en op te zoeken. Hierin wil hij nog wel eens proberen jou uit balans te brengen. Hij duwt tegen je borst, of probeert door je heen te lopen. Een goede ademhaling bij deze jongeman is essentieel. Zit je adem goed, dan sta je stevig en kun je anticiperen op zijn kunsten. Adem je te hoog? Dan ben je weg, letterlijk!  

Adem naar meer balans op je paard

balans op je paardAls je mijn berichten en posts op Facebook vaker leest, zal het je niet verrassen dat adem ook in de balans een belangrijke rol speelt! Ik wil je uitnodigen het volgende een te proberen: ga op 1 been staan en adem alleen in je borstgebied. Liefst heb je je ogen dicht, anders haal je ook veel balans uit je ogen door te fixeren. Daarna doe je het nog een keer, en probeer je jouw adem naar beneden te sturen, in je buik. Wat ging makkelijker? Waarschijnlijk de laatste variant. Een hoge, of vastgezette adem zorgt voor meer spierspanning, opgetrokken schouders, strakke bovenarmen en je zwaartepunt komt omhoog. Vaak gaan we ook nog wat knijpen in de liezen. Gevolgen: minder fijn contact met de mond of neus van je paard en balansverlies.

De check: ben jij meer een borst- of een buikademhaler?

Om te checken waar jij ademt, kun je op je rug op de grond gaan liggen met één hand op je borst, en één op je buik. Bij een correcte ademhaling, gaat als eerste de hand op je buik omhoog. In tegenstelling van wat vaak beweerd wordt, mag de hand op je borst heus wel bewegen. Je longen zitten daar, dus is het niet meer dan logisch dat ook dit gebied beweegt. Als je dit nog lastig vindt, kun je ook gaan zitten en een hand op je buik en de rug van je andere hand op je rug leggen. Probeer je voor te stellen dat je beide handen van je af ademt. Zo krijg je meer contact met je lage ademhaling.

Lage ademhaling zorgt voor vlakkere rug en dus meer stabiliteit

En dat is dus gelijk de tweede reden waarom een goede ademhaling voor meer balans op je paard zorgt! Je rug wordt vlakker, en zo ben je een stuk minder snel uit balans te trekken. Een te holle rug of te bolle rug maken dat je makkelijker over je balanspunt kukelt. Met een vlakke rug kun je jezelf mooi en stevig opstapelen en kun je makkelijker je liezen ontspannen. Hierdoor kom je dieper in het zadel te zitten.

Blijf door ademen!

En dat is nu net het moeilijkste van alles: door ademen, ook als het moeilijk wordt. Probeer er een gewoonte van te maken, tegen welk “probleem” je dan ook aan loopt, om als eerste je adem te checken. Vaak is je probleem daarna een stuk minder groot!

Meer leren over je adem? Kom dan meedoen aan de workshop Word de ideale danspartner van je paard. Lees hier verder voor meer informatie!