Zweten van een paard Wat betekent dat

Zweten van een paard. Wat betekent dat?

Zweten van een paard. Wat betekent dat? We gaan warme temperaturen tegemoet, en hoewel het niet mijn gewoonte is om op mijn verschillende kanalen dezelfde boodschap te delen (ik deel hier ook iets over op mijn Instagram), wil ik het in dit geval toch doen. Ik zie nog best veel mensen best intensief trainen. Hoor ook wel eens zeggen dat “tot 25 graden” voor hen wel ok voelt. Hoewel ieder paard anders is, is het wel goed je te beseffen dat paarden écht verschillen van mensen als het gaat om thermoregulatie.

Zweten van een paard. Wat betekent dat?

De meeste mensen weten inmiddels wel dat als zij het zelf koud hebben, dit voor hun paard niet geldt. Maar met warmte lijkt het besef nog iets minder. Ik zie vaak paarden na een training kletsnat de bak uit komen. Dat jij het nog niet te warm hebt, zegt niet dat je paard er dus ook lekker bij staat. En zweten werkt bij paarden écht anders dan mensen. Ik leg je graag wat meer uit over hoe een paard zijn temperatuur regelt tijdens de zomer!

Thermo neutrale zone: bij welke temperatuur voelt jouw paard zich prettig?

Allereerst: de thermo neutrale zone van een paard ligt tussen de -5 en 15 graden. Dit is de bandbreedte waarbinnen een paard zich comfortabel voelt en weinig extra hoeft te doen om dat te blijven. Niets buiten het normale in ieder geval. Dat betekent dus, dat als het 20 graden is, je paard zich mogelijk al wat minder lekker voelt. Ras, leeftijd, gezondheid en leefomstandigheden (paarden die 24/7 buiten leven, passen zich bijvoorbeeld makkelijker aan kou aan) spelen zeker een rol, maar dit is wat gemiddeld geldt. Dus voor iedereen die 25 graden nog wel te doen vindt, besef je goed, dat dit 10 graden ligt bóven wat voor je paard prettig voelt.

Dan, een paard heeft vijf  manieren om warmte te verliezen:

  1. Directe conductie: oftewel, geleiding. Warmte van het lichaam stroomt naar minder warme deeltjes. Dus de warmte van het bloed stroomt naar de lucht. Zodra het warmer wordt buiten, werkt dit dus niet meer zo lekker. Conductie is afhankelijk van het temperatuurverschil.
  2. Convectie, oftewel warmte stroming. Warmte van diep in het lichaam stroomt de omgevingstemperatuur in. Daar wordt het meegenomen door de wind of andere luchtstromen, zoals een ventilator.
  3. Radiatie, oftewel straling. Stralingswarmte die direct van het paard af komt. Dit proces doet het ook niet zo lekker als de zon brandt.
  4. Uitademen
  5. Zweten

De eerste drie manieren zijn sterk afhankelijk van het verschil tussen de temperatuur van het paard en de omgevingstemperatuur. Uitademen koelt niet super veel. Dus is een paard voornamelijk afhankelijk van het zweten.

Zweten zegt dat je paard het heet heeft, niet dat hij goed heeft gewerkt

Als een paard energie gebruikt om te bewegen en te werken, komt er veel warmte vrij. Als je paard zweet, zegt dat vrij weinig over dat hij lekker gewerkt heeft. Het zegt vooral dat hij het warm heeft! Een paard heeft relatief weinig huidoppervlak ten opzichte van zijn lichaamsgewicht. Dat betekent dat het zweten niet super efficiënt gaat. Anders dan wij. Ons huidoppervlak is vrij groot ten opzichte van onze massa. Nog een reden om dus niet van je eigen situatie uit te gaan!

Zweten? Liever niet! Toch wel? Goed koelen!

Mijn advies is: werk je paard niet in het zweet. Het is op zijn best niet zo prettig voor hem. Op zijns slechtst kan oververhitting voor serieuze schade zorgen. Ik snap dat als je (top)sport bedrijft, je niet zomaar kunt stoppen met je training. Of paarden hiervoor dan gebruikt moeten worden, is weer een andere discussie, die ik nu even links laat liggen. Mocht je je paard wél in het zweet hebben gewerkt, en het is warm, dan moet je hem echt helpen afkoelen. Een groot deel van de spieren bestaat uit proteïnen, eiwitten. Zodra die boven de 41 graden worden verwarmt, veranderen ze van structuur en heb je onherstelbare schade. NIET de bedoeling natuurlijk. Over koelen bestaan verschillende meningen. Wat ik heb geleerd: koelen met water zodat de bloedvaten en lymfevaten sluiten, daarna gaan wandelen zodat er convectie plaats kan vinden. Dit proces herhalen, totdat de temperatuur weer naar normaal is gezakt.

Ik hoop dat je paard en jij de warmere periode fijn door komen. Pas je training aan. Zorg voor genoeg te drinken. Bied een bak water met een beetje zout aan. Laat hem niet in de brandende zon staan (hij kan zijn warmte dan niet kwijt), een wei of paddock zonder schaduw is eigenlijk not done met de hogere temperaturen. En je weet nu dat “hoger” voor een paard een stuk lager ligt dan voor ons!

Logo PaardenfeestMeer informatie en tips


Bijpassende tips en informatie