Band met je paard

Band met je paard opbouwen Tips en Advies

Een goede band met je paard is een droom van veel paardeneigenaren. Het heeft ook wel iets bijzonders: zo’n groot vluchtdier dat jou genoeg vertrouwt om met je samen te werken!

Hoe kun je een band met je paard opbouwen?

Een paard dat graag bij je is, is de droom van vele paardenbezitters, maar hoe kun je een band met je paard opbouwen?  Als je werkelijk een sterkere band met je paard wenst, heb je vooral een ding nodig, en dat is tijd. Tijd om samen met je paard te zijn en niets te doen. De mooiste momenten met Bazook heb ik als we niets doen. Als ik bij hem in de buurt ga zitten in de wei of in de hitactief. Hij heeft alle ruimte om weg te lopen, maar het leuke is dat hij regelmatig bij mij komt kijken. We luisteren naar de vogels om ons heen, voelen de wind, ruiken het gras, zien de andere paarden. Ik ontspan steeds meer, hij ontspant steeds meer. Ik word zachter, hij wordt zachter. Die momenten zijn onbetaalbaar.

Waarom een sterkere band met je paard opbouwen?

Band met je paard opbouwen

Naast de vraag “Hoe kun je een band met je paard opbouwen” kan de vraag waarom je dat zou doen, opkomen. De belangrijkste reden om een sterkere band met je paard op te bouwen is voor mij dat hij meer en meer zelf kiest om samen met mij te zijn. Vanuit die verbinding, wordt leren veel makkelijker. Dus ook samen leniger en sterker worden. Ontspanning bij het leren is essentieel. Alleen vanuit een ontspannen geest kan een paard leren.

Het zenuwstelsel?!

Dat heeft te maken met het zenuwstel dat dan actief is, namelijk de parasympaticus. In de parasympaticus is het paard ontspannen, relaxt, hartslag is rustig, ademhaling is rustig. Is de sympaticus actief, dan is het paard met heel andere dingen bezig, namelijk vluchten of vechten. Er is nul, maar dan ook echt nul  ruimte om ook maar iets anders te doen. Als je het zo bekijkt, hoe oneerlijk is het dan om een gespannen of geschrokken paard door de bak te trappen omdat hij “het gewoon moet doen” of hem de trailer in te dwingen omdat hij “niet moet zeiken”? Als een paard angst heeft, heeft hij serieuze angst, doodsangst. Dan staat zijn koppie niet naar netjes rondjes door de bak dansen. Is je paard ontspannen, omdat hij je vertrouwt, graag bij je is, dan is hij vaak meer dan bereid om samen te leren en de wereld te onderzoeken.

Tips om een goede band met je paard op te bouwen

Mijn paard moest nog twee worden toen ik hem kreeg. Hij was nog weinig in mensenhanden geweest en zeer wantrouwig. Hij wilde niet aangeraakt worden. De hoefsmid was lastig. Bazook stoof achterin zijn box als je er aan kwam. Nu vindt hij aandacht geweldig, is super braaf bij de smid en wil graag samen met mij leren (en laat het me beslist weten als ik niet duidelijk of open ben!).  Mijn tips hoe je een band met je paard kunt opbouwen:

  • Ga regelmatig bij je paard zitten in een omgeving waar hij ook van je weg kan Band met je paard samen
  • Lees eventueel een boekje, ga puzzelen of iets anders rustigs als je het lastig vindt om enkel te zitten
  • Let eens op je ademhaling, zonder dat er iets anders hoeft
  • Speel eens met je adem, ontspan je buik en ribben zodat hij dieper kan zakken. Of adem twee tellen langer uit dan in
  • Voorkom dat je gaat focussen op je paard, door constant te kijken, hem te roepen. Nodig hem uit, en laat het daarbij. Je kunt je paard uitnodigen door hem in gedachten te begroeten en te zeggen dat hij welkom is als hij wil komen. Als je dit echt meent, zal het paard de uitnodiging kunnen voelen. Paarden zijn erg gevoelig voor jouw energie en intentie
  • Als je paard komt, wacht eens af wat hij doet. Vaak zal hij gaan snuffelen. Maak eens contact zonder direct te aaien
  • Als jullie samen staan, kijk eens of je paard gegroomd wil worden. Krab hem op een plekje waarvan je weet dat hij het fijn vindt (meestal op de schoft). Ga ook eens voorzichtig op ontdekking
  • Werk aan je eigen bewustzijn. Zowel in je lichaam, als in je hoofd. Sla jezelf eens gade: waar voel je spanning? Kun je je lijf meer ontspannen? Waar gaan je gedachten over? Hebben ze invloed op hoe je lijf voelt?

Workshops om de band met je paard te verbeteren

Ik hoop dat ik je door het schrijven van mijn blog een antwoord heb gegeven op de vraag hoe je een band met je paard kunt opbouwen !

Een workshop is een mooie manier om iets samen met je paard te doen. Je bent eens anders bezig dan normaal. Mocht je dat leuk lijken, kijk dan eens bij mijn workshops! Bijvoorbeeld Schriktraining of Eigen paard masseren. Leuk om samen met een aantal stalgenoten te doen. En je hoeft er het erg niet voor af, ik kom gewoon op locatie!