Bewust trainen

De kracht van bewuste training en gezien worden

Bewuste training van je paard is zo ontzettend belangrijk. Misschien nog wel belangrijker dan je je realiseert. Lees hier het verhaal van de Zwarte Panter en de Witte Prins.

De Zwarte Panter en de Witte Prins

De afgelopen week heb ik twee zeer bijzondere paarden ontmoet. Nu zijn eigenlijk alle paarden bijzonder, maar deze twee waren in relatie tot elkaar ontzettend bijzonder.

De Zwarte Panter, een merrie van rond de twaalf. Nog niet zo lang in Nederland. Gekocht als zadelmak en braaf. Moest “alleen nog even worden doorgereden”. Dat bleek in Nederland even anders.

De Witte Prins. Een schimmelruin, ook in zijn tienerjaren. Sinds twee jaar bij zijn huidige eigenaar. Lang hengst geweest.

Balans en vertrouwen d.m.v. bewuste training

Beide sessies hebben enorme indruk op me gemaakt. De Zwarte Panter had alle muren opgegooid. Ze voelde zich niet veilig. Althans, niet als ik haar wilde uitnodigen om in haar lichaam te komen (ik weet dat de eigenaar en verzorgers inmiddels al wat vertrouwen hebben opgebouwd met haar). Haar antwoord was vluchten. Letterlijk gaan rennen. Een enorme trots zit er onder die mooie, donkere vacht. Maar haar geest en lijf zijn uit balans. Spieren strak, of niet gevuld. Haar reacties “dramatisch”.  Een paard in een gebalanceerde kudde, zal nooit zulk gedrag vertonen. Dat brengt alle paarden in gevaar. De Witte Prins kon bijna niet meer in contrast staan.  Hij liet me heus niet direct helemaal toe. Maar hij stond enorm open voor de massage. Zijn lijf voelde soepel, (be)werkbaar. Hij had ook heus wel wat last en pijntjes. Zijn bouw maakt bijvoorbeeld galopperen niet heel makkelijk. Maar door bewuste training kan hij hierin verbeteren.

“Kom in je kracht!”

Schimmel paardHet verschil tussen die twee? De Witte Prins voelt zich gezien. Hij weet dat zijn eigenaresse hem ziet, hoort en begrijpt. Of op zijn minst haar best doet. Ze is bekend met zijn aandachtspunten en begeleid hem daar zo goed mogelijk in. Dat is die bewuste training. Is het dan alleen maar Rozengeur en Maneschijn? Tuurlijk niet. Ook zij lopen echt wel tegen dingen aan. Het is net een echte relatie 😉 . Maar de basis van gezien worden, dat zit zo diep bij die twee. Net als de Zwarte Panter heeft hij een grote trots. Die trots kan hij op een gebalanceerde manier uiten. Daar waar hij ongenuanceerd lijkt, spoort hij zijn eigenaresse aan om in haar kracht te gaan staan. Ze kunnen elkaar helpen om in hun kracht te komen en te blijven.

Onbegrip schaadt het vertrouwen

De Zwarte Panter gaat dat nog leren…. Ik kom vaker paarden tegen die vermoedelijk onbegrepen zijn, of bij wie over grenzen is gegaan. Niet (altijd) bewust. We missen als mensen gewoon soms de subtiele communicatie. Maar zo extreem als deze merrie reageerde, zo’n heftige vlucht reactie, dat heb ik nog niet vaak gezien. Vermoedelijk heeft zij behoorlijk wat voor haar kiezen gekregen, waardoor ze echt veel tijd nodig heeft weer vertrouwen op te bouwen, zodat ze suggesties van mensen wil aannemen en echt met ze gaat samenwerken.

Het cadeau van de Witte Prins

contact paard en mens
Uiteraard niet de Witte Prins. Maar een mooi voorbeeld van contact tussen paard en mens

Maar eens te meer ben ik weer bevestigd in hoe belangrijk het is dat je jouw paard kent. Zijn karakter, zijn lijf. En vooral, dat je hem hierin érkent. Zodat elk paard, net als de Witte Prins, trots en in balans kan zijn. Alle credits voor zijn eigenaresse. Ze verdiept zich in zijn lijf, zijn geest, is zich bewust van haar eigen handelen. Het cadeau dat hij ons aan het einde van de sessie gaf, is bijna niet in woorden uit te drukken. Zelden heb ik een paard behandeld dat een mens zo kon en wilde toelaten. We zaten met zijn drieën bij elkaar. Minutenlang. Er was geen aanraking. Maar het contact was intenser dan menig aanraking voor elkaar krijgt.