Luisteren naar je paard

Luisteren naar je paard, niet altijd makkelijk, wel super belangrijk!

Leren luisteren naar je paard is soms best lastig. Vaak schrijven paardentrainers over hun successen. De mooie momenten met hun paard, waarbij ze één lijken te zijn. De hoofden dichtbij elkaar, de ogen gesloten. Een paard wat moeiteloos allerlei hindernissen neemt, enge obstakels overwint, de mooiste atletische bewegingen laat zien, prachtig kan steigeren op commando. En ja, die momenten deel ik ook, omdat ik daar enorm van geniet. En waarom geniet ik daar enorm van? Omdat dat de momenten zijn dat alles klopt. Maar dat is echt niet altijd zo. Bij mij althans niet! Soms zit ik echt met mijn handen in het haar. Snap ik mijn paard niet.

Trainen om te leren luisteren naar je paard

Wat wil het paard
Wat wil het paard? Eten!

Daar heeft mijn manier van omgaan en trainen misschien ook wel mee te maken. Ik wil geen robot als paard. Ik wil dat hij ook zelf blijft denken, beslissingen durft te nemen en nee durft te zeggen tegen mij. Hij hoeft niet alles te doen wat ik zeg. Ja, het moet veilig zijn. Dus als hij op straat in paniek dreigt te raken, “moet” hij echt even naar mij luisteren. Aangezien ik beter dan hij kan overzien hoe we veilig langs die enge vrachtwagens komen. En dat lukt ook, want hij voelt dat mijn vastberadenheid echt is. Maar als ik zin heb om te knuffelen, of ik vind dat het tijd is voor wat massage of wat kleine oefeningen aan de hand en hij zegt duidelijk “nee”, of “niet op die manier”… Waarom zou hij het dan moeten? Misschien heeft hij een reden voor de “nee”. Ik probeer dat altijd serieus te nemen. En ja. Dat doet soms best wel pijn. Of is het frustrerend. Want ik snap het gewoon niet altijd gelijk.

Paard is “eindbaas” over zijn lijf

Hij is volledig afgekeurd vanwege zijn slechte pezen aan vier benen. Rijden doen we uiteraard niet meer. Maar ik wil wel graag dat hij zijn lijf binnen zijn mogelijkheden zo goed mogelijk gebruikt. Alleen, hij is de enige die zijn lichaam kan voelen. Dus hij is zeg maar altijd “eindbaas”. Een “nee” in dit opzicht neem ik altijd serieus. Dat maakt het tegelijkertijd ook lastig. Want het kan ook zomaar zijn dat hij zichzelf op een bepaalde manier ontlast, die niet per se het beste is voor hem. Dus moet ik goed blijven kijken, voelen en kan ik hem alleen maar uitnodigen iets anders te proberen.

Het paard fysiek en mentaal leren begrijpen

Body Awareness in de bak
Body Awareness kan ook prima in de bak 😉

Voor hem ben ik me gaan verdiepen in de anatomie en biomechanica van het paard en de mens. Dankzij hem kan ik anderen leren hoe belangrijk het is te luisteren naar je paard. Ben ik sportmasseur geworden. Voor hem volg ik weekenden bij Noora Ehnqvist, waarbij ik leer om nog beter te luisteren naar die heel subtiele signalen die paarden in hun communicatie gebruiken. Maar waar ik door Body Awareness ook leer om de signalen van mijn eigen lichaam te (h)erkennen. Zodat ik een voorbeeld voor hem kan zijn qua lichaamsgebruik. Voor hem, ook al rijden we niet meer, ga ik de opleiding volgen bij Mireille den Hoed, over balans en technisch trainen. Ik wil het weten, begrijpen, kunnen voelen en uitleggen. Ik wil mijn paard kunnen inspireren. En ik wil dat hij gaat voelen dat mijn suggesties hem iets brengen. Meer rust in zijn lijf en hoofd. Makkelijker bewegen. Meer kracht en souplesse.

Genieten van de mooie momenten

Paard als mentorWij zullen nooit meer aan rijden toe komen, daarvoor zijn Bazook zijn blessures te groot. Maar met alles wat ik leer, kan ik andere paarden en mensen nog beter helpen. Dat is me enorm veel waard! En Bazook en ik? Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Zelfs als ik het soms echt even niet weet, als ik me afgewezen voel met al mijn goede bedoelingen en hij zich alleen maar lijkt af te sluiten. Ik geniet van de momenten dat alles klopt. Dat alles bij elkaar komt. Dat we in rust samen kunnen genieten van de zon. Van Bazook die vol overgave staat te genieten van een massage. De wandelingen die we samen maken. De nieuwe dingen ontdekken.  Ik kan me geen betere mentor wensen, dankzij hem weet ik hoe belangrijk luisteren naar je paard is.

Aan de slag met jouw eigen Body Awareness?

Voor ruiters, paardeneigenaren en professionals die meer willen leren over Body Awareness, organiseer ik regelmatig workshops. Dit doe ik samen met ademcoach en zangeres Monique van der Hoeven. Samen bieden we een unieke dag over lichaamsbewustzijn, adem en misschien zelfs wel stem, zodat de communicatie tussen jou en je paard steeds subtieler en makkelijker verloopt!

Body Awareness Dag >