Coaching van paarden en kinderen

Coaching van paarden en kinderen

Coaching van paarden en kinderen krijgt een apart hoekje op mijn website. Werken met kinderen vind ik ongelofelijk leuk. Niet voor niets heb ik tien jaar lang ponykampen begeleid voor kinderen tussen de tien en zestien jaar. Ik stond vaak versteld van de rugzakjes die veel kinderen al met zich mee droegen. En ook hoe open en makkelijk ze hier over vertelden, tijdens zo’n week. De combinatie van een week in een andere omgeving, maar ook de aanwezigheid van paarden, deed veel. Een paard leeft heel erg in het nu. Dat helpt kinderen om hun aandacht ook in het nu te houden en hebben. Vanuit daar kunnen ze hun eigen kracht gaan ervaren. Vanuit daar kunnen ze leren om zelf te voelen hoe het met ze is en wat ze nodig hebben om zich goed te voelen. Ook bij mijn vrijwilligerswerk bij de Prinses Maxima Manege, werk ik regelmatig met kinderen. Ik vind het ontzettend leuk en belangrijk om ze een klein beetje te leren over hoe een paard werkt. Ik zoek daarbij altijd naar de interesses van het kind en probeer ze zo te leren over hoe een paard in elkaar steekt. Ik merk dat ik vooral op mijn plek ben met kinderen die wat terughoudend zijn.

Coaching van paarden en kinderen

Meer zelfvertrouwen in zichzelf en begrip voor het paard

Tijdens mijn vrijwilligerswerk bij de Prinses Maxima Manege in Den Dolder, maar ook tijdens de ponykampen, heb ik gezien welke impact paarden op kinderen kunnen hebben. Ik heb gezien hoe kinderen uit hun schulp kunnen kruipen in contact met een paard. Of hoe ze hun comfortzone groter maken en meer zelfvertrouwen voelen dankzij het paard. Omdat het paard ze uitnodigt net dat stapje extra te zetten. Een paard is gewoon iets magisch! Maar ik heb ook gezien hoe kinderen met een eigen pony beter met hun pony konden samen werken, omdat ze meer begrip kregen over en voor hun dier. Als je begrijpt wat instinct is, als je begrijpt hoe een paard (letterlijk en figuurlijk) de wereld ziet, als je snapt dat een paard simpelweg niets kán leren als hij bang is, dan weet je veel beter wat je kunt doen om je paard met jou te laten samenwerken. Als je dan ook nog eens leert wat je zelf kunt doen om te zorgen dat je pony jou beter begrijpt, kun je als kind heel grote en belangrijke stappen zetten!

Coaching voor kinderen met en zonder eigen pony

Heb je interesse in mijn coaching van paarden en kinderen? Ik bied twee verschillende soorten trajecten aan. Eén traject voor kinderen met eigen pony of paard (uiteraard kan een verzorgpony ook, als de eigenaar van het paard dit in orde vindt), en een traject voor kinderen zonder eigen pony. Deze laatste vorm van coaching van paarden en kinderen is vooral gericht op kinderen die meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken. Deze laatste trajecten doe ik met mijn eigen paard Bazooka. Om hem niet te veel te belasten, houd ik dit enigszins beperkt. Het kan dus mogelijk enkele weken duren voor we kunnen inplannen. Op deze manier zorg ik er voor dat ook mijn paard enthousiast mee wil blijven doen. Zo bereiken we het beste resultaat. Wil je meer lezen over deze trajecten? Klik dan op onderstaande links: