methode

Waarom ik het liefst zonder methode of vast stappenplan werk

Binnen de paardenwereld zijn er verschillende systemen en methodes die je kunnen helpen je paard te trainen. Hierbij zijn er verschillende stadia of niveaus te doorlopen, waarbij het doorgaans steeds een beetje moeilijker wordt. Op zich zit daar natuurlijk wel enige logica in om makkelijk te beginnen en het steeds een beetje moeilijker te maken. En het kan ook heel fijn zijn om telkens stap voor stap een programma te volgen. Wel zo helder en duidelijk. Maar het volgen van een vast stappenplan heeft voor mij ook nadelen…

Een paard denkt niet logisch

browsen helpen
Bazook wil van de bomen eten. Hier besluit ik hem te helpen.

En om dat grootste nadeel dan maar meteen op tafel te gooien: een paard denkt niet in logische stappen. WIJ denken in logische stappen. Wij beleven de wereld doorgaans vrij lineair; als ik A doe, gebeurt B, je reist van A naar B, tijd en ruimte zijn voor ons een streep (of soms een kronkelende lijn) van het ene naar het andere punt. Voor paarden is er echter geen tijd op die manier. Paarden leven, zoals je vast wel weet, in het NU. Alleen dit moment telt. Een paard vraagt zich niet af: “Wat zal ik straks doen” of “Waar ben ik over een uur” of “Ik moet om zes uur aan het hek staan voor het eten”. Een paard gaat uit van wat hij op dit moment nodig heeft. Sta jij daar met je stappenplan, klaar voor de volgende stap. Terwijl je paard misschien op dat moment iets totaal anders nodig heeft.

Een stappenplan of methode maakt “dom”

Nou hoop ik niet dat ik je vreselijk tegen de schenen trap met die opmerking… Maar wat ik bedoel is dat als je te vast zit aan een bepaalde structuur, een bepaalde volgorde, je dit blind kan maken voor wat er op dit moment gaande is. Een stappenplan kan er voor zorgen dat je heel volgzaam doet wat een ander ooit bedacht heeft, met het risico dat je hier te star aan vast houdt. Je eigen vermogen om na te denken wordt zo niet getriggerd.

Waarom een methode wel handig kan zijn

grondwerk structuur
Nu vraag ik Bazook door te lopen, ondanks zijn eet-wens. Een klein beetje structuur helpt hem meer in zijn lichaam te komen en soepeler te worden.

Ben ik dan tegen welke structuur dan ook? Nee, totaal niet. Ik gebruik vaak het voorbeeld van een rivier met een bedding. Zonder bedding (dus een structuur, plan of methode) gaat de rivier nergens heen. Echter, wordt die structuur bepalend, dan kan de rivier (dus jouw paard, zijn emoties, behoeftes, gevoelens, zijn lichaam) niet meer vrij en voluit stromen. En dat is wat ik te vaak zie gebeuren. Met als gevolg dat de ziel van het paard gedoofd wordt. De ogen twinkelen niet meer. En wat dat betreft heb ik zelf de allerstrengste leermeester…. Wil ik dingen enkel doen om het doen, omdat ik het bedacht heb, omdat ik gelezen heb dat het goed is, maar vergeet ik daarbij hem te zien in dat moment? Dan sluit hij zich af en is er geen contact. Logisch wel, want op dat moment ben ik meer in mijn hoofd dan in mijn lijf. Niet dat het hoofd weg moet trouwens. Ook dat heeft een belangrijke functie. Waar het om gaat is balans. Een balans tussen je hoofd, je hart en je lijf.

Adem, kijk en voel wat er écht is

Wat ik je eigenlijk op het hart wil drukken, is dat je elk moment kijkt en voelt wat er écht is. Tuurlijk, als je traint voor wedstrijden, zeker op hoger niveau, heb je een structuur nodig. Maar dan nog blijft belangrijk: hoe voel jij je? Ben je aanwezig in het moment of zit je enkel in je hoofd met jóuw doel (en vaak niet dat van je paard) voor ogen? Adem en lichaamsbewustzijn zijn super belangrijke tools om je met jezelf te verbinden, met je lijf én met je paard. Vanuit daar kun je voelen hoe het met jullie allebei is. En dan kun je kijken hoe je het doel van vandaag aan kunt passen aan de situatie van vandaag.

Het gaat over EN EN en niet over OF OF

Mijn mentor Noora Ehnqvist zegt altijd heel mooi “There is no being without doing, and no doing without being. It’s always AND AND.” In wat je doet moet dus altijd een stukje “zijn” zitten en in je “zijn” liefst ook een stukje doen. Want van alleen maar zitten in de wei en kijken naar je paard, groeien jullie ook niet!

Zelf leren?

Wil je hier nu meer over leren? Bij mijn Body Awareness traject ga ik hier dieper op in, leer ik je hoe je hoofd, hart en lijf in balans brengt en hoe je dat uiteindelijk vertaalt naar je paard. Hier kun je meer lezen over dit traject!