Paard water

Grenzen bij je paard aangeven. Eitje! Of moeilijker dan het lijkt?

Hoe goed kun jij grenzen bij je paard aangeven? Ben je heel erg duidelijk? Of kan je paard zijn eigen gang wel eens gaan? Vaak zie ik hier dat het heel erg óf óf is. Sommige mensen hebben het zo gefikst dat hun paard alleen maar “ja en amen” zegt. En bij andere mensen neemt het paard vooral zelf initiatief. Eén van de meest waardevolle lessen die ik van mijn eigen coach Noora Ehnqvist heb geleerd, is dat het altijd om én én gaat. Geen vrijheid zonder structuur, en geen structuur zonder vrijheid. 

Een rivier zonder bedding gaat nergens heen

grenzen bij je paard
Op straat zijn grenzen soms nodig vanwege de veiligheid. Maar daar waar het kan is er ook volop vrijheid om te ontdekken en goed rond te kijken.

Dat klinkt misschien wat filosofisch, maar het dekt wel de lading. De stroom van het water staat voor mij voor vrijheid, de bedding van de rivier staat voor de grenzen. Ze kunnen niet zonder elkaar. Vergeet je de bedding? Dan heb je een plens water die nergens heen gaat: chaos. Die bedding is dus wel heel belangrijk. Ook met je paard. Als je nergens richting aan geeft, zijn energie niet (bege)leidt, gebeurt er niet veel. En dan heb ik het natuurlijk over de training. Een paard in vrijheid geeft zichzelf structuur. Hij moet eten, drinken, slapen, spelen, rusten. En hij geeft zichzelf de vrijheid om te bepalen hoe hij zijn doelen bereikt. In de training willen wij vaak iets van het paard. Zullen wij dus richting moeten geven en de bedding moeten zijn.

Maar de rivier moet wel kunnen stromen

Ben je te rigide in je bedding, is er een groot risico dat je de stroom van de rivier belemmert. Vertaald naar het paard: ben je te veel aan het bepalen en zijn de grenzen bij je paard erg strak, dan zullen de meesten afhaken. Of ze doen heel braaf hun kunstje, maar de ziel van het paard is weg. En voor mij is het essentieel dat de ziel van het paard juist meedoet. Alleen dan kan die echte magie ontstaan, waarbij het paard sprankelt, trots is en écht een band aan gaat met jou. Alleen op die manier ben je een team.

Grenzen bij je paard gaat over loslaten en structuur bieden

paard afspuiten
Los op de spuitplaats zodat hij de vrijheid heeft om te gaan staan zoals hij het fijn vindt.

En daarom is werken met grenzen lastiger dan je op het eerste gezicht zou denken. Tenminste, als je oprecht op zoek bent naar samenwerking met je paard en als de band met je paard belangrijk is. Wil je gewoon een “ding” die zijn kunstje doet wanneer jij daar zin in hebt, dan zal het je werkelijk aan je r**t roesten wat ik net allemaal schreef. Maar als jij, net als ik, echt een band wil met je paard, en op zoek bent naar die speciale connectie, dan voel je waarschijnlijk wel dat hier juist een heel belangrijke sleutel in zit! Is het makkelijk? Hell no!! Het vraagt namelijk heel veel bewustzijn van jezelf. Je moet eerlijk naar je eigen doen en laten kunnen kijken.  Je moet gaan zien wanneer je paard jouw begeleiding nodig heeft, en wanneer niet. Het kan je verschrikkelijk onzeker maken (“doe ik het wel goed”?), maar je gaat het steeds beter leren. Je paard groeit vanzelf met je mee! En wat dat doet met de band met je paard is onbetaalbaar!