paard staakt

Je paard staakt! Een mogelijke oorzaak is verticale balans

Als je paard staakt, wil je dat natuurlijk het liefst opgelost hebben. Een bokkend, steigerend of op hol slaand paard, dat is voor menig ruiter geen pretje. Maar hoe los je dat op? 

Is jullie verticale balans wel in orde?

paard uit balansBehalve dat je paard staakt, kun je tegen andere rijtechnische problemen aan lopen. Denk aan moeite met buiging, ongelijk contact op je teugels, moeite met aanspringen in galop, overkruisd galopperen? Wil je paard soms de bocht niet om? Valt hij over de schouder weg, of juist gigantisch naar binnen (zoals Bazooka op de foto)?

Denk dan ook eens aan de VERTICALE BALANS van je paard. Natuurlijk kunnen er talloze redenen zijn waarom je paard zulk gedrag vertoont. Onbalans is slechts één van de vele redenen.

Pas als je snapt waarom je paard staakt, kun je de juiste oplossing kiezen

werken aan de hand
Vanaf de grond kun je werken aan de verticale balans

Maar, zoals ik zo vaak zeg: als je weet WAARÓM je paard iets doet, kun je ook een gepaste oplossing bedenken. Een blokkade of blessure vraagt een andere aanpak dan het herstellen van de verticale balans. In het laatste geval, heb je het over een trainingsgerelateerde uitdaging. Het kan heel fijn zijn om die vanaf de grond te trainen, zoals ik hieronder met De Rechter van Mireille den Hoed doe (?: Jolien Koole).

Het prettige van aan de hand werken, vind ik dat je het paard in onbelaste toestand kunt helpen zijn verticale balans te vinden. Maar, er zijn ook mensen die zo handig zijn in het zadel, dat ze op die manier het paard beter kunnen helpen. De meeste mensen echter, hebben zelf óók soms moeite met hun (verticale) balans. Vandaar dat ik meestal aanraad, hier op de grond mee te beginnen.

Onbalans zorgt voor mentale en fysieke spanning

Op de foto van Bazook hierboven kun je zien dat hij volledig op zijn binnenschouder valt. Je ziet misschien ook wat dit met de rug doet (fikse spanning).

Stel je voor dat daar nu nog een ruiter op zit. Dat zorgt voor nóg meer spanning. Zowel fysiek: het paard moet nog meer spierkracht gebruiken om in balans te blijven, als mentaal: het paard kan angst krijgen om te vallen (wat niet ondenkbeeldig is als de balans zo slecht is 😉 ). Niet gek als je paard staakt in zo’n geval toch?!

Werken aan de verticale balans is sowieso essentieel voor het behoud van je paard, maar helpt doorgaans ook erg goed tegen gespannen gedrag of stakende paarden!