grondwerk tip

Grondwerk tip: werken met verticale balans

Vandaag een grondwerk tip en wel omdat ik grondwerk persoonlijk eigenlijk vaak nog leuker vind dan rijden! En praktisch ook nog. Met warme weer hoef ik me niet per se in een kleffe, strakke paardrijbroek te hijsen (al snap ik dat je in een gebied met heel veel dazen vaak toch liever een lange broek draagt), mijn paard hoeft geen zadel op (scheelt toch weer wat zweet druppels voor ons allebei) en ik kan hem heel relaxt toch een beetje trainen.

In de koude en natte periode is het ook hartstikke handig; ik houd in de winter gewoon lekker mijn warme ski-broek aan en of Bazook nu gerold heeft in de modder of niet, maakt niets uit, hij hoeft toch geen zadel op. Doordat ik er naast loop, heb ik geen last van koude handen en voeten. Tot zo ver mijn pleidooi voor het grondwerk ? , nu op naar de grondwerk tip!

Verticale balans tijdens het grondwerken met je paard

Als je mijn Facebookposts en blogs al wat langer leest, heb je de term verticale balans al regelmatig voorbij horen komen. Eén van de belangrijkste en meest vergeten voorwaarden om je paard nageeflijk te krijgen. Het gewicht tussen het linker en rechtervoorbeen moet perfect verdeeld zijn.

Klapt je paard door in de hals (heeft ie dus te veel stelling), valt hij plat door de bocht of gaat hij juist over de buitenschouder? Dan is je verticale balans niet in orde! Ook op de grond kun je dit super mooi trainen. Ik doe dit het liefste los of aan een simpel halster, omdat dit me de meeste informatie geeft over hoe mijn paard zijn lichaam gebruikt. Het is ook wel direct de moeilijkste manier, maar als het klopt, dan krijg je ook een fantastisch plaatje.

Paard in balans

Kijk maar eens hiernaast. Dit paard loopt heel mooi van achter naar voren, met een hals op lengte en zelfs een schoft lift. Op enkel een halstertje! De “truc”? Verticale balans bij zowel het paard als mezelf én er voor zorgen dat we beiden niet op de voorhand vallen.

Breng je eigen balans op orde en wees het voorbeeld voor je paard

Paard verticaal uit balansHoe doe je dat? Allereerst is het van belang dat je zelf verticaal in balans bent. Net als je paard, is het de bedoeling dat ook jij niet naar binnen of naar buiten valt. Door heel bewust je buitenste voet te plaatsen, kun je dit verbeteren. Let er ook heel goed op dat je je eigen schouders ontspant. Hoe meer jij zelf aan je paard kunt “voordoen” wat de bedoeling is, hoe makkelijker je paard je zal begrijpen. Op deze foto zie je het effect als je niet helemaal in balans bent. Ik val op mijn binnenschouder, en het paard ook!

Zachte aanraking maakt je paard bewust

Hoe beter jij zelf weet hoe je je lijf moet gebruiken, hoe beter jij je paard kunt helpen.
Bijvoorbeeld om  spanning los te laten waar het niet nodig is. Veel paarden hebben spanning in de hals, schouders en ribben. Door ze hier zachtjes aan te raken, maak je ze bewuster van hun lijf en nodig je uit om los te laten. Doordat je ze verder nergens toe dwingt dmv teugels of andere middelen, is het een super veilige manier.

Het begeleiden van de schouders

Je kunt het paard op meerdere manieren bewust maken van de schouders. Je kunt met je hand zachtjes begeleiden als het paard naar binnen valt door hem een klein duwtje te geven, zodat hij meer naar de andere schouder gaat. Met een  zweepje kun je ook nog een denkbeeldige muur maken door van achter naar voren te bewegen met je arm. Let er op dat je hierbij je hele arm gebruikt, op een ontspannen manier. Hetzelfde kun je doen met je leadrope. Het is maar net waar de voorkeur van jou en je paard naar uit gaan. De bedoeling is dat je paard zijn gewicht naar buiten verplaatst. Als hij dat doet, zal hij ook niet meer tegen je aan vallen.

Valt het paard meer over de buitenschouder weg? Maak dan om te beginnen een vierkant met vier duidelijke, scherpe hoeken naar binnen. Hier heb je dus wel even de hulp van halster en touw nodig. Door een scherpe hoek te sturen, moet je paard wel eventjes het gewicht op de binnen schouder nemen. Vaak heeft je paard als hij over de schouder weg valt, te veel stelling naar binnen, dus let goed op dat je het hoofd van je paard niet te veel naar binnen trekt. De bedoeling is dat het gewicht naar de binnenschouder komt. Al is het maar even. In het begin maak je gebruik van elke hoek in het vierkant. Als je hier handig in bent, kun je je paard natuurlijk veel vaker even naar binnen sturen.

Grondwerk les? Ik help je graag!

Ik hoop dat je iets aan deze grondwerk tip hebt! In een volgende blog zal ik het vervolg hierop schrijven, namelijk hoe je de horizontale balans kunt verbeteren vanaf de grond. De horizontale balans is een andere vereiste om je paard nageeflijk te kunnen krijgen.

Mocht je nu vragen hebben naar aanleiding hiervan, of meer begeleiding zoeken, ik help je graag verder. Stuur een mail naar jolien@paardenfeest.com of bel naar 06-53240214 en ik zal kijken naar de mogelijkheden! Je kunt ook via deze knop een bericht sturen:
aanmelden vrijheidsdressuur