Excursie naar de Konikpaarden bij Slot Loevestein

Excursie naar de Konikpaarden bij Slot Loevestein

Excursie naar Konikpaarden

Een poos geleden las ik op Facebook: Excursie naar de Konikpaarden bij Slot Loevestein, georganiseerd door Kimberly Aalbers- de Groot van het Lichtvoetige paard. Het was al lange tijd mijn wens om eens te kijken naar paarden die in vrijheid leven. Over of er echt nog wilde paarden bestaan en hoe vrij de kuddes in Nederland leven, wordt aardig wat gediscussieerd. Iets waar ik in deze blog niet verder op in zal gaan! Wat in ieder geval een feit is, is dat deze paarden een veeeeeeel groter stuk land hebben dan de gedomesticeerde paarden in Nederland, en dat deze paarden nauwelijks interactie hebben met mensen. Tanja de Bode, die de excursie leidde, benadrukte ook dat de paarden weliswaar geen angst hebben voor mensen, maar er ook beslist geen band mee hebben. Zo willen Tanja en Free Nature, de organisatie waarvoor Tanja werkt en die verantwoordelijk is voor het gebied, dat de paarden leven. In onderstaand filmpje zie je een impressie van die dag:

Zoeken tijdens de excursie naar de Konikpaarden

Tijdens de excursie naar de Konikpaarden moesten we echt even zoeken voor we de kudde gevonden hadden. Tanja kent het gebied inmiddels als haar broekzak, en wist bijzonder veel interessante dingen te vertellen, tijdens het zoeken. Bijvoorbeeld, dat de Konikpaarden in hun gebied een eigen “apotheek” hebben. Diverse kruiden en planten krijgen de kans om te groeien. Als de paarden het nodig hebben, zoeken ze daar wat van uit. De paarden eten het grootste deel van de tijd gras, maar ongeveer dertig procent van de tijd “browsen” ze. Dan eten ze dus kruiden of knagen ze aan bomen en struiken. Zo zorgen de paarden zelf dat ze binnen krijgen wat ze nodig hebben. En omdat ze zoveel keuze hebben, kiezen ze alleen de beste planten en kruiden. Slim toch!

De ontmoeting met de kudde Konikpaarden

Konikpaard secondant
Flinke littekens als gevolg van het vechten

Na een zoektocht van ongeveer drie kwartier, waren we dan bij de kudde. Die eigenlijk weer bestaat uit 3 haremgroepen, met elk hun eigen leidhengsten. Bij één haremgroep, wordt de baan van leidhengst gedeeld door twee hengsten. Een duobaan dus eigenlijk 😉 ! Eén hengst bevindt zich vooral aan de rand van de groep, om eventuele indringers of gevaar af te weren. Dat was goed te zien aan zijn vacht. Hij zag er behoorlijk getekend uit. De andere hengst houdt zich bezig met de andere taken. Bijvoorbeeld, zorgen voor de voortplanting! Zo nu en dan mag ook de secondant zich voortplanten, maar dan alleen als dit door de andere hengst wordt goed gekeurd. Wat vooral opvalt als we de verschillende haremgroepen zien, is de onderlinge rust. Maar ook, hoe naar binnen gekeerd de groepen zijn. De jonge dieren vaak in het midden, beschermd door de rest van de groep. Veel van de communicatie is enorm subtiel en zacht (vermoedelijk ontgaat ons ook nog eens een groot deel). Een oor, een zwiep van de staart, een blik, een neusgat wat beweegt, dat is hoe er grotendeels met elkaar gesproken wordt. Prachtig om te zien. Over de ontmoeting met de Konikpaarden is veel te schrijven. Maar als je wilt weten hoe het echt is, is mee gaan op een Excursie naar de Konikpaarden beslist een aanrader!

Konikpaarden kudde
Veiligheid van de kudde