Workshop anatomie en beweging paard

Workshop anatomie en beweging paard basismodule

De workshop anatomie en beweging paard basismodule is bedoeld voor paardeneigenaren die gerichter en efficiënter willen trainen. Ben je nieuwsgierig naar de sterke en minder sterke punten van je paard? Door goed te gaan kijken, kun je al ontzettend veel te weten komen over de (on)mogelijkheden van jouw viervoeter! In kleine groepjes gaan we de basis beginselen leren over waar je op kunt letten. We kijken naar de bouw en houding, maar we gaan ook al kijken naar de beweging in stap!

Leren kijken in de workshop anatomie en beweging paard

Het allerbelangrijkste is dat we gaan leren te kijken. Door goed en objectief te observeren, kun je ongelofelijk veel van je paard te weten komen. De bouw vertelt je iets over de manier waarop hij zijn lijf kan gebruiken. Een brede of smalle hoofd-hals verbinding zegt iets over het gemak waarmee hij kan nageven. Heeft je paard een lange rug? Dan zul je waarschijnlijk veel aandacht moeten besteden aan het opbouwen van kracht en stabiliteit, zodat hij jou goed kan dragen. De houding van je paard verraad vaak al veel over zijn lichaamsgebruik. Heeft je paard een weke rug, of laat hij de boel gewoon hangen? Tot slot gaan we zien hoe je paard loopt in stap. Is hij los en soepel, of houdt hij ergens vast? Zo kun je zien de aandachtsgebieden zijn van je paard. Dit kun je mee nemen in je training!

Anatomie-hals-paard-afwijkend
De linker en rechterkant van de hals van hetzelfde paard. Dit is een zeer extreem voorbeeld van een afwijkende hals. Eigenaar had nooit opgemerkt dat de spieren aan de linkerzijde zo heel anders zichtbaar waren dan aan de rechterzijde. Dit paard stond altijd met het hoofd naar links gebogen. Tijdens het rijden had de eigenaar moeite met stelling naar rechts. Als er goed naar de bouw en houding was gekeken, had de eigenaar al eerder kunnen zien dat dit paard daartoe niet in staat was. Dit paard had zeer ernstige halsproblemen en was volledig ongeschikt als rijpaard.

Opbouw workshop anatomie en beweging paard

In deze basismodule werken met twee paarden tegelijk. Eerst gaan we bekijken hoe de paarden gebouwd zijn. Wat zijn de verschillen tussen de twee? Wat zijn de overeenkomsten? We gaan de paarden letterlijk van top tot teen analyseren. Hoofd, hals, schouder, rug, bekken en benen. We gaan ook kijken naar de bespiering, en dan vooral of er tussen links en rechts verschillen zijn. Daarna gaan we de paarden in beweging bekijken. In deze basis module kijken we alleen naar de stap. Daar kun je al zo ongelofelijk veel informatie uit halen! Het doel is vooral dat je leert om te kijken naar je paard en weet waar je op moet letten.

Praktische informatie

Analyse paard stap
Analyse paard in stap

Je kunt deelnemen met en zonder eigen paard. Er gelden dan ook twee tarieven. Eén voor de deelnemers met paard en één voor de deelnemers zonder paard. Dat wat je leert, is toepasbaar op elk paard. Ben je dus niet in de gelegenheid om je paard mee te nemen, kun de dus nog steeds deelnemen!

  • Introductie prijs met paard: €40
  • Introductieprijs zonder paard: € 22,50
  • Duur: 1 uur per groep paarden
  • Minimaal 6 paarden, maximaal 10 (bij meer of minder, neem contact op voor de mogelijkheden)

Meer weten of een afspraak maken? Stuur een bericht naar jolien@paardenfeest.com of bel me op 06-53240214.