Anky is Olympisch kampioen, dus zij zal het wel weten

Waarschuwing: dit wordt geen blog voor tere zieltjes of heilige huisjes-fanaten. Als je jouw veilige kokerblik op de paardenwereld wilt houden, of excuses nodig hebt om niet te willen leren en verder te kijken dan je neus lang is… Lees dan vooral niet verder. Ben je iemand die weet dat je soms je oude overtuigingen los moet laten om te kunnen groeien? Dan is deze voor jou!

Anky weet écht wel wat ze doet

Een zin die ik nu net iets te vaak heb gehoord. Van mensen die zich nauwelijks tot niet hebben verdiept in het lichaam van een paard, dat moet ik er dan wel even bij zeggen. En luister, deze blog is niet bedoeld om Anky af te zeiken. Alhoewel ik het met een aantal van haar dingen beslist niet eens ben. Maar hij is vooral bedoeld voor mensen die denken dat Anky haar manier van rijden goed is, enkel omdát ze meervoudig Olympisch kampioen is. Inmiddels is bewezen dat die manier van rijden onplezierig is voor je paard en schadelijk. En dan heb ik het met name over de Rollkur of, zoals dat dan nu heet: Diep, rond, laag. Wat even schadelijk is. Mijn punt: zelfs al is Anky Olympisch kampioen, ga er dan niet klakkeloos vanuit dat zij “het wel zal weten”. En het is al helemaal geen excuus om het maar na te doen.

Lees je in en durf te leren

Je paard succesvol trainen
Must read voor elke ruiter!

Er is inmiddels zoveel meer kennis beschikbaar en toegankelijk dan pak em beet 10 jaar geleden. Niet dat die kennis er toen niet was, maar tegenwoordig zijn er gelukkig steeds meer instructeurs die je niet leren je paard in een vormpje te proppen zodat ie mooi met zijn kop in de krul loopt, maar die snappen hoe een paard van binnen werkt, zodat je op een gezonde manier een bepaald “vormpje” kunt bereiken. Ook voor de “gewone” ruiter is die kennis beschikbaar. Zowel op internet, als in boeken, als toegankelijke clinics. Gillian Higgins heeft een heel toegankelijk boek over de anatomie geschreven. Een super boek over verantwoord lichaamsgebruik tijdens de dressuur is geschreven door Karin Leibbrandt. Wil je eens een interessante clinic zien, kan ik je Gisella Bartels van harte aanraden. Tijdens mijn leer je eigen paard masseren-workshops krijg je ook een stukje theorie zodat je bijvoorbeeld gaat begrijpen waarom je paard de ene dag heerlijk loopt, en de dag er na meestal niet!

Zoveel mensen, zoveel meningen, maar soms is er wel 1 “waarheid”

Buiten rijden
Meerdere wegen kunnen naar Rome leiden!

Het punt in de paardenwereld is dat er behoorlijk veel meningen zijn. Vaak zie je dat mensen elkaar een beetje nadoen qua behandelaars, instructeurs en tuig. Wees altijd zelf kritisch in wat je ervaart. Of dat nu met een instructeur is of een behandelaar. Er zijn echt meerdere wegen die naar Rome leiden. Jouw paard vertelt uiteindelijk de “waarheid”. Maar er zijn een paar “biomechanische “wetten” die voor elk paard gelden. Een paar belangrijke:

  • Een manier van rijden en hulpmiddelen die het paard kunnen schaden

    Rollkur of diep/rond/laag is schadelijk voor je paard

  • Om jou goed te kunnen dragen, moet het paard zijn schoft kunnen liften, kan hij dat niet, dan loop je groot risico op (langdurige) blessures
  • Verticale balans (dus evenredig gewicht tussen rechts en linksvoor) is minstens zo belangrijk als horizontale balans (de balans tussen voor en achter)!
  • Bijzetteugels zijn niet bevorderlijk voor je training, je traint doorgaans precies het tegenovergestelde van wat je denkt te trainen

Welke behandelaar is nou goed??!

Verder nog een tip voor een goede behandelaar voor je paard: weet dat enkel dierenarts en dierenfysiotherapeut beschermde beroepen zijn. Dat betekent dat je je alleen zo mag noemen na een studie van zes jaar. Dat wil niet zeggen dat osteopaten, chiropractors, masseurs, hoefsmeden, tandartsen etc. niet goed zijn. Maar wel dat je als eigenaar heel goed moet kijken wie je bij je paard laat komen! Dus, lees je in, leer bij, vorm je eigen oordeel en onthoud: als je paard protesteert, klopt er iets niet. Aan jou om uit te vinden wat!