paard gaapt

Je paard gaapt. Maar wat betekent dat

Als een paard gaapt, vragen mensen me vaak wat het nu betekent. De meningen hierover zijn namelijk nogal verdeeld. Is het ontspanning, of juist spanning? Of heeft het paard pijn in zijn mond of kaak? Misschien wel last van zijn buik of een maagzweer? Het punt is, dat ik alle situaties wel één of meerdere malen heb gezien. Wil je weten waarom jouw paard gaapt? Dan is het vooral belangrijk om op de omstandigheden en andere signalen te letten. Onlangs hield ik er een live over op mijn facebook pagina. Dus als je liever een filmpje kijkt dan tekst leest, kun je dat hier doen:

Gapen als teken van ontspanning

Kaakgewricht paard ontspannen
Door mijn vinger bij het kaakgewricht te houden, nodig ik het paard uit hierin te ontspannen. De ogen en onderlip laten zien dat Bazook inderdaad ontspant.

Tijdens het bodywork met paarden, komt het geregeld voor dat de paarden gapen. Voorafgaand aan deze gapen, zie ik heel vaak de ogen zachter worden, de paarden gaan dieper ademen, de lip gaan trillen en het paard gaat soms wat kauwen en smakken. Deze gapen lijken vooral releases te zijn op het bodywork. Een vorm van ontspanning, of het los laten van spanning dus.

Soms is mijn bodywork echt gericht op het kaakgewricht. Veel paarden zijn binnenvetters. Ze lopen voor hun eigenaar door, ondanks hun eigen pijn of spanning. Vaak zie je dat het gezicht van zo’n paard spanning heeft. De lippen samengeknepen, de onderlip wat opgetrokken (de onderlip zie ik het liefst onder de bovenlip, of op zijn minst op gelijke hoogte). Er zitten plooitjes in de mondhoek en het lijkt of het paard op zijn kiezen bijt. Door het paard uit te nodigen het kaakgewricht te ontspannen, kan het paard al die gezichtsspieren ontspannen. Dan ben ik extra blij met een gaap!

Een paard kan ook gapen vanwege stress

Als je paard gaapt tijdens het werk (in het grondwerk zie je dit het makkelijkst, omdat er dan meestal geen bit in zit), zou het heel goed spanning kunnen zijn. In onderstaand filmpje zie je dat Mik niet helemaal goed weet wat hij met zichzelf aan moet. In dit geval duiden de signalen op lichte spanning. Veel knipperen, oversprong gedrag (het krabben aan het been) en dus ook gapen.

Een gaap uit spanning komt vaak ook in een situatie waar meer spanning is. Als een paard iets “moet” doen van ons bijvoorbeeld. Paarden kijken in dit soort gevallen (als ze daar de mogelijkheid toe hebben) ook vaker van je weg, keren in zichzelf, gaan aan hun been krabben of schrapen. Anders dan bij de meeste bodywork sessies, waarbij de paarden vaak met hun aandacht helemaal naar hun lichaam gaan.

Kleine uitzondering hierop is als paarden het heel spannend vinden om zo aangeraakt te worden. Dan willen ze ook nog wel eens druk worden en proberen de aandacht ergens anders naartoe te krijgen. Vooral paarden die hebben geleerd zichzelf af te sluiten voor mensen, vertonen dit gedrag. Die lijken zich enorm kwetsbaar te voelen als jij ze ineens met aandacht aan gaat raken, zeker als je op plekken komt waar ze eigenlijk pijnlijk of super gespannen zijn.

Wees als je paard gaapt ook alert op pijn!

Je hoopt  het natuurlijk nooit mee te maken om je paard met koliek aan te treffen. Het kijken naar de buik, schrapen, rollen, en dus ook gapen kunnen tekenen zijn dat je paard koliek heeft. Paarden met maagzweren kunnen ook gaan gapen. Een maagzweer kan verschillende oorzaken hebben; stress, voeding, hoe het voer wordt opgenomen, training of medicatie. Zelfs als je paard onbeperkt toegang heeft tot ruwvoer, kun je een maagzweer niet 100% uitsluiten. Een maagzweer is hoe dan ook verschrikkelijk pijnlijk. Als je paard er minder goed uit begint te zien, niet zo graag (meer) werkt, slecht(er) gaat eten, diarree heeft of koliekachtige verschijnselen heeft, houd dan zeker rekening met een maagzweer en overleg met je dierenarts wat je kunt doen.

Kijk als je paard gaapt dus altijd goed naar de omstandigheden. Hoe is de rest van het gedrag? Wat is er voorgevallen? Wat waren jullie aan het doen? Hoe staan de ogen? Eet je paard nog goed? Werkt hij graag? Op die manier kun je waarschijnlijk het beste beoordelen waarom je paard gaapt!

Jouw eigen paard helpen ontspannen? 

Ben jij benieuwd hoe je jouw paard kunt helpen te ontspannen? Dan is een massage workshop misschien iets voor jou! Kun je geen groep bijeen krijgen, maar wil je wel heel graag leren hoe je jouw paard kunt ontspannen? Neem dan contact op voor de mogelijkheden! Je mag mailen naar: jolien@paardenfeest.com