paard gaapt

Je paard gaapt. Maar wat betekent dat

Als een paard gaapt, vragen mensen me vaak wat het nu betekent. De meningen hierover zijn namelijk nogal verdeeld. Is het ontspanning, of juist spanning? Of heeft het paard pijn in zijn mond of kaak? Misschien wel last van zijn buik of een maagzweer? Het punt is, dat ik alle situaties wel één of meerdere malen heb gezien. Wil je weten waarom jouw paard gaapt? Dan is het vooral belangrijk om op de omstandigheden en andere signalen te letten.

Gapen als teken van ontspanning

Kaakgewricht paard ontspannen
Door mijn vinger bij het kaakgewricht te houden, nodig ik het paard uit hierin te ontspannen. De ogen en onderlip laten zien dat Bazook inderdaad ontspant.

Tijdens het bodywork met paarden, komt het geregeld voor dat de paarden gapen. Voorafgaand aan deze gapen, zie ik heel vaak de ogen zachter worden, de paarden gaan dieper ademen, de lip gaan trillen en het paard gaat soms wat kauwen en smakken. Deze gapen lijken vooral releases te zijn op het bodywork. Een vorm van ontspanning, of het los laten van spanning dus.

Soms is mijn bodywork echt gericht op het kaakgewricht. Veel paarden zijn binnenvetters. Ze lopen voor hun eigenaar door, ondanks hun eigen pijn of spanning. Vaak zie je dat het gezicht van zo’n paard spanning heeft. De lippen samengeknepen, de onderlip wat opgetrokken (de onderlip zie ik het liefst onder de bovenlip, of op zijn minst op gelijke hoogte). Er zitten plooitjes in de mondhoek en het lijkt of het paard op zijn kiezen bijt. Door het paard uit te nodigen het kaakgewricht te ontspannen, kan het paard al die gezichtsspieren ontspannen. Dan ben ik extra blij met een gaap!

Een paard kan ook gapen vanwege stress

Als je paard gaapt tijdens het werk (in het grondwerk zie je dit het makkelijkst, omdat er dan meestal geen bit in zit), zou het heel goed spanning kunnen zijn. In onderstaand filmpje zie je dat Mik niet helemaal goed weet wat hij met zichzelf aan moet. In dit geval duiden de signalen op lichte spanning. Veel knipperen, oversprong gedrag (het krabben aan het been) en dus ook gapen.

Een gaap uit spanning komt vaak ook in een situatie waar meer spanning is. Als een paard iets “moet” doen van ons bijvoorbeeld. Paarden kijken in dit soort gevallen (als ze daar de mogelijkheid toe hebben) ook vaker van je weg, keren in zichzelf, gaan aan hun been krabben of schrapen. Anders dan bij de meeste bodywork sessies, waarbij de paarden vaak met hun aandacht helemaal naar hun lichaam gaan.

Kleine uitzondering hierop is als paarden het heel spannend vinden om zo aangeraakt te worden. Dan willen ze ook nog wel eens druk worden en proberen de aandacht ergens anders naartoe te krijgen. Vooral paarden die hebben geleerd zichzelf af te sluiten voor mensen, vertonen dit gedrag. Die lijken zich enorm kwetsbaar te voelen als jij ze ineens met aandacht aan gaat raken, zeker als je op plekken komt waar ze eigenlijk pijnlijk of super gespannen zijn.

Wees als je paard gaapt ook alert op pijn!

Je hoopt  het natuurlijk nooit mee te maken om je paard met koliek aan te treffen. Het kijken naar de buik, schrapen, rollen, en dus ook gapen kunnen tekenen zijn dat je paard koliek heeft. Paarden met maagzweren kunnen ook gaan gapen. Een maagzweer kan verschillende oorzaken hebben; stress, voeding, hoe het voer wordt opgenomen, training of medicatie. Zelfs als je paard onbeperkt toegang heeft tot ruwvoer, kun je een maagzweer niet 100% uitsluiten. Een maagzweer is hoe dan ook verschrikkelijk pijnlijk. Als je paard er minder goed uit begint te zien, niet zo graag (meer) werkt, slecht(er) gaat eten, diarree heeft of koliekachtige verschijnselen heeft, houd dan zeker rekening met een maagzweer en overleg met je dierenarts wat je kunt doen.

Kijk als je paard gaapt dus altijd goed naar de omstandigheden. Hoe is de rest van het gedrag? Wat is er voorgevallen? Wat waren jullie aan het doen? Hoe staan de ogen? Eet je paard nog goed? Werkt hij graag? Op die manier kun je waarschijnlijk het beste beoordelen waarom je paard gaapt!

Jouw eigen paard helpen ontspannen? 

