Waterpaard kenmerken

Waterpaard kenmerken uitleg en tips. Waaraan kun je een Waterpaard herkennen? Weet jij hoe jouw paard leert? Waarmee je jouw Waterpaard geïnteresseerd kunt houden zonder zijn lijf of geest te over (of onder) belasten? Hoe kun je het Waterpaarden het beste trainen en begeleiden?

Waterpaard kenmerken tips en informatie

Waterpaarden zijn de meest ongrijpbare types van allemaal. Net zoals je water niet zomaar stevig beet kunt pakken (want dan sijpelt het gewoon tussen je vingers door), zo is het voor veel mensen lastig om echt grip te krijgen op het Waterpaard. Ze zijn super gevoelig en mega intelligent. Ze hebben vaak ook een goed lichaam, met stevige botten. Maar ze zijn ook heel makkelijk uit balans te krijgen en hebben een wantrouwende natuur. Bij te veel druk, schieten ze in de paniek. En het is al gauw te veel qua druk. Een kleine verandering in de omgeving kan al zorgen voor veel stress. Laat staan als je het Water paard UIT zijn omgeving haalt!

Het ongrijpbare Waterpaard, de glibberige aal

Op de foto zie je Durak. Een kenmerkend Waterpaard. Intelligent. Standvastig. Maar ook heel wantrouwend. Dat kinnetje is maar zelden écht ontspannen. Kom je met te veel bla bla en poeha, krijg je hem niet te pakken. Op de track loopt regelmatig een goede vriend van mij. Hij heeft eigenlijk niets met paarden, maar is Zook zijn verzorger als ik niet kan (dus stiekem heeft hij inmiddels best wel wat met paarden 😉 ). Hij mest, hij voert en that’s it. Hij heeft nooit de intentie om iets van de paarden te vragen. Durak is enorm op zijn gemak met hem. Komt regelmatig knuffels halen. Vind het prima als de vriend in kwestie een arm om zijn hals slaat. Hij mag hem overal aanraken.  Maar het is ook wel eens voorgekomen dat iemand die iets met Dur wilde gaan doen, hem niet te pakken kreeg. Ben je niet geaard, te druk, onduidelijk in je intentie of doe je je anders voor dan je bent? Dan is Dur net een glibberige aal en blijft hij net genoeg uit je buurt zodat je hem niet te pakken krijgt.

Waterpaard kenmerken uitleg en tips Waaraan kun je een Waterpaars herkennen

Intelligent maar veel wantrouwen

Bij het Waterpaard is de intelligentie dus niet het probleem. Of misschien ook juist wel. Want ze zal haar intelligentie altijd voor zichzelf aanwenden. Zodat ze in een positie blijft die voor haar prettig is. Wil je iets met een Waterpaard bereiken? Dan is geduld je allergrootste vriend. En je vermogen om je eigen verlangens opzij te zetten. Want het wantrouwen zal bij je Waterpaard altijd een grote rol blijven spelen. Ze zal altijd eerst de kat uit de boom willen kijken. En nieuwe situaties, zoals bijvoorbeeld een wedstrijd of buitenrit, zullen dikwijls leiden tot hernieuwde stress. Hoe goed het thuis ook leek te gaan.

Wees 100% betrouwbaar en transparant

Neem dus altijd kleine stapjes. En wees 100% betrouwbaar. Transparantie is essentieel voor het Waterpaard. Doe je niet anders voor dan je bent. Doe geen dingen waar je zelf ook onzeker over bent. Neem de angst van je paard altijd serieus, doe het nooit af als “gezeur”. Dat is het namelijk niet (bij geen enkel paard, overigens). En je wil niet dat dit paard haar hart voor je sluit en onbereikbaar wordt. Wat ze geheid gaat doen als jij haar karakter af doet als aanstellerij. Zorg dat je altijd het vertrouwen in elkaar voorop stelt. Dat zou ik adviseren bij elk type. Maar bij het Waterpaard is het bijna van levensbelang.

Wat prikkelt het Waterpaard?

Zoek naar wat het paard interesseert en maak haar nieuwsgierig. Geef haar opdrachten waarbij ze haar hersenen kan laten werken, maar in een vertrouwde omgeving. Hersenwerk zou heel goed zijn, omdat het haar uitdaagt om te gaan met spannende materialen, haar mentaal prikkelt en je dit heel makkelijk kunt doen waar ze zich veilig voelt. Ook clicker training is een mooie manier om haar intelligentie te gebruiken op een manier die veilig voelt. Voorwaarde is wel dat je heel duidelijk bent in je manier van clickeren. Maak een plan vooraf, zorg voor duidelijke stappen en zorg dat je gefocust en met goede timing werkt. Op die manier creëer je een heldere en voorspelbare werkwijze en zorg je dat het paard zich kan ontspannen.

Waarom je op wedstrijd zelden Waterpaarden ziet

Heb je enorme wedstrijd ambities en een paard dat voor een groot deel Water is? Ik zeg nooit nooit, maar de meeste Waterpaarden zie je ondanks hun goede atletische vermogens, niet op in de wedstrijd ring. De stress is vaak te groot. Doe je het toch, zul je waarschijnlijk te maken krijgen met allerlei gezondheidsklachten. Het kan de Blaas en Nier aantasten (bewust met hoofdletters, omdat de Oosterse Blaas en Nier meer in houdt dan enkel het orgaan). Denk aan lage rugpijn, botpijn, vermoeidheid, haaruitval, bloed in urine of zwakke urine, oedeembuik en koude onderbenen. Of allerlei vage klachten waar je de vinger niet op kunt leggen en een grillig karakter hebben. Uiteraard raakt hierdoor het hele lichaam uit balans en kunnen er (ook) andere klachten ontstaan.

Cursus Pijn bij Paarden HerkennenBasiscursus pijn bij paard herkennen

De online Basiscursus pijn bij paard herkennen helpt je om pijnsignalen van jouw paard of pony te herkennen. Bovendien het lichaam van je paard kan niet liegen! Hier ligt een schat aan informatie opgeslagen…lees verder >

Bijpassende tips en advies