Paard revalideren met behulp van controle en keuzevrijheid

Een paard revalideren kan best een uitdaging zijn. Voor mens, want er zijn zó veel aspecten waar je rekening mee moet houden, maar zeker ook voor het paard. Het is gewoon niet altijd leuk. Dingen voelen niet altijd prettig. Sommige paarden zijn daar heel duidelijk in. Maar er zijn ook paarden die alles maar slikken. Of die wel reageren, maar zo subtiel, dat het niet gezien wordt… Revalidatie gaat niet alleen over het fysieke, maar ook over het mentale en emotionele aspect.

Revalideren gaat niet alleen over het lichaam. Een blessure gaat eigenlijk altijd gepaard met emotionele schade, in mijn ogen. Een aspect dat aandacht verdiend! Bij sommige paarden (zoals Zook) speelde frustratie en rol. Maar ik kom helaas ook best vaak angst en onbegrip tegen. Bij zulke paarden is het risico aanwezig dat ze wéér over hun grenzen gaan. Ik heb zoveel paarden gezien die het vertrouwen in hun lichaam kwijt waren. Die er van dissocieerden. Niet meer durfden te voelen. Zich onveilig voelden. In hun eigen lijf! Iets wat mij enorm verdrietig maakt. Veel paarden hebben ook (deels) het vertrouwen in mensen verloren. Want hun signalen werden niet begrepen. Sterker nog, vaak werd er nog meer gepusht….  

Paard revalideren met frustratie

Als ik heel eerlijk ben, was de “training” die ik met Zook deed ná zijn afkeuring niet heel erg leuk voor hem. (Voor wie het niet weet; op zijn elfde gebeurd, vanwege slechte pezen aan alle vier zijn benen –  dierenarts adviseerde zelfs inslapen – revalidatie is dus een groot woord. Alhoewel ik denk dat mentale revalidatie óók onderdeel is van het proces). Het stomme is, dat ik dit pas goed kon zien, nadat ik dingen rigoureus anders ben gaan doen. Voor die tijd was hij vaak niet zo gemotiveerd. Ik miste dat hij ook plezier had in wat we deden. Hij deed “braaf” zijn ding, maar zonder enige blijheid. Soms zelfs met frustratie, omdat ik hem dingen liet doen die zijn lijf niet konden. Of die in ieder geval niet leuk voelden.

Paard “luistert” omdat hij iets vervelends wil vermijden

Dus wat heb ik nu anders gedaan? Wat maakt dat hij nu met enthousiasme mee loopt en mee doet (meestal)? Ik heb de switch gemaakt van werken met negatieve bekrachtiging, naar positieve bekrachtiging. Negatieve bekrachtiging betekende dat ik nog een zweepje mee nam om hem bijvoorbeeld zachtjes aan te tikken om toch zijn benen op te tillen. Het principe van negatieve bekrachtiging, kort gezegd, is een (mild) vervelende prikkel toe voegen, en zodra het paard in de richting van het gewenste gedrag gaat, laat je die prikkel direct vervallen. Plat gezegd: paard doet wat ik wil, omdat hij iets vervelends wil vermijden.

Paard controle en keuzevrijheid geven tijdens revalidatie

revalidatie paardTot ik hoorde over pósitieve bekrachtiging.  Controle en keuzevrijheid. Nu doet Zook dingen niet meer omdat hij iets vervelends wil vermijden, maar omdat hij er iets leuks mee kan verdienen! Zie je het verschil? HIJ in ieder geval wel!! Ik heb nu een paard dat vráágt om een training. Tuurlijk is hij heus nog wel eens afgeleid, hij blijft gewoon Zook. Maar hij vindt het leuk, en als hij iets niet begrijpt of onprettig vindt, dan doet hij het niet en dan gebeurt er ook niets. Geen extra druk. Geen tikje met de zweep. Dan stel ik een andere vraag, die hij WEL kan beantwoorden! Of we stoppen, omdat het niet het moment of de situatie is. Hoe vaker je een “nee” accepteert, hoe meer je een echte “ja” krijgt.

Ik denk dat een paard revalideren met controle en keuzevrijheid enorm veel winst kan geven!

Dingen ingeleverd én terug gekregen

Het grappige is, ik zie zijn plezier om iets samen met mij te doen, toenemen. Ik ben nóg scherper geworden op het lezen van zijn lichaamstaal en subtiele signalen. Zo kan ik ingrijpen op het moment dat het te moeilijk wordt, of hij ergens stress van heeft. En ja. Dat betekende dat ik dingen moest inleveren. Wandelen bijvoorbeeld doen we nog maar zelden. Omdat het gewoon in mijn ogen nu té spannend is voor hem. Maar ik heb er ook veel voor terug gekregen. Zook heeft meer vertrouwen in zichzelf. Omdat ik nu vooral vragen stel die hij met “ja” kan en wil beantwoorden. Doordat ik train op gras, of met hooi beschikbaar, weet ik zeker dat hij voelt dat hij een keuze heeft.

Een paard revalideren gaat nooit alleen over het fysieke

Moet jouw paard revalideren? En wil je die emotionele en mentale signalen óók meenemen? Neem gerust contact op! Of boek een gratis advies gesprek!