Getraumatiseerd paard vertrouwen geven advies tips en informatue

Getraumatiseerd paard vertrouwen geven

Getraumatiseerd paard vertrouwen geven advies tips en informatie. Mijn specialiteit is (zoals je misschien wel weet 😉 )werken met paarden die trauma en/of stress ervaren. Zo kom ik dus bij een hoop dieren waar vertrouwen een grote rol speelt. Vertrouwen in het lichaam, want de stress of het trauma kan fysiek zijn. Peesblessures, leren omgaan met artrose in het lijf, een oog dat verwijderd moest worden…

Getraumatiseerd paard vertrouwen geven advies tips en informatie

Vertrouwen in zichzelf, in het eigen lichaam, in het eigen leervermogen. En ook, vertrouwen in de mens. Dat laatste vooral bij emotioneel trauma. Dat kan mild zijn, bijvoorbeeld door onbedoelde miscommunicatie tussen paard en eigenaar, maar ik kom ook bij paarden die mishandeling hebben meegemaakt. Vaak is het een combinatie van fysiek, mentaal en emotioneel vertrouwen dat het paard weer moet krijgen. Elk paard reageert anders. Maar één ding hebben ze gemeen: vertrouwen wordt je geschonken, je kunt het niet afdwingen.

Jij creëert de omstandigheden, daarna is het aan het paard

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Er zijn ook meerdere manieren om aan het vertrouwen van een getraumatiseerd paard te werken. Ik ga er echt voor, om het te krijgen. En dat vraagt écht veel geduld. Het betekent namelijk dat ik de (in mijn ogen) optimale omstandigheden creëer, en het vervolgens aan het paard is of hij mij en zijn eigenaar ook daadwerkelijk gaat vertrouwen. Van de week schreef iemand onder een facebookpost van mij dat ze bezig was met een paard met trauma op opzadelen en opstappen. Met veel geduld en oefenen kon ze inmiddels het zadel op leggen. Alleen, opstappen bleef een probleem. En dan is de vraag: wat ga je doen? Ik denk dat je uiteindelijk het meeste hebt, als je wacht tot het paard jou het vertrouwen gééft. Want dan is het echt. Dan komt het uit het paard zelf. En dan is het zoveel steviger dan wanneer je het toch ergens (onbedoeld of onbewust) afdwingt.

Bodywork om vertrouwen te vergroten van een getraumatiseerd paard

Bazook rust met zijn hoofd op mijn schouder, dit helpt spanning achter de oren verminderen en is een oefening die vaak veel vertrouwen vraagt.

Om het paard te laten zien dat ik bereid ben om te luisteren, dat ik te vertrouwen ben, pas ik bodywork toe. Dat betekent dat je bijvoorbeeld in het geval van het “opstap-probleem” even met heel iets anders bezig gaat. Bodywork is een manier om te communiceren met je paard. Om hem te laten zien dat je echt luistert en kijkt naar zijn subtiele signalen. En het helpt je paard alle spanning die hij nog in zijn lijf heeft, los te laten.

Dat maakt dat zijn emmertje minder vol zit, en hij meer prikkels kan verwerken. Daarnaast bouw je zoveel vertrouwen op, dat je 1. spanning in andere situaties (bijvoorbeeld bij het opstappen) nog beter zult herkennen. Misschien ga je dan wel zien dat er eigenlijk bij het zadel opleggen al spanning wordt opgebouwd, en realiseer je je dat je onbedoeld toch te snel bent gegaan. En 2. dat het paard geleerd heeft dat jij echt naar hem kijkt, dat hij veilig is in jouw handen.

Wat nou als een paard wantrouwen blijft houden?

Tja, dat kan gebeuren… Dat een paard wantrouwend blijft, ondanks jouw geduld, je goede bedoelingen. Zeker Waterpaarden bijvoorbeeld (voor een korte uitleg over de vijf karaktertypes, kun je deze link volgen), zijn erg wantrouwend van aard. Hebben zij een slechte start gehad, of nare ervaringen in hun leven, kunnen ze daar écht hun leven lang last van houden. Het is al een uitdaging om een niet getraumatiseerd Waterpaard te laten ervaren dat je echt te vertrouwen bent! Dan is het tijd om eerlijk naar jezelf te zijn. Kun je in de vraag blijven, en dus ook de “nee” van je paard accepteren? Of vind je jouw wensen ook belangrijk?

Kun je de nee accepteren?

Als je merkt bij jezelf dat je het lastig vindt om die “nee” van je paard volledig te accepteren, kun je twee dingen doen. Allereerst: overwegen of dit het geschikte paard voor je is. Want ik vind dat jouw wensen er óók toe doen, die hóef je niet per se in de ijskast te zetten.

Bazook vindt het eng om ergens onderdoor te gaan. We trainen op ontspanning vinden in de spanning. Onder de vlag doorgaan is niet het doel op zich.

De andere optie die je hebt is het niet meer vragen, maar “vertellen”. Je loopt in dit geval wel het risico dat het vertrouwen tussen jou en het paard minder wordt. Als het om veiligheid of gezondheid gaat, stel ik geen vragen. Dan is het gewoon zoals het is. Mijn energie en intentie zijn daarin ook volledig helder en zuiver, omdat ik weet, dat als we het niet doen, er vervelende dingen gebeuren. Wat ik ook nog wel eens zie gebeuren, is dat mensen zichzelf zó weg cijferen, dat hun energie en intentie in de vraag eigenlijk helemaal weg valt. Je mag best je verlangen kenbaar maken aan je paard. Dan hoeft het nog niet te gebeuren, maar jij hoeft ook geen doorzichtige schim van jezelf te worden.

Uit de comfortzone mag best!

In andere situaties, kies ik er soms wel voor om iets uit de comfortzone te gaan, en vanuit daar te kijken of we ontspanning terug kunnen vinden. Maar wel met het bodywork als basis. Dat maakt dat het paard ook uit de comfortzone iets herkenbaars heeft om op terug te vallen. Zelf kan ik nooit voorbij gaan aan de “nee” van het paard.

Ik zal echt wel eens proberen om de nee om te buigen, omdat er ook types zijn die meer kunnen dan ze zelf denken. Daar moet je ze soms echt even bij helpen, anders wordt hun wereldje steeds kleiner, en ik geloof dat leven over groei en expansie gaat. Niet over inkrimping. Maar blijft het een nee? Dan is dat voor mij ok. Dan zijn er nog talloze manieren om te werken aan het vertrouwen! En een acceptatie van die “nee” vandaag, kan de “ja” van morgen betekenen!

Ik ben benieuwd welke inzichten dit stuk je geeft!

Logo PaardenfeestBehandeling van een paard met trauma door Jolien Dalenberg

Als jij een getraumatiseerd paard hebt, kan dat best een uitdaging zijn. Soms kom je er niet helemaal uit, hoe graag je ook zou willen. Ben je benieuwd naar mijn ideeën? Meld je dan aan voor één van mijn gratis wekelijkse advies gesprekken. Meer weten of een afspraak maken? Stuur een mail naar jolien@paardenfeest.com of bel naar 06-53240214.

Bijpassende advies en tips