Recensie hoe ik mijn opa vond en alles anders werd

Recensie Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd

De recensie Hoe ik  mijn opa vond en alles anders werd

Op deze pagina lees je de recensie Hoe ik mijn opa vond en alles werd van Gertud Jetten. Ik was al even aan het azen op dit boek, en wel om twee redenen: Ten eerste omdat ik Gertrud Jetten een leuke schrijfster vind, met kennis van paarden en een fijne schrijfstijl. Ten tweede omdat IJsland me een prachtig land lijkt, en het boek daar voor een groot deel speelt. Toen het boek binnen was, heb ik het bijna in één ruk uitgelezen. Het boek gaat over Isa, Omi en Randalin. Isa is twaalf jaar en dol op de paarden die bij haar oma op de boerderij staan. Oma is alles behalve een typische oma. Ze is stoer, eigenzinnig en is daarom meer een Omi dan een oma. Randalin tot slot is de prachtige, gevoelige en talentvolle IJslandse merrie van Omi. Isa is dol op haar, maar rijdt (nog) niet goed genoeg om ook op Randalin te mogen rijden. Dat maakt Isa’s liefde voor het paard niet minder groot. Integendeel. Ze is vastbesloten om snel heel goed te leren paard rijden, zodat ze ook op Randalin kan rijden. Als blijkt dat Omi ernstig ziek is én ook nog een geheim met zich mee draagt, komt Isa’s leven ernstig op zijn kop te staan. Het brengt haar helemaal naar IJsland. Samen met Omi.

Hoe ik mijn opa vond en alles anders werdDe bijzondere reis met het boek Hoe ik mijn opa vond

Vlak voor ik het boek Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd ging lezen, mailde ik even met Gertrud. Ze wenste me een goede reis. En dat is precies wat het was. Zowel een reis door een land wat ik niet goed ken, als een reis mee met de hoofdpersonen die zich gedurende het boek ontwikkelen. De relatie bijvoorbeeld tussen Isa en Omi, maar ook de relatie tussen Isa en haar vader maakt een ontwikkeling door. Isa wordt een beetje volwassener. Dat weet Gertrud Jetten mooi weer te geven. Het gevoel dat Isa koestert voor Randalin is voor mij heel herkenbaar en mooi beschreven, zonder dat het sentimenteel wordt.

“Randalin stopte met grazen en draaide haar hoofd naar me toe. Ik aaide haar over haar witte bles en zachte, roze neus. Opeens maakte het me allemaal niets meer uit. Zelfs als ik nooit op haar zou kunnen rijden, was zij het enige paard dat er toe deed. Het enige paard dat ik wilde.”

“Het was puur toeval dat Randalin zo veel waard was. Mij maakte het niet uit. Als ze vijfhonderd euro waard was geweest, was het ook goed.”

Eindoordeel Recensie Hoe ik  mijn opa vond en alles anders werd

Dan nu een eindoordeel in deze recensie Hoe ik mijn opa vond en alles anders werd. Waarschijnlijk heb je al kunnen concluderen dat ik erg enthousiast ben over dit boek. Zeker als je van verhalen houdt die echt gaan over de hoofdpersonen en de groei die ze doormaken, is dit boek een aanrader. Als je van paarden houdt, of misschien wel gek bent van IJslanders, voegt dat zeker nog iets extra’s toe. Hoe ik mijn opa vond is een boek dat zowel verrassend als herkenbaar is, realistisch maar alles kan én het leest fijn weg. Daarom beoordeel ik het boek met +++++ (uitstekend).

Meer informatie en bestellen

 • Genre: jeugdboek, paardenboek, avonturen
 • Auteur: Gertrud Jetten ♀
 • Tekeningen:
 • Nationaliteit: Nederlandse
 • Uitgever: Kluitman
 • Leeftijd: 11 jaar en ouder
 • Uitgegeven: 2016
 • Omvang: 206 pagina’s
 • Prijs: € 13,99
 • Oordeel redactie: +++++ (uitstekend)
 • Flaptekst: Prachtig verhaal over verlies, familie en liefde. Het leven van Isa staat plotseling helemaal op z’n kop. Alles waar ze van houdt, lijkt ze zomaar opeens kwijt te raken: de gezellige boerderij van haar oma, de paarden waar Isa zo gek op is, en Omi zelf, op wie ze altijd kon rekenen. Isa wil het liefst troost zoeken bij dat ene paard waarmee ze een bijzondere band voelt: Randalin. Maar ook die lijkt haar te worden afgenomen. Voor Isa goed en wel beseft wat er gebeurt, reist ze met haar oma door het wilde, ongerepte IJsland, op zoek naar een geheim uit oma’s verleden. Maar is haar oma nog wel in staat om een dergelijke reis te maken? Zullen ze vinden wat ze zoeken? En hoe zal Isa’s leven eruitzien als ze thuiskomen?
 • … Bestellen en meer informatie >