gestrest paard

Gestrest paard helpen door zelf te ontspannen via je adem en lichaam

Een gestrest paard is lastiger om mee te werken. Dat is niet omdat zo’n paard vervelend is, maar omdat zijn zenuwstelsel met andere dingen bezig is, namelijk zijn eigen veiligheid. Daarom vind ik het heel fijn als mijn paard mentaal ontspannen is, zodat hij open staat voor mijn communicatie en suggesties. Een paard dat niet al te druk is in het koppie, heeft veel meer ruimte om met jou samen te werken.

Veel prikkels helpen een gestrest paard niet

Het is hiervoor super handig, als je zelf het “goede voorbeeld” kunt geven. Dus, dat je zelf ook mentaal ontspannen bent. Heel vaak zijn we mentaal geprikkeld door werk, verkeer, thuis, boodschappen, dingen die nog op je to do list staan. Nu ik daar bewuster mee bezig ben, nog meer dan ik dacht. Hoe vaak pak jij je mobieltje als je even ergens staat te wachten? Muziek aan in de auto? Allemaal niet erg, maar wél prikkels. En die neem je mee naar je paard, of je nu wil of niet!

De effecten van jouw rust op je paard

In onderstaande foto serie kun je zien wat er gebeurt als je je eigen adem kalmeert, en als je zelf rust in je hoofd brengt. Dit kan voor je paard best even “confronterend” zijn, zeker als je er één hebt die zelf ook makkelijk in zijn hoofd schiet. Bazook is bijvoorbeeld eerst vooral geïnteresseerd in of ik snoepjes heb.

Samen ontspannen

Bazook wordt een beetje ongemakkelijk van mijn rust en kalmte. Maar al gauw neemt hij het van mij over en gaat mee met mijn energie. En ik weer met die van hem! Uiteindelijk resulteert dat in een paar grote gapen. De kwaliteit van de foto’s is wat minder, het zijn stills uit een filmpje. Maar dat mag de pret niet drukken 

Versterk de band met je paard

Door dit regelmatig met je gespannen paard te doen, versterkt je jullie band enorm. Je paard zal lekkerder in zijn vel komen te zitten, de effecten werken ook door als jij er niet bent. En je zult merken dat je zelf ook veel meer rust in je lijf en leven ervaart. Het is natuurlijk ook heel fijn om te doen, als je paard niet gespannen is. Hoe meer je dit samen oefent in een rustige omgeving, hoe makkelijker het ook zal gaan als je paard (of jij) stress voelt.

Workshops adem en lichaamsbewustzijn

Regelmatig geef ik introductie workshop adem en lichaamsbewustzijn, waarin je leert hoe je jouw adem kunt gebruiken om bijvoorbeeld je paard te kalmeren. Ideaal als jij een gestrest paard hebt! Hoe meer jij het “goede” voorbeeld kunt geven, hoe makkelijker het voor je paard wordt. Als jij scheef zit op je paard, kun je onmogelijk van hem verwachten dat hij recht loopt. En als jij veel mentale onrust mee brengt, is het voor je paard moeilijker om te ontspannen! Lees hier meer over de workshop >>