Ben jij benieuwd hoe je jouw paard kunt helpen te ontspannen? Dan is een massage workshop misschien iets voor jou! Kun je geen groep bijeen krijgen, maar wil je wel heel graag leren hoe je jouw paard kunt ontspannen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden!

6 gedachten over “Je paard gaapt. Maar wat betekent dat”

 1. Hallo Jolien,
  Wat een interessant onderwerp.
  Mijn paard gaapt altijd als voor dat ik het hoofdstel om doe. Hij doet dat al jare, ik weet eigenlijk niet beter. Als hij dat doet gaan zijn ogen dicht en het lijkt altijd een beetje overdreven. Ik laat hem altijd rustig uitgapen want soms doet hij dit wel 3 keer achter elkaar. Het bit zelf in doen is nooit een probleem, vanaf het het begin dat ik heb heb pakt hij het bit zelf in zijn mond. Heb je hier wel is valer van gehoord en is het een negatief iets of iets positiefs? Ik heb het wel is aan mijn dierenarts gevraagd en aan andere maar niemand kan mij nou echt vertellen wat het betekend en eigenlijk omdat hij het bit zo makelijk aanneemt ga ik er ook niet van uit dat hij er een probleem mee heeft.. misschien een beetje naïef. Ook ben ik nog nooit iemand tegen gekomen die het zelfde met zijn paard heeft. Ook komt het wel is voor dat ik een halster om wil doen en dat hij dan in de neusriemhapt, beetje lastig uitleggen maar hij doet dan net of hij het bit pakt.
  Met vriendelijke groet
  Anouk Burger

 2. Ha Anouk! Je paard is zeker niet de enige die dit doet. Mijn eigen paard deed dit vroeger en ik ken nog een paar andere paarden die dit deden. In de meeste gevallen bleek het toch een lichte vorm van spanning te zijn. Dat kan te maken hebben met hoe het paard de training ervaart, maar ook bijvoorbeeld met een zadel dat niet past. Ook Bazooka nam het bit heel makkelijk aan. Uiteindelijk bleken er ook fysiek allerlei oorzaken te zijn waardoor ik me kan voorstellen dat hij rijden niet zo prettig vond. Het heeft me ook flink wat tijd gekost om het uit te vinden. Dat hoeft bij jouw paard niet zo te zijn, het is natuurlijk lastig te zeggen vanachter een scherm. Sommige dingen kunnen ook een gewoonte worden. De kunst is om zo goed mogelijk te blijven luisteren en te doen wat je kunt!

 3. Mijn paard gaapt als we op buitenrit gaan. Hij stopt ook regelmatig om aan zijn been te bijten alsof hij jeuk heeft.
  Hij doet het zowel op de heen als terugweg. Hij oogt super relaxed, dus stress zou ik zelf niet zeggen
  Met rijden in rijbak doet hij het niet

 4. Hoi Sandra, dat is natuurlijk altijd lastig te zeggen van een afstand! Wat ik wel weet, is dat een paard dat relaxed oogt, het zeker niet altijd is. Er zijn tests gedaan met hartslagmeter, en daar kwam uit dat lang niet ieder paard dat braaf is en meewerkend, ook een lage hartslag heeft. Kijk dit filmpje maar eens: https://www.youtube.com/watch?v=F6XvM0lBxV0 . Verder is aan het voorbeen bijten behalve jeuk, ook vaak een oversprong (en dus stress) reactie. Het kan mentale spanning zijn, of fysieke spanning, bijvoorbeeld als je gaat buitenrijden met een lege maag. Als je paard al een aantal uren niets te eten heeft gehad, is de maag leeg en spat het maagvloeistof op tegen de maagwand. Dit is erg pijnlijk voor een paard. Ook als je hem brok voert voor je gaat, zeker brok met veel suikers, is dat niet per se gezond en goed. Zo zie je maar, dat er zo al heel wat redenen kunnen zijn. Ik zou er als ik jou was wel eens goed naar kijken, omdat hij het in de bak niet doet. Misschien probeert hij je wel iets te vertellen!

 5. Mijn paard gaapt regelmatig als hij in de stal staat en we lekker met hem knuffelen en veel aandacht geven. Hij oogt dan erg relaxt en ontspannen. Op de wei of tijdens het rijden doet hij dat niet. Hij doet het ook alleen bij mij en mijn dochter. Wat ook raar is dat is dat bij ontspanning of met kunstjes met als beloning een brokje of schouderklopje zijn gevalletje er altijd uit hangt. Hebben een super lieve aparte pony.

 6. Ha Kathy,

  Dat klinkt alsof hij inderdaad goed kan ontspannen bij jullie aandacht en knuffels, fijn! En dat zijn gevalletje er altijd uit hangt zie je bij erg veel ruinen die kunstjes doen. Ben er nog steeds niet uit of dat een teken van ontspanning of inspanning heeft. Hij is in ieder geval niet de enige!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.