Gespannen paard

Een gespannen paard, wat kun je doen om hem te ontspannen?

Wat kun je doen met een gespannen paard? Als je mijn blogs leest, zie je dat ontspanning van het paard iets is wat regelmatig terug komt. Dat komt doordat ik tijdens mijn werk heel veel gespannen paarden tegen kom. Ook met mijn eigen paard heb ik “fouten” gemaakt die spanning op hebben gebouwd. En dat neemt een groot deel van het plezier weg. Bovendien, een gespannen paard loopt eerder risico op blessures. En dat wil je niet, toch? 

Een gespannen paard komt vaker voor dan je denkt

Zelfs als je het niet direct ziet, blijkt er toch vaak ergens spanning vast te zitten. Mijn ervaring is dat de meeste gedomesticeerde paarden altijd wel enige vorm van spanning hebben. In meer of mindere mate, kunnen paarden niet altijd doen wat zíj graag willen. Ze moeten op stal staan, kunnen hun vrienden niet altijd uitkiezen, we willen met ze rijden of andere dingen doen. Ook al doen we ons best, paardentaal is geen mensentaal en ik vraag me regelmatig af in hoeverre (de meeste) mensen in staat zijn om alle subtiliteiten te onderscheiden. Dus dat je eens een signaaltje mist, is zo gek niet! En het ene paard is duidelijker dan het andere paard. Het ene paard gaat staken als het zich niet gehoord voelt, het andere paard keert zich in zichzelf. Persoonlijk vind ik dat altijd de meest verdrietige gevallen. Ook omdat ze zich heel vaak ontzettend snel voor je openen, als je even wat echte aandacht aan ze geeft.

Waaraan herken je een gespannen paard?

Paard gespannen mond
Hier mijn paard Bazook als tweejarige en net verhuisd. Aan zijn mond is de spanning goed zichtbaar, terwijl je voor de rest misschien niet zoveel ziet.

Sommige signalen zijn uitermate helder natuurlijk. Een paard dat bokt, steigert, vlucht, snuift, zijn staart in de lucht gooit, met spanning in het lijf loopt, slaat naar de singel of je been, dat herken je vrij gemakkelijk. Overigens hoeft enige opwinding niet verkeerd te zijn, zeker niet als het een energie is die je graag wilt. Maar als je niet meer in staat bent om de spanning af te laten vloeien, of als je paard bij jou weg loopt, is er een grens overschreden. Maar wat als het subtieler is? Je kunt kijken naar de mond. Is deze gespannen, of liggen de lippen losjes op elkaar? Zijn de neusgaten iets opgetrokken? Dan duidt dat op spanning (pijn is ook een vorm van spanning). Maakt je paard niet graag contact met jou? Ook dat kan duiden op spanning. Ogen die net niet helemaal zacht staan, een staart die een keer lichtjes zwiept. Het zijn allemaal tekenen dat het paard zich niet zo fijn (bij jou) voelt.

Wat kun je doen aan een gespannen paard?

Aangezien het zenuwstelsel er voor zorgt dat een paard met spanning niet kan leren, is het dus verstandig om zo snel mogelijk naar de ontspanning te gaan. Is het een ander paard dat de spanning veroorzaakt, omdat ze bijvoorbeeld niet goed met elkaar overweg kunnen? Misschien kun je de paarden uit elkaar halen. Komt de spanning voort uit het zadel, of uit jouw manier van rijden? Laat je in beide gevallen helpen, en verander iets aan de situatie! Verder kun je spanning die in het lijf is gaan zitten helpen los te laten, door je gespannen paard met bewuste aandacht aan te raken. Neem de tijd en voel wat je onder je hand of in je vingertoppen voelt. Verder is het essentieel dat jij jouw eigen lijf kent, zodat je zelf alle onnodige spierspanning los kunt laten! Als je je eigen ademhaling dan ook nog kunt vertragen, help je een gespannen paard heel erg om aan te haken op jouw rust.

Bijzondere resultaten van een paardenmassage!

Zelf geef ik Ontspannen paard liggenmijn paard regelmatig een ontspanningsmassage waarbij ik meerdere technieken combineer en dat geeft prachtige resultaten. Ik zie het sneller als hij zich niet helemaal lekker voelt, hij laat me makkelijker toe, hij ontspant sneller en vanuit die ontspanning is hij veel meer open om te leren. Ook in trajecten met klanten maak ik regelmatig gebruik van zulke technieken. Zelfs in zo’n korte tijd geeft dat heel mooie resultaten! Ik vind het ontroerend als een paard dat zich min of meer afsluit, zich opent. Voor mij begint álles wat ik doe met een paard, met ontspanning. Van daaruit ga ik op zoek naar de juiste aanspanning!

Een massage voor je paard of zelf leren hoe je hem kunt ontspannen?

Wil je leren hoe je jouw paard kunt ontspannen of gun je jouw paard een ontspannende massage? Kijk hieronder voor meer informatie. Ik geef zowel individuele massages als workshops. Ben of mail als je vragen hebt of een afspraak wilt maken! jolien@paardenfeest.com of 06-53240214.

Gerelateerde informatie:

Massage paard >