Bang voor Paarden? Voelen Paarden Dat Je Bang Bent?

Ben jij bang voor paarden? Dan heb je misschien wel eens gehoord dat je vooral niet moet laten zien dat je bang bent. Vanmiddag op stal zag ik weer een mooi voorbeeld. Een pittig jong meisje was bezig met haar verzorgpony. Haar jongere broertje was er ook en die was duidelijk wat op zijn  hoede. Lieve, oudere en ook wat wijzere zus zei hem dat hij vooral niet moest laten merken dat hij bang voor paarden was.

Bang voor Paarden? Paarden voelen dat je bang bent!

Hij moest zijn angst niet laten zien, zo zei het meisje, want paarden voelen dat je bang bent. Wat door hun vader werd beaamd. Ik vond het eigenlijk een heel verstandige reactie van het jongetje! Om wat op zijn hoede te zijn als je bang bent voor paarden, bedoel ik. Want het meisje heeft in mijn optiek wel degelijk gelijk, paarden vóelen het als je bang bent. Dat is een van hun belangrijkste overlevingsmechanismen, dat zeer goed ontwikkelde gevoel. Zodra een van de leiddieren van de kudde aangeeft dat er gevaar dreigt en er actie ondernomen moet worden, is het van levensbelang dat elk kuddelid direct reageert en mee gaat. Dus met dat scherpe gevoel, zit het wel goed.

Bang voor Paarden

Wat kun je het beste doen als je bang bent voor paarden?

Het antwoord op die vraag is wat mij betreft simpel. Eerlijk zijn! Dus, je mag wél laten zien dat je bang bent voor paarden. Of als je iets spannend vind om te doen met je paard. Alleen zo kun je voor jezelf en je paard een veilig uitgangspunt creëren. Doen alsof je niet bang bent, maar het eigenlijk wel bent zorgt ten eerste voor nog meer stress bij zowel jou als het paard. Je kunt zelf minder helder nadenken en het paard zal alleen nog maar meer het heft zelf in hand willen nemen. Dat is doorgaans niet zo wenselijk, aangezien de meeste paarden niet de capaciteiten van een leiddier hebben. Wel een heleboel andere talenten, maar de echte leiddieren, daar zijn er niet zoveel van. Zou ook niet handig zijn in de kudde waarin iedereen leiddier “wil zijn” .

Wat kun je het beste doen als je bang bent tijdens het paardrijden?

En wat moet je nu doen als je merkt dat er iets gebeurt met je paard of tijdens het paardrijden, waardoor je bang wordt? Zo snel mogelijk terug naar een situatie waarin jij je zo veilig en ontspannen mogelijk voelt als op dat moment mogelijk is! Dus even gaan stappen, afstappen en er naast lopen, je paard even zelf laten lopen (in een paddock bijvoorbeeld), hem even op stal zetten, terug gaan naar een omgeving waar jullie je wel veilig voelen of hulp inroepen. En dan kun je vanuit de veiligheid, eventueel onder begeleiding, kijken hoe jij zelf stabieler wordt, zodat je jouw paard ook meer stabiliteit kunt geven. Want de veiligheid voor jou zelf en je paard, begint te allen tijde bij jou!