Clickeren met paarden

Clickeren met paarden. Tips Uitleg en Filmpjes

Hoe kun je je paard iets leren met clickeren?

Hoe werkt clickeren met paarden? Je kunt het eigenlijk voor álles gebruiken wat je je paard wil aanleren. Trailerladen, naar je toekomen als hij op het land staat, oefeningen van de Vrijheidsdressuur en zelfs voor het rijden. Zelf gebruik ik het vooral om te spelen met Vrijheidsdressuur oefeningen. Zeker in de aanleerfase. Met aanleerfase bedoel ik de fase waar ik een nieuwe oefening ga aan leren. Bazooka weet niet wat ik van hem wil. Door middel van de clicker kan ik hem duidelijk maken dat hij de goede kant op gaat. We spelen dus eigenlijk een soort warm/koud spelletje! Als we de goede richting op gaat, is hij “warm” en gebruik ik de clicker. Hij weet dat de click betekent: goed gedaan! Kijk hieronder mijn filmpje voor meer uitleg, of lees verder!

Wil je ook leren clickeren maar weet je niet waar je moet beginnen? Ik geef graag les! Neem contact op via jolien@paardenfeest.com of bel 06-53-240214 of kijk op clickertraining les

Clickeren met Paarden Video Filmpjes met Uitleg en Tips

Voordelen van het clickeren met paarden

 • Altijd het zelfde signaal, heel duidelijk voor je paard
 • Doordringend, goed hoorbaar geluid
 • Precies te timen, zodat het aanleren van dingen makkelijker wordt
 • Je kunt een paard leren dat voer enkel NA een click komt. Constant drammen om voer, smoor je dan in de kiem. Het paard leert snel genoeg dat dat zinloos is!

Het gebruik van de clicker uitgelegd in stappen

Wat heb je nodig?

 • Je paard
 • Je zelf
 • Een clicker
 • Voer om je paard te belonen. De meeste paarden zijn dol op voer, dus dat is een prima stimulans. Tip: gebruik steeds kleine beetjes, een biksje per keer bijvoorbeeld. Zelf gebruik ik het liefst de Metazoa snaxxx , een snoepje zonder suiker en granen.

Stap 1:

Je paard de betekenis van de clicker aan leren. Dit doe je doorgaans heel makkelijk met het voer weigeren. Voer is een sterke stimulans voor paarden en motiveert ze om mee te denken.

Stap 2:

Bedenk wat je wilt. Bij het voerweigeren is dat: je wilt dat je paard van de beloning af blijft! Ik zie mezelf staan, met een brokje op mijn hand en Bazooka die daar af blijft.

Stap 3:

Bedenk hoe je je paard kunt helpen te begrijpen wat jij van hem wilt. Bij het voerweigeren kun je het brokje in een gesloten vuist voor de mond houden. Het paard zal vermoedelijk het snoepje willen pakken. Je geeft een commando, bijvoorbeeld “wachten”. Als het paard jouw hand raakt om het snoepje te pakken, geef je een tikje tegen de neus. Hierdoor zal het paard zijn hoofd waarschijnlijk even terug trekken.

Stap 4

Het allerbelangrijkst: goed timen! Zodra het paard zijn neus iets weg draait gebruik je de clicker en geef je de voedselbeloning.

Stap 5

Herhalen!  Je stelt je paard elke keer de vraag. Bij het voerweigeren houdt je dus het snoepje voor zijn neus. Wacht af wat je paard doet. Sommige paarden gaan direct weer op je hand af. Dan doe je dus weer hetzelfde. Er zal vanzelf een moment komen dat je paard niet direct op je hand af vliegt. Op dit soort momenten is het cruciaal dat je je clicker op het juiste moment gebruikt.

Stap 6

De oefening uitbouwen. Heeft je paard eenmaal een beetje door wat je wilt? Hij is al wat “warmer”? Dan kun je beginnen wat selectiever te worden  met je clicker. Een halve seconde wachten is niet meer genoeg, bij het voerweigeren. Je wil nu dat hij een hele seconde wacht. Dit kun je uiteindelijk net zo lang uitbouwen als jij wilt! Let er wel op, dat ook je paard de lol er van in blijft zien!

Tips bij het clickeren met paarden:

Blijf goed kijken naar je paard. Je ziet het niet altijd aan de buitenkant, maar mentale oefeningen kunnen voor een paard best vermoeiend zijn. Stop daarom altijd op tijd met clickeren. Enkele signalen dat een paard vermoeid raakt in zijn hoofd:

 • Gapen
 • Weg lopen
 • Afwezige blik in de ogen
 • Niet meer reageren
 • Onrust, dribbelen, zwaaien met de staart

Clickeren met paarden

Je kunt even een stukje gaan wandelen met je paard om zijn koppie rust te gunnen en het daarna opnieuw proberen. Maar overschrijdt de grenzen van je paard niet. Liever iets te kort clickeren met paarden, dan te lang!  Denk in stapjes en wees blij met elk klein stapje wat je met je paard bereikt! Lukt het niet? Ga bij jezelf na of je ergens onduidelijk bent voor je paard. Maak kleinere stappen. Of laat het even rusten. Houd je paard vooral gemotiveerd!

Gerelateerde Informatie