Lichaamsbewustzijn oefeningen

Lichaamsbewustzijn oefeningen doen? Ga zingen en verbeter de communicatie met je paard

Wat hebben lichaamsbewustzijn oefeningen en zingen met elkaar te maken, vraag je je misschien af. Na jarenlang zangles op een holistische manier en het zelf begeleiden van workshops, kan ik inmiddels zeggen: ontzettend veel. Zingen is een van de meest kwetsbare dingen die je met je lijf kunt doen. Heel veel mensen vinden het spannend om hun stem te laten klinken. Of denken dat ze niet kunnen zingen. Voor mij laat zingen zien hoe het van binnen met je gaat! Het maakt je er genadeloos bewust van. En laat dat nu ontzettend waardevol zijn als je met paarden bent!

Zingen verbindt de adem, het lijf en het hoofd

In ons dagelijks leven werken we enorm veel met en vanuit ons hoofd. Vaak ook nog vooral vanuit de linkerhersenhelft, waar de logica zit, en de taal. Het weten en patronen herkennen. Paarden leven vooral vanuit hun rechter hersenhelft. Daar vind je onder meer de intuïtie en het gevoel. Als je met je paard bent, is het natuurlijk fijn als jullie elkaar makkelijk begrijpen. De meeste problemen ontstaan in mijn ogen door onbegrip en onbedoeld miscommuniceren. Door aan jezelf te werken, lichaamsbewustzijn oefeningen te doen, kun je dit soort situaties steeds makkelijker voorkomen. Resultaat: happy paard en happy mens. Maar wat heeft dat nu met zingen te maken? Zingen is niets meer dan klank op een uitademing. Hoe meer die klank verbonden is met je lijf, hoe fijner dat voelt en hoe makkelijker het klinkt. Je stem laat dus prachtig horen in hoeverre jij echt in je lijf zit!

Zingen is een van de krachtigste lichaamsbewustzijn oefeningen die ik ken!

lichaamsbewustzijn samen
Vanuit ontspanning en bewustzijn ontstaat contact

Sinds ik ben gaan zingen, en me echt ben gaan verdiepen in wat er in mijn lijf gaande is, ben ik een betere paardentrainer geworden. Ik ben me sneller gewaar van spanning. Als mijn adem bij het zingen niet vrij is, en ergens onnodige spanning heb, voel ik dat direct. Als ik met mijn paard werk, en mijn adem is niet vrij, stoort dat onze communicatie. Zowel in het zadel als op de grond. Dankzij het zingen, weet ik de blokkades sneller op te sporen. Dankzij het zingen, is er ook geen twijfel over hoe ik me voel. Als ik niet eerlijk ben, hoor je dat onmiddellijk. Super voor een paardentrainer. Ben ik niet eerlijk? Doe ik me stoerder voor dan ik ben? Het paard prikt daar direct doorheen. Zeker paarden die onzeker zijn of twijfelen aan mijn betrouwbaarheid, hebben daar last van. Als mensen zijn we zo gewend om niet conguent te zijn. Hoe vaak zeg je uit gewoonte “goed” als iemand vraagt hoe het met je gaat? En hoe vaak ben je je bewust van hoe je je echt voelt? Kortom, zingen is een van de krachtigste lichaamsbewustzijn oefeningen die ik ken!

Een ontspannen lijf geeft een ontspannen geest

Lichaamsbewustzijn samen met paard
Samen lopen met dezelfde intentie en lichaamshouding

Je stem laat dus horen hoe het met je is. Zowel fysiek, als geestelijk. Voor mij is lichaamsbewustzijn iets wat je oneindig kunt ontwikkelen. Zelf doe ik regelmatig aan yoga, volg ik lessen body awareness, en ik zing. Hierdoor is het een gewoonte geworden mezelf regelmatig gade te slaan. Ik ervaar dat spanning in het lijf, invloed heeft op mentale spanning, en andersom. Als ik gefrustreerd raak omdat mijn paard me niet begrijpt (wat vroeger aanvoelde alsof hij gewoon lak aan me had 😉 ), raakt mijn geest gespannen. Mijn paard ervaart dat direct en sluit zich af. Als het me dan lukt om mijn lichaam te ontspannen, goed door te ademen, eerlijk te zijn over wat ik voel, zonder dit naar mijn paard te richten, is de communicatie heel snel weer hersteld! Een kalm hoofd, helpt het lijf weer ontspannen. Alles staat met elkaar in verbinding! Als je dat kunt voelen, zet je waardevolle stappen voor de communicatie met je paard. Zowel voor ruiters, als op de grond!

Gerelateerde informatie:

Workshop lichaamsbewustzijn…>