rust met paard

Zoveel paardenprofessionals! Hoe weet je wat goed voor je paard is?

Wat goed voor je paard is, is niet zo simpel! Wat moet je hem te eten geven? Hoe moet je hem trainen? Welke therapeuten zijn goed?  Zoveel mensen, zoveel meningen, iedereen heeft er iets over te zeggen en eigenlijk allemaal wat anders. Om gék van te worden! Toen ik Bazooka net had, deed ik wat ik veel mensen zie doen. Ik deed mee met mijn stalgenoten. Lieten zij díe tandarts komen? Dan ik ook. Was zadelmaker Pietje goed? Dan zou die mij ook wel kunnen helpen. Liepen ze helemaal weg met osteopaat X? Dan was die vast ook prima voor Bazook. Terugkijkend, zou ik ze geen van allen nu nog bij mijn paard willen hebben..!

Of iets goed voor je paard is, vertelt je paard!

Het is dus niet per se makkelijk om de juiste mensen voor je paard te vinden. Het is ook nog eens zo dat therapeut X het bij het paard van je stalgenoot heel goed doet, maar geen match is met jouw paard. Mijn uitgangspunt is inmiddels: mijn paard heeft gelijk. Dus aan hem zie ik of iets werkt of niet. Wat ik wel heb gemerkt, is dat het helpt om meer kennis te hebben van het paard. Qua gedrag, maar ook qua lichaam. Zo wordt het natuurlijk steeds makkelijker om te bepalen of dat wat de therapeut of instructie zegt, wat mij betreft ook klopt!

Kijk goed om je heen waar je ontspannen en tevreden paarden ziet

goed voor je paard
Ontspanning en aanwezig zijn als uitgangspunt

Wat ik verder graag doe, is kijken naar mensen die iets doen waar ik blij van wordt. Bij trainers let ik op hoe het paard er uit ziet? Is het overmatig bezweet, staat het schuim dik op de lippen of tussen de billen? Hoe staan de ogen? Hoe praat iemand tegen het paard? Moet hij het maar gewoon doen en niet zeiken? Loopt het paard veel achter de loodlijn, kin richting de borst? Kijk, van zo iemand hoef ik geen les. Ziet het paard er tevreden uit? Zit er een fijn ritme in zijn bewegingen? Ziet het er prettig  uit? Zijn de ogen van het paard rustig en open? Wordt er vriendelijk tegen het paard gepraat? Dan ben ik geïnteresseerd.

Heeft je paard tijdens een behandeling veel stress? Vraag je dan af of dit wel zinvol is!

Ook voor therapeuten geldt dat ik het liefst zo min mogelijk stress zie bij paarden. Ik geloof dat een lichaam niets of nauwelijks leert als er stress is. Dus als een therapeut aan het werk is, en het paard is constant in de stress, ga ik vragen hoe dat komt. Soms ontkom je er even niet aan.  Moet een therapeut even iets voor elkaar krijgen. Maar dan hoor ik graag een goed onderbouwde verklaring. En wil ik ook graag dat de rust weer opgezocht wordt. Ik ken inmiddels genoeg therapeuten die dat kunnen. En soms heeft het paard zoveel pijn of wantrouwen dat het idee van een behandeling al voor mega veel stress zorgt bij het paard. In mijn ogen moet je daar dan eerst aan werken. Als een gespannen lijf niets of weinig leert, is het toch zonde van je geld om dan zo’n behandeling voort te zetten.

Ook jij kunt NU als hoefsmid, osteopaat of chiropractor aan de slag!

Fysio, osteo, chiropractor, acupunctuur, massage, dry needling, lymfedrainage… Zomaar even een greep uit de vele behandelingen die je zou kunnen kiezen voor je paard. Maar wie moet je nu hebben?? Even wat weetjes voor je op een rij: De enige twee beschermde paardenberoepen zijn dierenarts en dierenfysiotherapeut. Dat betekent dat je je alleen zo mag noemen als je de bijbehorende studie hebt gedaan. Iedereen mag zich dus hoefsmid, osteopaat, zadelmaker, tandarts etc. noemen. Zelfs zonder studie! Jij dus ook. Vandaag nog!  Dat wil niet zeggen dat er geen goede osteopaten, acupuncturisten of masseurs zijn. Maar je moet wel even goed kijken wie je bij je paard haalt!

Ook vind ik het altijd heel fijn als iemand het durft te zeggen dat hij of zij iets niet weet. Weten waar je kennis op houdt, is minstens zo belangrijk als genoeg kennis hebben! Het paardenlichaam is enorm complex, daar kun je niet zomaar ongeoorloofd aan sleutelen!

Mijn belangrijkste tips

massage workshop paardenfeest
Massage workshop bij jou op stal!

Goed, makkelijk is het dus nog steeds niet, dat kunnen we wel concluderen! Mijn belangrijkste tips op een rijtje:

  • Je paard heeft gelijk! Dus kijk goed of je paard opknapt van een therapie of les. Durf kritisch te zijn, maar geef iets ook de kans om ergens aan te wennen en dingen uit te proberen.
  • Stel vragen! Waarom doet iemand wat hij doet? Waarom? Wat is het effect? Waarom is dat goed voor het paard?
  • Verdiep je een beetje in het paard. Je kunt een boek lezen, of eens een clinic bezoeken.
  • Een fijn boek vind ik zelf Hoe beweegt uw paard. Meer informatie over dat boek vind je hier.
  • Gisella Bartels geeft leuke, toegankelijke BBB-clinics, met beschilderde paarden zodat je kunt zien hoe skelet en spieren bewegen
  • Mireille den Hoed heeft regelmatig kennislokalen met diverse onderwerpen. Kun je gewoon iets uit pikken wat je leuk vindt.
  • Organiseer eens een leerzame workshop op stal. Een massage workshop van Paardenfeest  bijvoorbeeld ? !
  • Op Equiday zijn vaak interessante clinics van verschillende professionals. Let hier ook eens op hoe de paarden er bij lopen en vooral, hoe daarmee wordt omgegaan. Zo’n evenement is niet voor elk paard geschikt, dat kan behoorlijk stressvol zijn. Blijft het paard open en aanwezig?
  • Hoe meer je weet, hoe meer je kunt bepalen wat je voor jou en je paard fijn vindt
  • Durf van mening te veranderen! Op het moment dat je denkt dat je het weet, stop je met leren, en dat is natuurlijk eeuwig zonde!