Ruiter training

Ruiter training of Body Awareness – Wat is het nut?

Ruiter training of Body Awareness zijn begrippen die je steeds vaker voorbij hoort komen onder ruiters. Steeds meer mensen gaan begrijpen dat ze niet alleen hun paard, maar ook zichzelf moeten trainen. Of je nu topsport ambities hebt, of  het liefst bosritjes maakt. De ruiter is immers de helft van het team! Maar wat is het ? En wat heeft het voor zin? Waar moet je als ruiter aan denken als je jezelf wilt trainen?

Wat is Ruiter Training of Body Awareness?

Heel letterlijk: bewust zijn van mijn lijf en vanuit hier mezelf leren mijn lichaam optimaal te gebruiken. Dat betekent ten boven alles dat ik echt aanwezig ben in mijn leven, op elk moment. Of beter gezegd, dat is mijn streven, want echt lukken doet dat niet altijd 😉 .

Voor mij zijn er verschillende lagen van Ruiter Training:

  • Het sterker en leniger maken van mijn lichaam, zodat blokkades verdwijnen en de energie vrij kan stromen
  • Ervaren wat mijn lichaam doet bij emoties (blijdschap, spanning, angst, verdriet) en in contact met een ander
  • Leren om bepaalde delen van mijn lichaam een actieve rol te geven (isoleren), terwijl de rest zacht blijft
  • Balans

Body Awareness en Ruitertraining komt zijdelings vaak voorbij in mijn lessen. Tijdens de workshops Body Awareness en adem die ik geef, ga ik hier uitgebreid op in. Voor meer informatie, lees hier verder >

Waarom doe zou je aan Body Awareness doen?

Body-Awareness-oefeningZo word je de beste paardentrainer die je maar kunt zijn. Je kunt je lichaam optimaal inzetten in de communicatie met je paard. Kracht en zachtheid gaan steeds makkelijker combineren. Wat je paard nodig heeft, ga je steeds beter voelen. Doordat jij zelf zo goed mogelijk in balans bent, zal je jouw paard ook steeds makkelijker kunnen helpen zijn balans te vinden. De grootste wijsheid over jouw lijf, heeft mijn lichaam zelf. De kunst is om het te horen en er echt naar te luisteren. Zonder enorm te duwen of te trekken. Oude gewoontes zijn vaak al lang in gesleten. Het kost tijd en aandacht om je lichaam te leren anders te functioneren.

Adem als Ruiter training tool

Adem verzacht spanning, geeft ruimte, werkt aardend, maar kan ook een innerlijk vuur aanblazen als dat nodig is. Natuurlijk, je adem functioneert prima, anders was je er niet. Maar veel mensen hebben nog veel te winnen als het over hun adem gaat. Voor ruiters en paardentrainers is de adem onmisbaar. Paarden reageren er heel sterk op. Zeker als je paard zich ook meer gaat open stellen. Wat doorgaans een direct effect is, als je veel bezig bent met Body Awareness en Ruiter Training.

Nooit uitgeleerd!

Body Awareness met paardIn Body Awareness ben je nooit uit geleerd. Zelf voel ik me af en toe net een ui ? . Het begint vaak heel “groot” maar geleidelijk aan gaat het steeds dieper en subtieler. Elke keer ontdek ik nieuwe stukjes. Het effect op de paarden is vaak enorm. Het gaat op een gegeven moment niet meer over heel veel nieuwe dingen leren, maar over steeds meer diepte. Subtiliteit is een belangrijk sleutelwoord. Een aardige vergelijking:

Als niemand je vertelt over Amsterdam, kun je niet weten dat het bestaat. Of je moet er toevallig langs komen. Maar ergens kennis van nemen, is stap 1. Dat gaat via via, of omdat je op zoek bent naar bijvoorbeeld een leuke plek om uit te gaan. Dan weet je dus dat het bestaat. Maar hoe het er is… Je hebt natuurlijk geen idee.

Dan ga je er over lezen, je zoekt misschien plaatjes op. Amsterdam begint al wat meer vorm te krijgen. Je praat er eens over met mensen. Zo ontstaat er een beeld in je hoofd.

Als je Amsterdam daadwerkelijk gaat bezoeken, ga je ervaren of je beeld klopt. En je zult merken dat het écht leren kennen van de stad, tijd kost. De grote lijnen zul je nog best snel hebben uitgevogeld. De grote winkels, de drukke straten. Maar dan de kleinere straatjes, de originele winkeltjes. Dat duurt al weer langer, voor je die allemaal kent. Amsterdam volledig kennen, elk steentje, elk tegeltje, elke boom, elke bloem… Daar kun je een mensenleven over doen! En het blijft ook niet allemaal zoals het is. Met je lijf is het niet anders. Daarom is Body Awareness zo belangrijk, en ben je nooit uitgeleerd!

Waardevol voor je hele leven

Niet alleen bij de paarden, maar in mijn hele leven is Body Awareness van grote waarde. Ik leer steeds meer te voelen waar ik heen wil. Durf keuzes te maken als iets niet is zoals het goed voelt. En in de situaties waar ik niets aan kan doen, durf ik meer te ontspannen. Zo kan ik mezelf steeds beter geven wat ik nodig heb. Dingen tegen mijn zin in doen, gebeurt me nauwelijks meer (of het is een bewuste keuze). Ruzies zijn lang niet meer zo heftig als vroeger, omdat ik zie waar het vandaan komt. En o ja. Mijn rugpijn is voor een groot deel verdwenen!