luister naar je paard

Luister naar je paard en verbeter jullie band en het vertrouwen

Luister naar je paard als je een échte band op wilt bouwen. Voor mij gaat een echte band niet over gehoorzaamheid. Het gaat er voor mij om dat een paard mij durft te vertrouwen. Dat hij weet dat ik hem begrijp, of in ieder geval mijn best doe om hem te begrijpen. En dat als ik eens wél iets echt “wil”, ik hier een heel goede reden voor heb. Aaien en knuffelen is een heel mooie manier om dit op een veilige manier te oefenen. Simpel? Ja en nee!

Aaien is niet zo vanzelfsprekend in de ogen van het paard

paard maakt contact
Hier komt Bazook uit vrije wil contact maken, op een heel “paardse” manier. We blazen hier zachtjes in elkaars neus. Iets wat goede paardenvrienden onderling doen uit genegenheid.

Aaien is iets wat mensen heel graag doen. Paarden onderling doen het echter niet zomaar. Ze “knuffelen” alleen met goede vrienden. Op een paardenmanier. Mensen hebben vaak de neiging op lekker op de hals te kloppen, in het gezicht te aaien of hun armen om de hals te slaan. De meeste paarden laten dit wel toe, maar… vinden ze het wel écht fijn? Luister naar je paard, en je krijgt vanzelf het antwoord! En in dit geval betekent luisteren, dat je echt heel subtiel moet gaan waarnemen. Vaak draait een paard net met zijn hoofd weg, of doet een stapje opzij. Sommige paarden hebben inmiddels geleerd dat het toch niet uitmaakt om dat te doen, ze worden ondanks hun “nee” toch wel geaaid. Bij deze paarden moet je helemaal goed kijken. Je ziet het meestal enkel aan de ogen die zich afsluiten.

Steek je hand uit en luister naar je paard

aanraken als communicatie met paard
Mijn lichaamshouding is afgewend, zodat ik geen druk uit voer. Schouders zouden zelfs nog iets meer kunnen ontspannen. Ik steek mijn hand uit en wacht. Bazook blijft staan, en zijn ogen gaan dicht. Hij is nog met één oor op zijn omgeving gericht, want er gebeurt iets achter hem, maar het andere oor is bij mij en hem zelf.

Aaien en knuffelen kun je als communicatiemiddel gebruiken. Steek je hand eens uit naar je paard en wacht zijn reactie af. Zorg er voor dat je gehele lichaamstaal ontspannen is. Ga niet recht voor je paard staan, maar in een schuine hoek, zodat je niet een tegenstrijdige boodschap uitzendt. Een haaks geplaatst lichaam zegt “ga opzij”. En dat is nu net niet je boodschap. Is je paard op jou aan het letten? Draait hij weg? Beweegt hij zijn oren? Of doet hij gewoon of je er niet bent? Beweeg je hand richting langzaam richting de hals / schoft en luister naar je paard. Zie je verandering in houding? Oren? Ogen? Verstrakt het lichaam of niet? Je “vraagt” zo dus eigenlijk tot hoever je mag gaan. Sommige paarden willen aangeraakt worden. Anderen niet. Blijf binnen de grenzen van je paard.

Spelen met fysiek contact verbetert de band tussen jouw en je paard

Ga op onderzoek uit. Vaak vinden paarden dit soort oprechte aandacht heel fijn. Ik kom het zo vaak tegen dat paarden zich een klein beetje (of heel erg) hebben afgesloten voor hun lichaam. Ze zijn dan niet helemaal “aanwezig” in het lijf. En voor écht contact is het noodzakelijk dat zowel het paard als de mens er echt zijn. Op deze manier kun je dat heel mooi oefenen. In onderstaand filmpje zie je Enya. Enya was tot een paar weken geleden niet zo gesteld op fysiek contact. En nog niet altijd. Door echt naar haar te luisteren, en op die manier met haar te communiceren, is ze veel toegankelijker. En het gave is, ik krijg het terug in de training. Ze staat veel meer open om dingen te proberen die ze niet kent, of lastig vindt, omdat ze vertrouwen in me heeft. Wil jij dit ook met jouw paard bereiken? In mijn grondwerklessen kunnen we werken aan deze subtiele manier van communiceren!