vertrouwen met het paard

Bodywork voor verbinding en vertrouwen met het paard

Vertrouwen met het paard. Iets waar veel paardeneigenaren toch naar zoeken. Het is ook één van de mooiste dingen als zo’n groot vluchtdier vertrouwen in je heeft. Hoe? Dat bleek wel weer uit een prachtige ervaring die me enorm raakte vandaag  .

Pas verhuisd en heel veel spanning

Tijdens de massage workshop ontmoette ik Breeze en haar eigenaresse. Breeze was net verhuisd en moest duidelijk nog erg wennen. Hoewel ze erg lief was, was haar basis tonus (haar spierspanning) best hoog. Ze was ook wat nerveuzig, bleef constant draaien en lopen en hield alles goed in de gaten. Haar eigenaresse was duidelijk met haar begaan en minstens zo lief als het paard. Ze was ook een beetje aan de voorzichtige kant.

Actief Bodywork creëert vertrouwen met het paard

In het actieve bodywork (waarbij we het paard betrekken bij wat we doen en letten op élk klein signaal dat er terug komt), begon Breeze met haar hoofd tegen haar baasje aan te schuren. Dat was even lastig, want zo werd ze steeds omver geduwd en werd de actieve massage wel erg moeilijk. Maar eigenlijk was het een prachtige vorm van communicatie van Breeze. Zo vroeg ze haar baasje namelijk om iets “steviger” te gaan staan, zodat ze Breeze goed kon helpen de spanning die ze bij zich had los te laten.

Vertrouwen met het paard is holding space

Zodra ze dat deed, was de verandering (in beiden) zo enorm. Breeze was op zichzelf gefocust. Haar ogen werden zacht, haar lip ging trillen, en een flinke serie gapen kwam los. Zo ontroerend en mooi om te zien. Het vertrouwen en de overgave van Breeze, de stevigheid waarmee haar baasje stond. Dát is nu “holding space” voor je paard.  Vertrouwen met het paard. Je creëert letterlijk ruimte en veiligheid. Breeze durfde haar eigenaresse helemaal toe te laten. Zelfs de geluiden van buitenaf deerde haar niet meer zo.

Ik vermoed dat dit voor beiden een heel, heel belangrijk moment was. Een moment waarop de basis een echte en diepe verbintenis gelegd werd. “Ik zie je” en “ik hoor je” . En wat een eer voor mij om daar een klein beetje bij te mogen zijn. Dank jullie wel!