Oefeningen met je paard

Oefeningen met je paard: geen doel op zich maar een communicatiemiddel

Oefeningen voor je paard, heb jij daar wel eens om gevraagd? Bij je therapeut, instructie of misschien wel stalgenoot? Ik krijg regelmatig de vraag of ik oefeningen ken die  bijvoorbeeld:

 • De achterhand versterken
 • Buikspieren sterker maken
 • Het paard leniger maken
 • De balans verbeteren

En natuurlijk weet wel oefeningen die daarbij kunnen helpen, maar ik merk bij mezelf een terughoudendheid om de oefeningen ook te geven. In het verleden ging ik dan toch wel eens op die manier met klanten werken. Ik werd er alleen niet écht blij van. Ik miste iets in die sessies. Maar wat? 

Oefeningen met je paard zijn een gesprek

Ineens viel het kwartje: op het moment dat oefeningen vooral gebruikt worden om een paard te vormen, mis ik iets. Dan voelt het voor mij alsof het paard een homp klei is, die wij mensen in een gewenste vorm willen modelleren. En begrijp me goed: ik kijk graag naar mooi gespierde paarden die heel goed weten hoe ze hun lijf moeten gebruiken. Ik krijg een kick als mijn paard zijn balans vindt, en daardoor als een stoere, sterke hengst door de bak kan dansen. Met veerkracht, afdruk, power en trots. En daar zijn oefeningen reuze handig bij!

Maar in eerste instantie zijn oefeningen en technieken er voor mij om een gesprek aan te gaan met het paard:

 • Kun jij dit?
 • Hoe voelt deze oefening voor jou?
 • Waar in je lichaam loop je vast?
 • Lukt het je om te ontspannen in je lichaam of creëert dit stress?
 • Kan ik je helpen?
 • Moet mijn lichaamstaal anders?
 • Heb je meer of minder aanmoediging van mij nodig
 • Bouwt deze oefening je zelfvertrouwen op, of breekt hij hem af
 • Heb je mentale blokkades (bijvoorbeeld door ervaringen in het verleden) of zijn er fysieke dingen waardoor je een oefening niet uit kunt voeren?

Steigeren paard oefening

Welke energie past bij de oefening?

Op de foto hierboven zie je Bazook steigeren. Ik kijk heel breed naar het begrip oefeningen, en ook steigeren kan een mooie oefening zijn. Allereerst kijk ik naar de energie die een bepaalde oefening vraagt van het paard. Steigeren doen paarden om te imponeren, indruk op elkaar te maken, en je ziet het vooral mannelijke paarden vaak doen in spel of in gevecht. Je kunt je voorstellen dat dit een bepaalde houding en energie vraagt van je paard, die met name mentaal is. Een energie van trots, kracht en power. Uiteraard vraagt het ook balans en kracht van het lichaam. Je ziet dat Zook hier zijn hals mooi welft en de rug niet hol is. Hij springt nog iets te veel naar voren, dus qua balans is er nog wat te halen, maar verder vind ik het een fijn plaatje.

Door met het steigeren te spelen, kan ik bijvoorbeeld zijn energie peilen. Als hij te relaxt is, of misschien zelfs moe, heeft hij niet de energie om op deze manier te steigeren. Dan “gooit” hij zichzelf als het ware op zijn achterbenen, waardoor hij met een onderhals en holle rug op zijn achterbenen komt. De balans is dan ver te zoeken, en het geeft ook niet die krachtige, trotse energie. Soms roept het werken met het steigeren die energie op. Dan is het een mooie manier om aan de kracht van de achterhand te werken en aan zijn balans. En soms zit het er gewoon echt niet in. Dan doet het meer kwaad dan goed. Het is ook een mooie manier om mijn energie en communicatie op hem af te stemmen. Hoeveel heeft hij van mij nodig? Kan ik een stoot energie geven, zonder dat er spanning ontstaat? Kan hij blijven wachten op mijn aanwijzing als hij heel enthousiast is?

Waarom wil je oefeningen met je paard doen?

Je ziet dat ik dus niet alleen naar het fysieke aspect van de oefening kijk. Het mentale en emotionele deel is minstens zo belangrijk! Zolang we de oefeningen op een bredere manier in zetten, dan enkel het lichaam, vind ik het fantastisch. Dan nemen we het mentale, fysieke en emotionele aspect mee. Ik vind het altijd heel interessant waarom je een oefening met je paard wil doen? Is de insteek: mijn paard heeft een zwakke achterhand, en ik wil dat gefikst hebben, dan haak ik een beetje af.

Liever zie ik het wat breder: waarom heeft dit paard een zwakke achterhand? Hoeveel bewustzijn zit er op die plek? Wat gebeurt er met het paard als we daar de aandacht naartoe brengen? Sluit hij zich af? Zien we spanning afvloeien of juist toenemen? Wat gebeurt er met de ogen? Hoe staat de neus en mond? Wat zegt dat ons? Daarnaast vind ik het heel erg interessant om te kijken hoe het paard is afgestemd op mijn energie. De communicatie verloopt vooral via intentie en lichaamstaal, en die zet ik graag in de oefeningen in.

Wat vindt je paard van de oefeningen die je met hem doet?

Oefening achterhand paard
Een basisoefening om het paard meer bewust te maken over zijn achterhand is het spelen met gewichtsverplaatsing. Hier vraag ik of Don Diego zijn gewicht iets meer naar achteren wil verplaatsen.

Wat ik dus belangrijk vind is: mag het paard óók wat vinden van de oefeningen en doen we ze niet enkel voor onszelf? Welk aandeel van de oefening is van mij? Klopt mijn energie, intentie en lichaamstaal? En stel dat een paard heel veel spanning krijgt van bepaalde oefeningen, zijn lichaam in allerlei bochten gaat wringen of zich afsluit, ben je dan in staat om je oefening aan te passen? Of, durf je hem zelfs los te laten ten behoeve van je paard? Zelfs als dat betekent dat jouw ambities misschien een tikje bijgeschaafd moeten worden?

Gratis telefonisch advies gesprek

Ik ben benieuwd of je anders tegen de oefeningen met je paard bent gaan aankijken. Of misschien deed je het al op deze manier! Het kan ook zijn dat je vast loopt in de communicatie met je paard. Dat er veel spanning is, of onbegrip. Dat is niet leuk voor jou, én niet voor je paard. Het welzijn van paarden is één van de grootste drijfveren waarom ik mijn werk doe. Ik geloof dat we van een gelukkig paard nog zoveel meer kunnen leren, en zoveel meer plezier kunnen hebben. Daarom bied ik gratis telefonische advies gesprekken aan. Hierin kun jij aangeven waar je vast loopt met je paard. Ik zal je dan zeker 2 tips geven waar je verder mee kunt. Kijk hier voor meer informatie.