grondwerk paard les

Grondwerk paard les en coaching

Een grondwerk paard les of coaching is er op gericht jouw paard lekker in zijn vel te krijgen en houden. Onzekere paarden krijgen meer zelfvertrouwen. Is je paard iets té zelfverzekerd? Dan leer je bij een grondwerk paard les hoe je daarmee om kunt gaan. Doordat je er niet op zit, kun je je paard onbelast trainen. Je ziet precies wat er in het lijf gebeurt en dus ook of jouw paard zijn lijf goed gebruikt. Je kunt hem sterker en leniger maken. Door technische oefeningen te combineren met massage technieken (die je – op termijn – ook zelf kunt uitvoeren), halen we het optimale uit jou en je paard. Ook voor paarden met pensioen is er vaak nog veel mogelijk. Kijk daarvoor op mijn speciale pagina.

Mijn visie op een Grondwerk paard les

Wat mij opvalt, is dat de term grondwerk in de paardenwereld best veel gebruikt wordt, maar dat niet iedereen er dezelfde opvattingen over heeft. Daarom kort mijn visie. Onder grondwerken met je paard versta ik:

 • Ontspanning Grondwerk
  Het paard bouwde mentaal spanning op tijdens de les. Door zijn benen af te strijken, keerde de ontspanning weer terug.

  Met stip op één: zorgen dat jouw paard lekker in zijn vel komt en blijft!

 • (Bege)leiden, volgen en sturen, waarbij je zoekt naar een gezamenlijk ritme
 • Het bewustzijn van je paard vergroten
 • De balans van je paard herstellen en verbeteren
 • Je paard helpen om gebieden waar spanning zit, los te laten
 • Jouw bewust maken van je eigen lichaam
 • Het sterker en leniger maken van je paard
 • Vrijheidsdressuur oefeningen
 • Spel

Het gaat voor een deel over gedrag en communicatie en voor een ander deel over het sterker en fitter maken van je paard. Ook simpelweg samen dingen ontdekken zonder dat er iets moet. Mensen hebben vaak doelen en dat is goed. Maar paarden denken niet op die manier!

Lichaamsbewustzijn voor jou en je paard

Grondwerken paardWe gaan er voor om de communicatie tussen jou en je paard zo helder mogelijk te krijgen. Jij leert je paard steeds beter te lezen en je leert je eigen lichaam(staal) en ademhaling steeds efficiënter in te zetten, zodat jouw paard jou ook steeds beter begrijpt.

Ik zet mijn kennis van anatomie en biomechanica in om er voor te zorgen dat jouw paard sterker en leniger wordt. We kunnen werken met academische oefeningen, maar ook met bijvoorbeeld balkjes. Massagetechnieken en body awareness technieken zet ik in voor meer lichaamsbewustzijn van het paard. Bovendien helpen deze het paard te ontspannen, wat fijn is, want alleen een ontspannen paard kan leren!

Kosten en invulling grondwerk paard les

Elk paard en elk mens is anders, en elke dag is anders. Dus een grondwerk les met je paard is nooit hetzelfde. Ik kijk naar jouw wensen en ambities en naar de mogelijkheden en behoeften van je paard. Wel is het zinvol om een traject af te spreken van minimaal vier keer, zodat je ook echt iets kunt opbouwen.

Lessen duren ca. 45 minuten. De reis wordt gerekend vanaf Utrecht Terwijde. Lessen voor meerdere personen tegelijk, zijn ook mogelijk. Bel of mail voor meer informatie!

 • Binnen een straal van 20 km: €47
 • Tussen de 20 – 35 km: €52
 • Tussen de 35 – 45 km: €57
 • Meer dan 45 km: in overleg. Zeker als er meerdere mensen zijn die les willen volgen, kunnen we hier afspraken over maken

Bijpassende Les en Coaching