Last van spanning op je paard? Gebruik deze simpele tip!

Spanning op je paard kan erg vervelend zijn. Je paard kan er gestrest door raken, je rijd minder fijn, je proefje loopt niet zoals je zou kunnen. Misschien laat je je zelfs weerhouden om op buitenrit te gaan. Stress zorgt er voor dat je hartslag omhoog gaat. Je bloed gaat sneller stromen, en dan vooral naar je spieren in plaats van naar je hoofd. Je lichaam bereidt zich voor op een vlucht of vechtpartij op leven en dood. Maar ja, die dressuurwedstrijd is natuurlijk niet levensbedreigend. Dus deze stressreactie is eigenlijk totaal misplaatst!

Breng je racende hart weer tot rust

Eén van mijn favoriete ademoefeningen op dit moment is perfect in spannende situaties. Het verlaagt je te snel kloppende hart, je bloed gaat langzamer stromen. Pas hem het liefst toe zodra je de spanning voelt stijgen, niet als jij en/of je paard al helemaal over de rooie zijn 😉 . Zo gaat hij in zijn werk:

Zorg dat je rechtop zit of staat. Sluit met je duim van je rechterhand, je rechter neusgat. Adem in door links. Met één van je andere vingers (ik kies meestal ringvinger) sluit je vervolgens je linkerneusgat. Adem uit door rechts. Wacht even. Adem in door rechts (je linker neusgat is nog steeds afgesloten). Pauzeer even en gebruik je duim om het rechter neusgat weer af te sluiten. Adem uit door links. Wacht even. Dan adem je weer in door links, en begin je weer van voren af aan.

Als je dit één of twee minuutjes volhoudt, kalmeer je je zenuwstelsel en schoon je je energiebanen op. Je hartslag wordt lager en je hebt meer focus. In het filmpje hieronder doe ik het nog even voor!

Reken jij ook af met al die spanning op je paard?

Als een team wilt vormen met je paard, weet je natuurlijk dat het niet alleen belangrijk is hoe je paard loopt, maar ook hoe het met jou is! Adem is DE manier om jezelf te trainen, zodat je met minder moeite, meer kunt bereiken. Je rekent af met al die spanning op je paard. Of je leert op zijn minst wanneer de spanning te groot wordt, zodat je een stapje terug je comfortzone in kunt doen. Zo wordt je training steeds succesvoller en ga je een onverslaanbare combinatie vormen met je paard! Zo wordt de training een dans! Wil jij ook de perfecte danspartner van je paard worden? Geef je dan op voor de workshop Word de ideale danspartner van je paard!

spanning op je paard